De hyggelige tider, hvor EU behandlede Kina med fløjlshandsker, skal endegyldigt være slut, lyder fra BusinessEurope

Foto: Dansk Industri
27.01.20 DIB Nyheder

20 millioner virksomheder: EU skal gøre oprør mod Kinas fiksfakserier

BusinessEurope opfordrer EU til at gøre op med Kinas markedsforvridning og arbejde for mere lige konkurrenceforhold for europæiske virksomheder.

Stop så! Tiden er kommet til at gøre op med Kinas favorisering af egne virksomheder. Nu skal EU i offensiven og sikre, at europæiske og kinesiske virksomheder får lige konkurrenceforhold. På den måde indfrier vi det fulde potentiale i samhandlen mellem EU og Kina.

Sådan lyder den klare opfordring fra BusinessEurope i et nyt strategipapir fra interesseorganisationen, der repræsenterer 20 millioner europæiske virksomheder fra 40 industriorganisationer.

- De systemiske udfordringer, som Kinas markedsforvridning skaber, skal adresseres. EU bør gentænke sin relation til Kina med fokus på at skabe en stærkere og økonomisk mere lige relation og lige konkurrenceforhold for kinesiske og europæiske virksomheder, skriver BusinessEuropes generaldirektør Markus Beyrer i en pressemeddelelse. 

 Læs hele BusinessEuropes strategipapir her.

Statsdomineret økonomi skal transformeres

BusinessEurope ser gerne at der sættes ind på fire overordnede områder.

For det første skal der arbejdes målrettet for at sikre lige konkurrenceforhold for europæiske og kinesiske virksomheder. For det andet skal konsekvenser af Kinas statsstøtte modarbejdes. For det tredje skal der mere fokus på EU’s konkurrenceevne. Og for det fjerde skal der mere fokus på lige konkurrenceforhold og samarbejde i tredjelande.

For at komme i mål kommer BusinessEurope med 130 anbefalinger til, hvordan EU skal håndtere Kina i fremtiden. Anbefalinger afspejler, at den europæiske industriorganisation ikke har meget tiltro til, at Kina på eget initiativ overgår til markedsøkonomi med lige konkurrencevilkår.

- Konsolideringen af Kinas statsdominerede økonomi har ledt til ubalancer på det globale plan, slår BusinessEuropes præsident Pierre Gattaz fast.

Læs også: Vestager erklærer krig mod unfair konkurrence – i hele verden

DI: EU skal i offensiven

I Dansk Industri er man enige i, at der er behov for at adresse Kinas markedsforvridning.

- Kina er et vigtigt og voksende marked, men den store statslige indblanding udfordrer danske virksomheder. Vi skal derfor stå sammen med vores europæiske partnere og kæmpe for bedre og mere lige konkurrencevilkår – både i Kina og i resten af verden, siger DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen og tilføjer: 

- EU skal arbejde målrettet for at Kina åbner sit hjemmemarked mere, giver mindre statsstøtte og beskytter virksomhedernes intellektuelle rettigheder bedre. Vi må erkende, at Kina ikke selv reformerer sin økonomi. Samtidig er det klart, at EU også bør gå i offensiven for at styrke sin egen konkurrencekraft.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Anders Ladefoged

Anders Ladefoged

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3609
  • Mobil +32 491 569 209
  • E-mail al@di.dk

Relateret indhold