Firma genbruger korkpropper, colaflasker og bildæk på dit kontor
Scan Office, der indretter kontorer, satser stort på genbrug og cirkulær økonomi. Om to år skal det udgøre halvdelen af virksomhedens omsætning.
Krukker af bildæk. Tæpper og møbelstof af colaflasker. Lamper af gamle korkpropper. Salgsdirektør og medejer Jan H. Bertelsen løber ikke tør for eksempler på genbrug og cirkulær økonomi, når han beskriver virksomheden Scan Office relativt nye forretningsområde.
Virksomheden, der leverer indretning til kontorer for cirka 400 millioner kroner årligt til både offentlige og private kunder, har udviklet et nyt forretningsområde, der bidrager til danske virksomheders grønne omstilling og dermed også til at nedbringe CO2-udledningen i Danmark.
- Bæredygtighed bliver en stor del af vores fremtid. Om to år forventer jeg at halvdelen af vores omsætning kommer fra dette område. Vi har brugt tre år og købt virksomheder for at sikre, at vi har den cirkulære totalløsning hele vejen rundt, fortæller han og forklarer:
- Alt for meget smides væk. Det har vi ændret på, så når vi leverer kontormøbler i dag, bliver de gamle borde, stole og andre ting ikke længere skrottet, men derimod taget med tilbage og brugt på anden vis, så vi reelt genbruger 98 procent af alt.
Vi kan se, at bæredygtighed bliver en betingelse i udbud både fra kommuner, stat og private virksomheder. Jan H. Bertelsen, medejer, Scan Office A/S
Bæredygtighed vinder frem i udbud
Jan H. Bertelsen har stået i spidsen for Scan Office’s omstilling, der nu også giver pote, fordi kunderne efterspørger bæredygtige løsninger.
- De seneste større opgaver er vundet takket være vores fokus på cirkulær økonomi. Og vi kan se, at bæredygtighed bliver en betingelse i udbud både fra kommuner, stat og private virksomheder. De vil sikre sig, at indkøb også bliver mere klimavenlige, siger han.
Læs også: Offentlige indkøbere køber ikke grønne løsninger
Selv om det reelt betyder, at Scan Office sælger færre nye kontormøbler, er Jan H. Bertelsen ikke i tvivl om, at det er nødvendigt at gå den vej.
Denne udvikling kan blive forstærket af regeringens ambitioner på det grønne område. Jan H. Bertelsen ser således med stor interesse på de nedsatte klimapartnerskaber, hvor han gerne vil spille ind til partnerskabet ”Affald, vand og cirkulær økonomi” med virksomhedens forretningsmodel og løsninger.
Kontakt DI med ideer til klimapartnerskaberne: klimapartnerskaber@di.dk
Fire kategorier for genbrug
1: Videresalg: Scan Office køber kundens brugte kontormøbler og videresælger dem second-hand.
2: Reparation: Skadede og utidssvarende kontormøbler renoveres før videresalg.
3: Donation: Nogle brugte møbler foræres til nonprofit organisationer som idrætsklubber og væresteder.
4: Nedbrydning: Er møblerne umulige at redde, bliver de splittet op og kildesorteret i plast, træ og metal. Råvarerne kan derefter genbruges på et utal af måder til nye bordplader, stole, reoler, lamper, tæpper osv.
Scan Office er også ved at indgå en aftale med en kommune om at hente skrald fra genbrugspladser samt bruge gamle fiskenet som råmateriale til nye kontormøbler.
CO2-udledning begrænset
I forhold til CO2-udledningen peger Jan H. Bertelsen på to områder, hvor Scan Office bidrager, udover genbruget i sig selv, nemlig transport og byggeri. To områder, der generelt vejer tungt i den samlede klimabelastning.
- Vi optimerer udnyttelsen af kvadratmeter, fordi vi tilpasser indretningen af kontorer efter nye behov og mere intelligent, hvilket kan spare 10-20 procent af pladsen, siger han og tilføjer:
- Når det kommer til transporten kan udskiftning af kontormøbler ske ved en enkelt kørsel, fordi vi også tager de brugte møbler med retur. I dag involverer indretning hurtigt 5-6 lastbiler.
Følg klima hos DI
Regeringen og dansk erhvervsliv har indgået 13 klimapartnerskaber. Vi præsenterer dig for hvert enkelt partnerskab, og følger udviklingen.
Hold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.