10.01.20 DIB Nyheder

COWI: ”Vi kan levere et katalog af stærke klimaanbefalinger”

Rådgiverkoncernen har masser af gode idéer til grønne løsninger i den offentlige sektor – og til på den måde reducere Danmarks CO2-udledningen. COWIs egen udledning er nede med 70 pct. i 2030, siger koncerndirektør Rasmus Ødum.

Næstformand i Klimapartnerskabet Service, IT, Rådgivere og Turisme er koncerndirektør Rasmus Ødum, COWI. Han er en varm fortaler for offentlig-privat samarbejde – og har masser af gode idéer til arbejdet i klimapartnerskabet.

Hvad synes I om klimapartnerskaber?
- Rigtig godt tiltag at starte denne idegenereringsfase op med solid inddragelse af erhvervslivet. Det kræver et stærkt samspil mellem den offentlige og private sektor at lykkes med den ambitiøse klimamålsætning.

Har I forslag til Klimapartnerskabet for IT, Service, Rådgivning og Turisme?
- Vi har mange gode forslag. Helt centralt står behovet for en samlet bæredygtig indkøbs- og investeringspolitik i det offentlige, hvor regeringen bør gøre op med det herskende fokus på pris. Der skal øget fokus på totalomkostningsprincipper, livstidsbetragtninger og funktionskrav og en langt stærkere samtænkning af klimakrav i anlægs- og driftsfaser. Det kan fremme innovative og bæredygtige løsninger.

Hvor langt kan klimapartnerskabet nå inden februar/marts?
- Jeg er sikker på, at vi kan levere et katalog af stærke anbefalinger, der kan danne grundlag for og give inspiration til den videre drøftelse og konkretisering af tiltag.

Hvad gør I selv for at begrænse CO2-udledningen?
- Vi har et mål om at reducere COWIs eget CO2-aftryk med 70 procent i 2030 i forhold til 2008-niveau. Og allerede pr i år (2020) er vi klimaneutrale ved at købe guld-certificeret carbon-off-setting for det relativ lille difference, vi arbejder med løbende at reducere.

Har I evt. forslag/tiltag, der kan inspirere uden for Danmark?
- COWIs samlede vifte af rådgivningsydelser har betydeligt fokus på langsigtet bæredygtighed og reduceret carbon footprint. Og vi gør vores bedst for at introducere vores viden i løsninger på tværs af sektorer. Særligt bæredygtigt byggeri og anlæg, overgang til fornybar energi samt energieffektivisering er indsatsområder, hvor vi bringer vores ekspertise ud af landet.

Er der behov for, at regeringen ændrer loven for at gøre rådgiverbranchen grønnere?
- Jeg tror, det helt store potentiale i høj grad går den anden vej: Rådgiverbranchen, IT, kreative erhverv samt service kan i betydeligt omfang bidrage til at skabe grønne løsninger indenfor den offentlige sektor og i andre sektorer. Det er der, hvor vores samspil virkelig har potentiale. Vores særlige klimapartnerskab dækker mere en 20 procent af den samlede værdiskabelse i Danmark og knap 500.000 arbejdspladser - men mindre end 0.5 procent af CO2-aftrykket. Vi har masser af gode ideer.

Følg klima hos DI

Regeringen og dansk erhvervsliv har indgået 13 klimapartnerskaber. Vi præsenterer dig for hvert enkelt partnerskab, og følger udviklingen.

Læs mere om klimapartnerskaberne

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Henriette Søltoft

Henriette Søltoft

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3654
  • Mobil +45 2088 3919
  • E-mail hes@di.dk

Relateret