09.01.20 DIB Nyheder

DI: Både import og eksport falder – tegn på økonomisk opbremsning

Nye tal: Selvom der er store geografiske forskelle, er tendensen klar: Vores handel med omverdenen falder, og det er ifølge DI’s cheføkonom, Allan Sørensen, en tendens vi skal til at vænne os til.

Importen gik tilbage med 1,2 pct. i november. Det er femte måned med tilbagegang. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

- Tilbagegangen i importen i sidste halvdel af 2019 kan desværre tyde på, at væksten i den hjemlige økonomi ikke er så stærk som vi håbede på, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

- Der ses især en vigende import af maskiner og halvfabrikata, som indgår i virksomhedernes produktion. En svag import af råstoffer og halvfabrikata varsler en svag produktion. Dette flugter med den seneste udvikling i industriproduktionen som, når vi ser bort fra medicinalindustrien, også er bremset op i løbet af efteråret, siger Allan Sørensen.

Eksporten faldt med 0,3 procent i november.

- Efter en rigtig god start på 2019 er eksporten bremset op. Væksten i udlandet er svag, hvilket ikke mindst skyldes utroligt lav vækst på vores europæiske nærmarkeder, og det kan vi nu også se på den danske eksport, siger Allan Sørensen.

- Alle prognoser peger på, at den internationale lavvækst fortsætter, så der vil være en hård kamp om kunderne. Flere af vores virksomheder melder om mangel på afsætningsmuligheder – derfor forventer vi, at væksten i eksporten bliver svækket i 2020, siger Allan Sørensen.

- Der er store geografiske forskelle på udviklingen i eksporten. Mens vi kan glæde os over markant fremgang i USA og Kina over det seneste år, så har virksomhederne oplevet et svigtende salg til Tyskland, Sverige og Storbritannien, siger Allan Sørensen.

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret