Adm. direktør Ole Sander foran prestigeprojektet Formula Automobile i Lyngby, hvor luksusbilerne Ferrari og Maserati står bag Norisols facader.

Foto: Emil Hornstrup Jakobsen/Büro Bantzen
12.02.20 DIB Nyheder

Direktør for skjult erhvervssucces: ”Flere skal interessere sig for vores arbejde”

Isoleringsgiganten Norisol er en dansk erhvervssucces med potentiale til at vokse sig endnu større, hvis bare der er tilstrækkeligt med dygtige faglærte.

Der er virksomhedsledere, der kan glæde sig over, at de aldrig behøver at give nogen nærmere introduktion af deres virksomhed. Tænk blot på Carlsberg, Vestas og Lego.

Og så er der virksomhedsledere, der skal bruge lidt længere tid på at præsentere deres virksomhed. I sidstnævnte gruppe finder du Ole Sander, der er adm. direktør i Norisol A/S.

- De færreste aner, hvad vi beskæftiger os med. Når jeg siger virksomhedsnavnet, tror de fleste, at jeg lejer sommerhuse ud, hvilket jo ikke just er tilfældet, siger Ole Sander.

Ikke, at Ole Sander er sur på dem, som ikke kender til virksomheden. For det første er der et vist sammenfald mellem navnene Norisol og den internationale sommerhusudlejningsgigant Novasol. For det andet er Ole Sander helt med på, at teknisk isolering, som er Norisols ophav og spidskompetence, ikke er det mest spændende for den brede del af befolkningen.

- For det første er vores arbejde ofte ”skjult”. Det er hele ideen med teknisk isolering; at vi skjuler den isolering, der er rundt om et rør for eksempel. Men der er nok også mange, der finder det lidt kedeligt. Om et rør i en kælder er isoleret professionelt, så det holder, sparer energi og ser ordentligt ud, er ikke det mest interessante for de fleste. Men faktisk er det ret vigtigt, siger Ole Sander og henviser til, at god isolering batter på bundlinjen og er helt essentielt, hvis vi skal vinde klimakampen og bruge mindre energi.

Læs også: Isolering er lig god løn og job - bare ikke hos de unge

God isolering batter på bundlinjen og er essentiel, hvis vi skal vinde klimakampen. Ole Sander, Adm. direktør, Norisol

Norisol skaber arbejde til 700 mennesker

At Norisol måske mangler noget X-faktor som samtaleemne til et middagsselskab, har da heller ikke spændt ben for virksomhedens succes. Siden virksomheden startede i den lille sydvestsjællandske by Boeslunde i 1977, er den vokset støt, både hvad angår opgaver, omsætning og medarbejdere.

Oprindeligt var det stifteren Bent Mortensens plan, at firmaet skulle være en lille lokal isoleringsvirksomhed, der kunne betjene de lokale kraftværker og raffinaderier i Skælskør og Kalundborg. Men der gik ikke længe, inden virksomheden var vokset til 100 mand og havde indtaget hele Danmark.

Op gennem 1980’erne og 1990’erne fortsatte virksomheden med at vokse og gjorde også sit indtog i resten af Skandinavien. Samtidig blev opgaveporteføljen udvidet, og discipliner som facade, stillads og marineinteriør blev føjet til.

I dag har Norisol 700 medarbejdere, en omsætning på næsten 700 mio. kr. og er et glimrende eksempel på, at der rundt omkring i Danmark findes talrige virksomheder, der –trods en tilværelse langt fra rampelyset – skaber indtjening og arbejdspladser til mange familier og lokalsamfund.

- Entreprenørverdenen er for de fleste ret uinteressant, men det ændrer jo ikke på, at vi beskæftiger rigtig mange mennesker og er med til at få det danske velfærdssamfund til at køre rundt, siger adm. direktør Ole Sander. Norisols adm. direktør er også næstformand i DI Byg, hvor der arbejdes på at styrke produktiviteten og udviklingen i sektoren.

Læs også: Dansk Byggeri og DI arbejder for sammenlægning

Vi siger nej til ordrer

Alt er dog ikke fryd og gammen hos Norisol.

En af virksomhedens absolut største udfordringer er mangel på faglærte medarbejdere.

- Det mærker vi meget tydeligt. Vi må indimellem sige nej til ordrer, fordi vi ikke kan skaffe de faglærte, vi har brug for, siger Ole Sander og tilføjer:

- Problemet bliver kun værre i de kommende år, hvor mange af vores dygtige faglærte, der har været i virksomheden i årtier, går på pension. Og oveni det oplever vi også, at det er blevet sværere at tiltrække udenlandsk arbejdskraft, hvilket en del af vores produktion er baseret på.

Ole Sander fortæller, at teknisk isolering måske i sit udgangspunkt er en relativ simpel øvelse, hvor tekniske installationer og rør pakkes ind i et isolerende materiale, som for eksempel Rockwool og ISOVER. Men det kræver både et godt hoved og håndværksmæssig kunnen at gøre det, så der opnås den største effekt.

- Vi er ikke de billigste i branchen, men vi er kendt for kvalitet. Det skal vi blive ved med at være – og det kræver, at vi også i fremtiden har dygtige, faglærte medarbejdere, siger Ole Sander.

Læs også: Talentprogram for erhvervselever giver værdifuld praktisk viden

Grøn omstilling en vindersag

Løses problemet med at få tilstrækkeligt med medarbejdere, er der til gengæld rigtig gode muligheder for, at Norisol kan fortsætte med at vokse.

Ifølge Ole Sander er klimadagsordenen en oplagt vindersag for Norisol.

- Der har lidt været en tendens til at glemme betydningen af energieffektiviseringer. Alle vil gerne tale vedvarende energi, men der er altså rigtig meget at vinde gennem ordentlig isolering. Heldigvis er det også ved at gå op for flere og flere virksomheder, siger han.

Ole Sander fortæller, at Norisol netop har været med til at reducere Coops energiforbrug med 1,46 GWH per år – svarende til en besparelse på ca. 8,7 mio. kr. over en ti-årig periode.

Et andet område med potentiale er Norisols facadeafdeling, som har specialiseret sig i nybyggeri og renovering.

- Store dele af den eksisterende bygningsmasse er renoveringsmoden. En facaderenovering kan både sænke energiforbruget og forskønne huset til glæde for ejere og brugere, siger Ole Sander.

Også på meget nybyggeri vælger man at beklæde facaden med tyndplade, som på bilhuset Formula Automobile i Lyngby. Her har Norisol stået for facadeentreprisen med specialfremstillede sorte stålkasetter og glas.

I samme boldgade er der et kæmpe forretningspotentiale i at udskifte de såkaldte MgO-plader, der skærmer for vinden i facader på mange byggerier i de senere år. Pladerne har vist sig at føre til fugtproblemer, hvorfor Norisol forventer, at der alene i Danmark skal udskiftes plader for op mod et milliardbeløb.

Men realiseringerne af de store forretningspotentialer kræver, at der er medarbejdere til at udføre opgaverne.

- Norisols succes er skabt af dygtige og loyale medarbejdere – og det er også dem, der vil være afgørende for vores fremtidige succes, siger Ole Sander.

 Læs også: En overset dansk erhvervssucces: Hvordan kornsække blev en milliardforretning

DE OVERSETE GULDKLUMPER DI Business sætter fokus på nogle af de virksomheder i Danmark, der har stor succes, mange ansatte og spiller en stor betydning for samfundet, men som kun får begrænset opmærksomhed i medierne.

NORISOL

Markedsførende inden for teknisk isolering. Er desuden aktive inden for stillads, skibsinteriør og facadeløsninger.

700 ansatte.

Omsætning i 2018: 686 mio. kr.

Grundlagt i 1977 af Bent Mortensen.

Hovedsæde i Skovlunde.

Ole Sander er adm. direktør. Han er også næstformand i DI Bygs bestyrelse.

SERIE

DE OVERSETE GULDKLUMPER

DI Business har i de seneste numre sat fokus på nogle af de virksomheder i Danmark, der har stor succes, mange ansatte og har betydning for samfundet, men som kun får begrænset med opmærksomhed i medierne og langtfra er kendte i den brede offentlighed.

Læs tidligere historier i serien her

Abena: di.dk/kornsakke

CO-RO: di.dk/saftevand

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Elly Kjems Hove

Elly Kjems Hove

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3575
  • Mobil +45 2949 4500
  • E-mail ekh@di.dk

Relateret indhold