23.01.20 DIB Nyheder

ECB fastholder renten på et historisk lavt niveau

Nye tal: Den lave rente burde få os forbrugerne, herunder de danske, til at bruge flere penge, men det er svært at få bugt med den lave inflation. Samtidig betyder den fortsat negative rente, at vi ikke har meget at stå imod med, hvis en ny krise rammer, forklarer DI’s cheføkonom, Allan Sørensen.

Den Europæiske Centralbank (ECB) fastholder den toneangivende rente på -0,5 procent. Den 1. november 2019 blev der igangsat et nyt opkøbsprogram på 20 milliarder euro om måneden.

- ECB fastholder renten på et historisk lavt niveau. Den toneangivende rente har været negativ siden juni 2014, og i samme periode har opkøbsprogrammer sendt næsten 20.000 mia. kr. i omløb, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

- ECB fører en meget lempelig pengepolitik for at få bugt med den utrolig lave inflation. Den lave inflation kan få forbrugerne til at udskyde forbrugsbeslutninger, da pengene ikke taber værdi over tid. Gennem negative renter vil ECB gøre det mindre attraktivt at spare op og dermed sætte mere gang i forbrug og investeringer, siger Allan Sørensen.

- Inflationen ligger fortsat et pænt stykke under ECB’s inflationsmålsætning, men er dog steget lidt over de seneste måneder. Derfor er Christine Lagarde afventende, og venter med at ændre på pengepolitikken, siger Allan Sørensen.

Det er ECB’s erklærede målsætning, at have prisstabilitet i eurozonen. Det er målet, at inflationen ligger lige i underkanten af to procent. I eurolandene steg forbrugerpriserne (ekskl. energi) med 1,4 procent i december.

- Væksten i Europa er utrolig svag. Spørgsmålet er, hvilke værktøjer ECB kan bringe i anvendelse, hvis vi for alvor får et tilbageslag, og inflationen dykker igen. Renten er allerede banket ned på et historisk lavt niveau og opkøbsprogrammerne har sendt utrolig meget likviditet ud på de finansielle markeder, siger Allan Sørensen.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold