Elias Geert-Jørgensen har gjort lynkarriere. Startede som teknisk isolatørlærling, blev formand og er nu projektleder i løbet af kun fem år. På billedet bruger Elias såkaldte Hygrowick-vægge, som opsuger kondens mellem røret og isoleringen.

Foto: Norisol
12.02.20 DIB Nyheder

Isolering er lig god løn og job - bare ikke hos de unge

Uddannelsen som teknisk isolatør har så lidt tag i de unge, at det kan bremse kampen for at reducere vores energiforbrug, advarer Norisol.

Får de unge ikke snart mere mod på at uddanne sig til tekniske isolatører, så risikerer faget at uddø. Sådan lyder advarslen fra Norisol, der er Danmarks førende virksomhed inden for teknisk isolering.

- Vi har praktikpladserne, men der er ikke nok unge, der søger dem. De unge vil hellere være tømrere, elektrikere eller mekanikere, siger Dorthe Absalon, der er HR- og kommunikationschef hos Norisol, og tilføjer:

- Udfordringen er stor nu og her. Men den bliver endnu større i de kommende år. Vi risikerer at faget uddør.

Dorthe Absalon fortæller, at Norisol i slutningen af januar satte ekstra fart på, for at tiltrække nye lærlinge via praktikpladsen.dk. Det resulterede i, at de fik 100 ansøgninger til en enkelt plads som tømrerlærling, men "blot" én ansøgning til uddannelsen som isolatørlærling. 

- Det er alt, alt for lidt. Og det er ikke til at forstå, når det jo netop er en uddannelse, der kan tilbyde jobgaranti og som samtidig gør noget godt for klimaet. Ansøgningerne burde strømme ind, og vi havde da håbet på at få så mange, at vi kunne vælge de bedste ud til de 8-10 ledige lærlingepladser, vi har, siger Dorthe Absalon.

Læs også: Direktør for skjult erhvervssucces: ”Flere skal interessere sig for vores arbejde”

Mere hype og et sejere navn

I et forsøg på at højne de unges opmærksomhed for faget foreslår Dorthe Absalon, at uddannelsen får et nyt navn.

Hun så gerne, at det noget støvede ”teknisk isolatør” blev erstattet af ”energitekniker”, da essensen af arbejdet er at spare energi gennem god isolering og tekniske beregninger. Selv anvender Norisol indimellem udtrykket ”klimalærlinge” for at tiltrække de unge.

- Der skal noget information og hype til. Og så skal de unge vide, at der er jobgaranti og en ret så god løn, siger Dorthe Absalon og tilføjer:

- Desto mere vi snakker klima, desto større bliver behovet for tekniske isolatører. Derfor handler det om at få nogle flere unge i faget.

I skrivende stund har Norisol 16 lærlinge, der er ved at uddanne sig til tekniske isolatører. I 2020 bliver der for hele branchen kun uddannet 12 tekniske isolatører på landsplan.

Læs også: Ufaglærte skal i skole, når der mangler fisk i Nordjylland

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Elly Kjems Hove

Elly Kjems Hove

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3575
  • Mobil +45 2949 4500
  • E-mail ekh@di.dk

Relateret indhold