31.01.20 DIB Nyheder

Europæisk økonomi bremser op

Nye tal: Europæisk økonomi vokser i langsomste tempo siden 2013 fortæller Eurostats BNP-tal for fjerde kvartal 2019. Det betyder hårdere kamp om kunderne for danske eksportvirksomheder.

Eurozonen og EU’s samlede økonomi voksede med blot 0,1 procent i 4. kvartal 2019. For hele 2019 endte væksten på 1,2 procent i eurozonen, mens den var lidt højere på 1,4 procent for hele EU. Det viser nye tal fra det europæiske statistikbureau Eurostat.

- Tempoet i europæisk økonomi er gået kraftigt ned, og vi må desværre konstatere, at opsvinget er under pres. En kvartalsvækst i europæisk økonomi på blot 0,1 procent er det langsomste væksttempo siden første kvartal 2013. Vi skal altså syv år tilbage for at finde så lav vækst, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

- Den lave vækst i Europa har også en pris for danske virksomheder, som har oplevet et dyk i eksporten til EU over det seneste år. Den lave vækst betyder, at der skal kæmpes hårdt om kunderne, siger Allan Sørensen, der påpeger, at Danmarks samlede eksport af varer og tjenester til EU er faldet med 0,8 procent i de første 11 måneder af 2019.

- Det er især vækstproblemerne i Tyskland og Italien, der har trukket europæisk økonomi ned i tempo. Usikkerhed omkring brexit, handelskrig og geopolitiske spændinger har ikke været gavnligt for væksten. Ifølge IMF’s nye prognose ventes der kun en marginal bedring i væksten i 2020, hvor eurozonen ventes at vokse med 1,3 procent, siger Allan Sørensen.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold