Få del i grønne klima-milliarder: EU vil investere 7.500 mia. kr.
Danske virksomheder kan få del i de 7.500 mia. kr., EU planlægger at bruge på klimainvesteringer de kommende 10 år. EU's investeringsplan er afgørende og kan rime på eksportordrer, mener DI.
Green Deal kan blive en god eksportforretning for danske virksomheder.
I december sidste år præsenterede EU-Kommissionen sit bud på en klimaplan med titlen ”Green Deal for Europe”. Tirsdag kom der penge bag planen i form af i alt næsten 7.500 mia. kr. til i klimainvesteringer over de kommende 10 år.
Og det gør Dansk Industris europapolitiske chef Anders Ladefoged til en glad mand.
- Når EU investerer i grøn omstilling i denne skala, er det jo i meget høj grad vores virksomheder, der får ordrer, siger han.
Anders Ladefoged ser blandt andet et stort potentiale indenfor energieffektivisering af bygninger, der er særlig relevant for danske virksomheder.
Læs også: EU-landene tager et kæmpe skridt mod et grønt Europa
Et svært regnestykke
Green Deal for Europe er en historisk aftale, hvor EU-landene har forpligtet sig til at blive klimaneutrale i 2050 – og reducere CO2-udledningen med 50-55 procent inden 2030.
Det er afgørende, at man derefter finder finansieringen til at investere i den teknologi og infrastruktur, der er nødvendig. Anders Ladefoged, Underdirektør
DI’s europapolitiske chef forklarer, at finansieringsplanen - the Sustainable Investment Plan – der blev præsenteret i Strasbourg tirsdag er alfa og omega, hvis enderne skal mødes.
- Det er et komplekst regnestykke, hvor mange aktører skal investere over mange år. Men det er vigtigt, at EU går forrest og viser risikovillighed. Det kan sætte en positiv dynamik i gang, hvor andre aktører følger efter, siger Anders Ladefoged.
Mange kulintensive lande har udtalt bekymring for økonomisk kollaps. Derfor opretter EU-Kommissionen en såkaldt ”Just Transition Fund”, der fungerer ved at allokere midler til de områder og lande, der er mest afhængige af sorte energikilder.
Læs også: Topchef: Timing oplagt til høje klimamål
Kan de blive enige?
Investeringsplanen bag Green Deal afhænger af, at EU’s stats- og regeringschefer når til enighed om det kommende syvårige budget. Det slag skal kæmpes over de kommende måneder.
DI’s europapolitiske chef understreger, at investeringsplanen er afgørende for danske virksomheder.
- Det er vigtigt at have mål og ambitioner og sætte klimaet øverst på dagsordenen. Men det er afgørende, at man derefter finder finansieringen til at investere i den teknologi og infrastruktur, der er nødvendig, siger Anders Ladefoged.
Samlet set skal investeringsplanen rejse offentlige og private midler i omegnen af i alt 7.500 mia. kr. det næste årti.