Den 2. juni 1843 fik Frederik Christensen af hertugen af Augustenborg Christian August d. II koncession til at drive teglværk. Det har været i familiens eje siden, og Andreas Christensen er 6. generation. Ejerne har på skift heddet Frederik eller Andreas.

Foto: Egernsund Tegl
20.01.20 DIB Nyheder

Familieejet succes: Tip-tip oldefar producerede også mursten i Sønderjylland

I mere end 170 år har Vesterled Teglværk været drevet af den samme familie. Vejen til overlevelse og succes handler om at kende håndværket og investere i ny teknologi, lyder det fra sjette generation

Siden den 2. juni 1843 er der blevet brændt ler og produceret mursten på Vesterled Teglværk i Sønderborg. Og det bliver der også gjort i morgen.

I spidsen for produktionen står direktør Andreas Christensen, der ligesom sine tipoldefædre har viet sit arbejdsliv til at producere smukke og hårdføre mursten.

At det er lykkedes for Vesterled Teglværk at overleve i mere end 170 år er lidt af en bedrift. I Vesterleds levetid er hundredevis af teglværk lukket, så det samlede antal teglværk i Danmark i dag er nede på 10. Så hvad er forklaringen på at Vesterled stadig er der?

- To ting, siger direktør Andreas Christensen.

 - For det første har vi formået at gøre de rigtige investeringer i tide. Vi har været hurtige til at automatisere produktionen. De teglværker, der fortsatte med håndkraft er væk. For det andet har vi insisteret på, at et teglværk ikke drives fra skrivebordet, men fra fabriksgulvet. På trods af automatiseringen er der stadig en masse håndværk i faget. Og der kommer det nok som en fordel, at jeg kender håndværket fra barnsben.

Læs også: Nyt studie: Sådan bliver din virksomhed over 1.000 år gammel

Fusion skal ruste til fremtiden

De omskiftlige tider i teglbranchen er dog langt fra slut. 

- Efterspørgslen efter nye og mere klimavenlige produkter og produktionsmetoder skaber et fortsat behov for meget store investeringer, fortæller Andreas Christensen.

Derfor er Vesterled Teglværk og det tilhørende salgsselskab Egernsund Tegl, netop fusioneret med det udenlandskejede Wienerberger A/S. Det nyfusionerede selskab, Egernsund Wienerberger A/S, er den største producent af mursten i Skandinavien.

- Vi ser ind i en verden, hvor vi bliver nødt til at agere anderledes. Produkterne skal være anderledes og teknologien. Det kræver, at du har store muskler og kan foretage de nødvendige investeringer. Derfor har vi valgt at fusionere, siger Andreas Christensen, der understreger, at det ikke betyder, at der bliver slukket for teglværket i Vesterled, snarere tværtimod.

- Vi taler om udvikling, ikke afvikling. Jeg forventer, at vi bliver større – ikke mindre.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Følg klima hos DI

Regeringen og dansk erhvervsliv har indgået 13 klimapartnerskaber. Vi præsenterer dig for hvert enkelt partnerskab, og følger udviklingen.

Læs mere om klimapartnerskaberne

Gordon Trier Holm

Gordon Trier Holm

Konsulent

  • Direkte +45 3377 3986
  • Mobil +45 2949 4606
  • E-mail gth@di.dk

Relateret indhold