Adm. direktør Lars Sandahl Sørensen på talerstolen ved SMV Dagen 2020.

Foto: Niels Hougaard
27.01.20 DIB Nyheder

Sandahl: Grøn omstilling i alt fra salt til satellitter

Grøn omstilling var i fokus da adm. direktør Lars Sandahl Sørensen holdt tale ved årets SMV-dag. Han slog fast, at udviklingen af nye grønne løsninger og en succesfuld grøn omstilling forudsætter, at danske virksomheder kan klare sig godt og konkurrere. Til gengæld har han på sin rundtur til DI’s regionalforeninger oplevet, at det er emne, der er på lystavlen hos alt fra salt- til satellit¬producenter.

På SMV DAGEN 2020 var der fokus på grøn omstilling som afsæt for udvikling og vækst for de små og mellemstore virksomheder.

Adm. direktør Lars Sandahl Sørensen slog i sin åbningstale fast, at det er en altafgørende forudsætning for, at virksomheder kan bidrage, at de også er der i morgen og næste år.

- Kort sagt skal i være konkurrencedygtige og tjene nogle penge. Indtjening og grøn omstilling skal gå hånd i hånd. Ellers sker det ganske simpelt ikke, sagde Lars Sandahl Sørensen og fortsatte.

- Det er på mange måder jer – de små og mellemstore virksomheder, som den grønne omstilling står og falder med. Danmark har brug for SMV’er, som tør gentænke og udfordre deres forretningsmodel og tænke nyt. I er rygraden i dansk erhvervsliv, og derfor skal vi – i DI og fra politisk hold – gøre alt, hvad vi kan for at hjælpe Jer på vej, sagde Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: Grøn prisvinder 20-dobler omsætning på 10 år

Grønt fokus hele Danmark rundt

Direktøren har - siden han i august 2019 fik sin ilddåb ved DI Topmødet med fokus på klimaomstilling - været rundt og besøge DI’s regionalforeninger og en lang række virksomheder.

- Til alle møderne har jeg været forberedt på, at der kunne komme kritik fra medlemmer, der ville mene, at vi var gået i Greenpeace-modus. Men jeg kan simpelthen ikke komme i tanke om, at jeg har fået en eneste kritisk bemærkning til vores grønne ambitioner, siger Lars Sandahl Sørensen.

Han har siddet til bords med alt fra salt- til satellit­producenter, og hele rækken rundt oplever han, at der er fokus på – og forståelse for – nødvendigheden af den grønne omstilling.

- Det gælder vores fremtid. Både i direkte forstand, fordi vi skal have bremset klimaforandringer. Men også for væksten, hvor det er helt afgørende, at virksomhederne er en del af løsningen, siger direktøren, som  også nævnte rundturen i sin tale.

- Jeg har været fantastisk imponeret over den virkelyst og de ideer og løsninger, jeg har set, når jeg har været ude og besøge mange af Jer. Nogle gange tænker jeg, at det er et under, at der findes så mange driftige virksomhedsledere som Jer derude – der virkelig ønsker at gøre en forskel til trods for at det kan være tungt nogle gange. Det gør mig stolt – på egne og på Danmarks vegne, sagde Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: Stark: Handelsvirksomheder har et kæmpe klimaansvar

Lhoist Faxe Kalk A/S producerer kalkprodukter, som mange brancher har brug for - og denne 75 meter lange ovn er en del af processen. 

På Arla-mejeriet i Holstebro  producerer de bl.a. 1,5 millioner pakker Lurpak-smør i døgnet. Arla gør en stor indsats for at nå et ambitiøst mål om 30 procent CO2-reduktion i 2030.

Hos CKJ Steel A/S blev Lars Sandahl Sørensen vist rundt af adm. direktør Carsten K. Jensen.  Virksomheden er en fremtrædende leverandør af tanke og rørsystemer til procesanlæg. 

Kongskilde Industries A/S leverer løsninger til lufttransport i store dele af verden.

Bladt Industries leverer store og imponerende offshore-fundamenter til havvindmølleparker rundt omkring på kloden

På Skovby Møbelfabrik A/S er klassisk håndværk kombineret med automatisering med til at give virksomheden stor konkurrencekraft.

Prodan A/S gør en stor indsats for at skabe lærepladser og dermed nå sit eget mål om, at omkring 10 procent af medarbejderne skal være lærlinge. 

Hos VIKING Life-Saving Equipment oplevede Lars Sandahl Sørensen en stor interesse for klima og bæredygtighed - og et fælles engagement for at udnytte de forretningsmuligheder, der ligger i den grønne omstilling.

Hos Mac Baren Tobacco Company - en familieejet virksomhed gennem fire generationer med hovedproduktionen i Danmark - er udvikling og fornyelse med til sikre en global konkurrencekraft.

Hos design-virksomheden VOLA foregår al produktion i Danmark - og stærke håndværksmæssige traditioner går hånd i hånd med konstant udvikling af produktion og medarbejdere. 

Fynbo Foods gav et indblik i den lokale produktion af blandt andet marmelade, som sælges til store dele af verden.

Kongskilde Industries A/S i Sorø  er del af et stærkt lokalt erhvervsliv – og samtidig leverer de løsninger til resten af verden. 

NKT-skibet Viktoria er verdens største og mest avancerede fartøj til kabellægning og NKT er endnu et eksempel på et selskab, der er helt fremme i spidsen globalt - med teknologi til den vedvarende energisektor.

Følg klima hos DI

Regeringen og dansk erhvervsliv har indgået 13 klimapartnerskaber. Vi præsenterer dig for hvert enkelt partnerskab, og følger udviklingen.

Læs mere om klimapartnerskaberne

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Dorte Gram Nybroe

Dorte Gram Nybroe

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3769
  • Mobil +45 2968 5962
  • E-mail dgny@di.dk

Relateret indhold