Iværksætter har skabt app til investering efter FN’s Verdensmål
Varan Pathmanathan droppede det faste job for at blive iværksætter. DI Business har fulgt ham en arbejdsdag med de muligheder og udfordringer, det giver at lancere en app, der gør det muligt at investere efter FN’s Verdensmål.
Der er trængsel mandag morgen på fjerde sal på Vester Farimagsgade 15 i København.
50 startups holder til her, og allerede fra morgenstunden vrimler det med iværksættere, der taler i telefon, holder møde eller koder apps. Varan Pathmanathans startup-virksomhed MakeImpact holder også til i kontorfællesskabet.
- Ideen bag MakeImpact er simpel. Det skal være let at investere bæredygtigt. Ved hjælp af vores app er det muligt at investere i virksomheder, der efterlever FN’s Verdensmål, siger Varan Pathmanathan, adm. direktør i MakeImpact.
Han er en af Danmarks unge iværksættere, der har droppet det mere sikre job i finansverden for at udleve iværksætterdrømmen på deltid sideløbende med 20 timers konsulentarbejde.
For 15 måneder siden stiftede Varan Pathmanathan og Christopher Trunk Black MakeImpact, som har rundet mere end 1.000 brugere og er på vej ud i iværksætterrejsens næste kapitel. De skal finde kapital og et kompetent Advisory Board.
DI Business går tæt på og følger en mandag i november med i de muligheder og udfordringer, det giver.
Læs også: Verdensmål skal åbne vores eksport
09.15 – 09.45: Morgenmøde
Mandag og fredag er MakeImpacts frivillige inviteret til morgenmøde. De har endnu ikke fast kontor, så flere af dem arbejder hjemme, og mødet foregår over video. Varan Pathmanathan lægger ud med at sikre sig, at alle har styr på, hvad de skal i dag.
- Vi gør meget ud af at dele med hinanden, hvad vi hver især arbejder med. Vi arbejder med tesen ”fail fast, fail often”. Det gør, at vi alle lærer virkelig hurtigt, fortæller han.
Ud over stifteren deltager to udviklere af appen og en frivillig, der arbejder med forretningsudvikling og strategi. De er alle tre frivillige og arbejder ikke for løn men for erfaring, forklarer Varan Pathmanathan.
- Vi har ikke tjent en krone endnu, så indtil videre er der ingen, der får penge for at være her. De fleste er studerende i praktik eller arbejder ved siden af studiejobs. Vores frivillige skal være her, fordi de tror på ideen, og fordi de kan udvikle sig. Vi kan give vores frivillige mange års erfaring, et godt netværk og et spændende projekt. Vi sørger for, at de også får noget ud af at være her og har hjulpet en del videre i jobs, siger Varan Pathmanathan.
11.15 – 12.00: Møde med designbureauet KHB
Næste punkt på programmet er et møde i Kødbyen i København med design- og innovationsbureauet Kirk, Hatch & Bloom (KHB), som MakeImpact har indgået et samarbejde med. De skal hjælpe MakeImpact med at strømline brugeroplevelsen og målrette brandet i appen.
En del af samarbejdet går også ud på, at MakeImpact fra januar 2020 og seks måneder frem får fire pladser i KHB’s kontor i Kødbyen.
- KHB kan se potentialet og synes, det er et fedt projekt. Derfor vil de også gerne være med til at hjælpe os frem og give os kontorplads, som vi i den grad er på udkig efter, siger Varan Pathmanathan.
Ideen til MakeImpact opstod lige før Folkemødet i 2018. Varan Pathmanathan tog den med til Bornholm, og på et par slides på sin telefon delte han over de næste fire dage tankerne bag ideen med deltagere på Folkemødet.
- Stemningen i Verdensmålsteltet sydede og boblede, og jeg kunne mærke, at der lå et kæmpe potentiale. Den unge generation vil gerne investere, men de vil investere i noget, der giver mening og gør en forskel, siger han.
15 dage senere havde han sammen med Christopher Trunk Black sat et hold. På det tidspunkt proklamerede Varan Pathmanathan, at de inden et år ville lancere deres app. Den forudsigelse gik i opfyldelse, og MakeImpact lancerede 25. april 2019 deres app.
Læs også: Danske virksomheder vinder EM-sølv i digitalt salg
Vi kan give bankerne nogle kunder, de ikke selv kan få fat på. Det er der, vores indtjeningsgrundlag ligger. Varan Pathmanathan, direktør og stifter af MakeImpact
Fakta
DI for iværksættere
DI ønsker at hjælpe iværksættere i opstartsfasen med gratis råd og vejledning.
For at komme i betragtning til iværksætterordningen skal du leve op til nedenstående kriterier:
At du har ansat din første medarbejder eller er ved at gøre det
At du ikke har flere end fire ansatte
At din virksomhed er mindre end fem år gammel og ikke del af en koncern
At der ikke er tegnet overenskomst for virksomhedens ansatte
Efter 1 års gratis medlemskab overgår du som iværksætter automatisk til at være associeret virksomhed til DI.
Læs mere og bliv medlem
13.00 – 14.15: Møde med specialeforfattere
Efter frokost besøger Sara Wung-Sung og Frederikke Amalie Sølling Thomsen kontorfællesskabet for at fortælle om deres speciale fra CBS. Det handler om, hvordan man laver et værdiskabende samarbejde mellem banker og fintechs som MakeImpact.
Når MakeImpacts brugere vil investere, vælger de på baggrund af deres egne værdier en række verdensmål, de gerne vil støtte. Appen finder de virksomheder, der støtter op om netop de verdensmål.
- Vi står for kontakten mellem investorer og banken, som i praksis står for handlen med de pågældende aktier. Det betaler bankerne og brugerne ikke noget for i dag. Derfor er samarbejde med bankerne særlig vigtigt for os, siger Varan Pathmanathan.
Af MakeImpacts mere end 1.000 brugere er 44 procent kvinder, og 37 procent har aldrig investeret før. Den målgruppe har banker svært ved at få fat i.
- Vi kan give bankerne nogle kunder, de ikke selv kan få fat på. Det er der, vores indtjeningsgrundlag ligger. Den store udfordring ligger i at få bankernes it-systemer til at tale sammen med vores, siger iværksætteren.
15.00 – 16.00: Møde om kommende Advisory Board
Mandagen sluttes af med et møde mellem de to stiftere om MakeImpacts kommende Advisory Board.
De har brug for en, der ved noget om fremtidens forbruger/investor, en med erfaring inden for iværksætteri, en inden for bankverdenen, en med meget juraerfaring og en med styr på bæredygtighed.
- I januar skal vi til at finde ud af, hvilke konkrete kandidater vi vil gå videre med. Dem er vi stadig på udkig efter, siger Varan Pathmanathan.
I slutningen af 2018 fratrådte han sin stilling hos Capital Market Partners og startede som deltidskonsulent og iværksætter og skal få tingene til at løbe rundt med indkomst for kun 20 timers arbejde om ugen.
- Ligesom med at få børn findes der ikke et rigtigt tidspunkt at lave en startup. Jeg valgte et rigtig dårligt tidspunkt. Jeg har både kone, to små børn, lejlighed, sommerhus, bil og en masse regninger, der skal betales, men alligevel får vi det til at fungere ved at omprioritere, siger han.
Varan Pathmanathan arbejder mellem 40 og 50 timer om ugen. Det er noget mindre end på hans tidligere arbejdspladser Danske Bank og Saxo Bank.
- Jeg havde aldrig opfundet MakeImpact uden erfaringen fra mine tidligere jobs. Det gik ud over tid med familien, men er en del af rejsen til MakeImpact, siger deltidsiværksætteren.
Læs også: SMV'er er vilde med MADE
Fakta
Varan Pathmanathan
Direktør og stifter af MakeImpact
Medstifter af Sustainable Change Makers
Uddannet cand.scient. i informatik i 2011
33 år
Gift med Gitte og far til Martha (4) og Agathe (1)
Hold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.