Mille Skat (tv) og Kristine Esmer er på kontoret i Sankt Peders Stræde 8 – 10 timer om dagen. Men fordi Planet Nusa er en online forretning, arbejder de også om aftenen og i weekenden.

Foto: Thomas Arnbo
03.02.20 DIB Nyheder

Iværksættere: Vi har aldrig været fattigere og gladere

Kristine Esmer og Mille Skat startede virksomheden Planet Nusa, der producerer sportstøj fremstillet af gamle fiskenet. Det gjorde de ikke for at blive millionærer, men for at ændre måden vi producerer tøj på.

Midt i København på et godt 100 kvadratmeter stort kontor fordelt på to etager holder de to iværksættere Kristine Esmer og Mille Skat til med deres virksomhed Planet Nusa. Her er både kontorplads, showroom, et lille køkken og plads til lager.

De lancerede i april 2019 en web­shop, der sælger bæredygtigt sportstøj til kvinder. Tøjet er produceret i Italien og udelukkende af bæredygtige materialer, der enten er bionedbrydelige eller genbrugte.

Sportstøjet består af cirka 80 procent fiskenet. Det kan man ikke mærke på det silkebløde tøj, der hænger på stativer rundt omkring i lokalerne.

Fiskenettene er samlet op fra havbunden enten ved Filippinerne eller ud for Cameroun. Det er ifølge den ene af iværksætterne bag tøjmærket, Mille Skat, mere bæredygtigt end at producere nyt.

- Der går meget mindre olie til at fremstille nylonfibre ud af de gamle fiskenet, end der gør ved at producere helt ny nylon til nyt tøj. Og egenskaberne er nøjagtig de samme, forklarer Mille Skat.

Ud over at passe på planeten har Kristine Esmer og Mille Skat et mål om skabe et fællesskab for kvinder, hvor de kan føle sig godt tilpas og bliver opfordret til at bevæge sig mere.

- Vi har produceret noget træningstøj, kvinderne føler sig mere tilpas i, blandt andet ved at arbejde med andre pasformer, siger Kristine Esmer. Mille Skat tilføjer:

- Vi vil signalere, at det ikke altid handler om at være den bedste, stærkeste eller hurtigste. Det handler om at komme ud at dyrke noget motion.

Læs også: Plastaffald bliver til tøj, sko og havemøbler

Fra idé til fallit på ni måneder

DI Business besøger iværksætter-makkerparret i Sankt Peders Stræde en fredag lige før jul. Det er sidste chance for at sende julegaver afsted, og virksomhedens eneste ansatte, Elise Bolvig, pakker det sidste tøj ned inden juleferien.

Præcis 17 måneder tidligere – 20. juli 2018 – opstod ideen til Planet Nusa. Et bæredygtigt tøjmærke der skulle være til at betale.

- Til at starte med kørte vi dobbeltarbejde. Vi gik på arbejde om dagen og mødtes om morgenen og aftenen for at skabe Planet Nusa, siger Kristine Esmer.

Mindre end et halvt år efter havde både Kristine Esmer og Mille Skat sagt deres jobs i modebranchen op, lånt nogle penge i banken og var sprunget ud som iværksættere på fuld tid.

- Vi gik ind til det med tesen om, at vi var nødt til at springe ud i det, selvom vi ikke havde styr på alt endnu. Vi havde ikke tid til at lave en detaljeret plan for, hvordan vi ville nå vores mål, fortæller Mille Skat.

Læs også: Få tilskud til at gøre din virksomhed grønnere

Vi gik ind til det med tesen om, at vi var nødt til at springe ud i det, selvom vi ikke havde styr på alt endnu. Mille Skat, Stifter af Planet Nusa

I december var leverandøren fundet, og januar, februar og marts gik med at få alt klar til lancering. 1. april 2019 åbnede webshoppen med virksomhedens tre første modeller, der solgte godt.

- Men allerede en måned efter lancering var kassen tom. Det var lidt dyrere at drive en forretning, end vi havde regnet med, griner Kristine Esmer.

Læs også: Højere skatter kan bremse grøn omstilling

Danmark rundt på 27 dage

Dermed gik jagten i gang på en investor og nogle penge til virksomheden. Det var først på det tidspunkt, de to iværksættere rakte ud til iværksætter-miljøet i Danmark.

- Vi fik gennem et acceleratorprogram hjælp til at komme i gang. Her fik vi at vide, at det ville tage 18 måneder at finde en investor. Men så lang tid havde vi ikke, siger Mille Skat.

De to skrev til omkring 1.000 potentielle investorer og var til møder med cirka 300 af dem rundt i hele Danmark i løbet af de første 27 dage i maj.

Mange af dem virkede lovende, mens nogle var spild af tid.

- Vi havde et enkelt virkelig uheldigt møde med en investor, der var meget mandschauvinistisk. Han brugte det meste af mødet på at fortælle os, hvorfor kvinder hverken kunne regne eller drive en virksomhed, siger Kristine Esmer.

Selvom det var en af de travleste og mest stressede perioder i de to iværksætteres rejse, lønnede det sig til sidst. En gruppe investorer fra Horsens bed på 27. maj.

Dermed havde Planet Nusa med rekordfart sikret sig penge til at drive forretningen videre mod at afgive en procentandel i virksomheden.

- Vi brugte sommeren på at forhandle, hvordan kontrakten helt konkret skulle se ud. Vi fik en rigtig god advokat, og det var alle pengene værd, siger Kristine Esmer.

Læs også om iværksættermedlemskaber i DI

Et iværksætter-ægteskab

Kristine Esmer og Mille Skat mødte hinanden i modebranchen for cirka 10 år siden. Siden har de både arbejdet sammen og været veninder. I forbindelse med acceleratorprogrammet tog de en personlighedstest, der som forventet viste, at de to havde vidt forskellige kompetencer. Det er ifølge Kristine Esmer især vigtigt, når man skal lave en startup.

- At satse hele butikken og starte en virksomhed op med en anden person er ligesom at indgå et ægteskab. Tillid er vigtigt, men det er også essentielt at have forskellige kompetencer og ikke mindst persontræk, siger Kristine Esmer.

Og der er ingen tvivl om, hvem af de to der er den realistiske og til tider tilbageholdende, og hvem den spontane og kreative er, da de bliver spurgt om et godt råd til andre kommende iværksættere.

- Planlægning, planlægning, planlægning, lyder rådet fra Kristine Esmer.

- Man skal også bare springe ud i det, siger Mille Skat lige efter.

Det er dog ikke helt uden konsekvenser at springe ud i et iværksættereventyr. Kristine Esmer og Mille Skat sagde begge deres job op i december 2018, og fik først udbetalt deres næste løn i november 2019.

- Vi har levet meget billigt. Vi har eksempelvis boet sammen for at få det til at løbe rundt. Vi har aldrig været fattigere, men vi har heller aldrig været gladere, siger Mille Skat.

Iværksættere kan få et års gratis medlemskab i Dansk Industri - læs mere om mulighederne - eller kontakt chefkonsulent Anders Sparre, asp@di.dk tlf 33773973 

PLANET NUSA

Producerer bæredygtigt sportstøj

Stiftet af Kristine Esmer og Mille Skat

De to ejer 80 pct. af virksomheden, mens investorerne ejer 20 pct.

Kristine Esmer

Blev butiksbestyrer som 20-årig

Har tidligere arbejdet for et bureau for influencers, SMAC Agency

28 år

Mille Skat

Uddannet designteknolog fra KEA

Har arbejdet i tøjvirksomheden Just Female i London og i startuppen Résumé

30 år

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Jonatan Steengaard
Skrevet af:

Jonatan Steengaard

Anders Sparre

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3973
  • Mobil +45 2627 2494
  • E-mail asp@di.dk

Relateret