Fra venstre: Projektdirektør Peter Klok, Siemens A/S; forsknings- og innovationsdirektør Anders Quitzau, IBM Denmark ApS; Director of Commercial Operations & Development Laura Lund Olsen, Tivoli A/S og partner og kreativ direktør Katja Viltoft, JJW Arkitekter A/S var alle på podiet for at fortælle om deres tiltag for at reducere CO2-udledning.

Foto: Peter Fallesen
20.01.20 DIB Nyheder

Klimamøde: Siemens, Tivoli, JJW Arkitekter og IBM er klar

Virksomhederne er i fuldt sving med at begrænse deres CO2-udledning. Mandag fortalte IBM, Siemens, JJW Arkitekter og Tivoli om tiltagene på deres virksomheder, da 154 ledere fra it, service, rådgivning og turisme mødtes til klimamøde i DI.

Der var trængsel ved de runde borde i salen, da 154 erhvervsfolk fra it-, service-, rådgivnings- og turismevirksomheder mandag satte hinanden stævne til Klimamøde i Industriens Hus.

Og godt gang i både lysten til online afstemning – og arbejdet med grøn omstilling.

- 33 procent af jer har lige svaret, at ”I arbejder seriøst og prioriterer det højt” på spørgsmålet om, I hvor stort omfang jeres virksomhedsaktiviteter i dag er CO2-neturale, sagde adm. direktør Per Rystrøm fra Operate - der i dagens anledning var klimamødets moderator – til de mange deltagere.

Tre eftermiddagstimer skulle de nu bruge i hinandens selskab på at få en status og ny inspiration til arbejdet i Klimapartnerskabet for it, service, rådgivning og turisme – og få samlet op på de mange gode idéer og indspil, der er kommet ind.

Læs også: Stort potentiale for flere grønne leasingbiler på vejene

70 pct. er ikke overambitiøst

Professor og leder af Sustainable Science Center Kathrine Richardson, Københavns Universitet var første ekspert på scenen og fortalte, at Danmarks arbejde med at reducere CO2-udledningen med 70 procent inden 2030 på ingen måde er overambitiøst.

- Det er det nødvendige i forhold til klimaudfordringen, hvis Danmark skal opfylde sin del af Paris-aftalen og holde den globale opvarmning under 1,5 grader, sagde hun.

 Kathrine Richardson er også medlem af Klimarådet og gav klimamødedeltagerne en lille forskeropsang.

NEJ, vi kan ikke nå 70 procents reduktion ved at dreje på de knapper, vi kender i dag. Der skal nytænkning og omstilling til. Professor på KU og medlem af Klimarådet Kathrine Richardson

Læs også: Få del i grønne klima-milliarder: EU vil investere 7.500 mia. kr.

Lille udledning – mange initiativer

Virksomhederne i Klimapartnerskabet for it, service, rådgivning og turisme har flere medarbejdere end nogle af de andre 12 klimapartnerskaber. Men de fire branchers CO2-udledning fylder meget lidt.

Alligevel har de turbo på at nedbringe udledningen.

- 65 procent af jer har lige svaret, at I ”i meget høj” eller ”høj” grad vil i gangsætte nye, konkrete initiativer for at nedbringe CO2-udledningen, var beskeden fra moderatoren, der efter pausen inviterede fire virksomhedsledere fra Siemens, JJW Arkitekter, Tivoli og IBM – en fra hver branche i klimapartnerskabet - på scenen for at dele eksempler fra deres hverdag.

Læs også: Direktør: Vi skal bygge træhuse i seks etager

Ladestander til 2A

Projektdirektør Peter Klok, Siemens A/S var en varm fortaler for elektrificering – af fjernvarmen via store varmepumper og af transportsektoren via for eksempel ladestandere som den, Siemens lige har leveret til buslinje 2A i København.

- 44 procent af elforbruget er grøn strøm, men kun 8 procent af energiforbruget. Det vil Siemens gerne lave om på, og vi er i fuld gang med vindmøller, el-tog og fly, sagde han.

Partner og kreativ direktør i JJW Arkitekter Katja Viltoft fortalte, at arkitekterne har fokus på at gøre Danmarks bygningsmasse mere klimavenlig gennem renovering, transformering og genanvendelse.

- Vi renoverer til mere energivenlige ejendomme, transformerer for eksempel de gamle frøsiloer i Københavns Havn til nye boliger og genanvender murstenene fra Bispebjerg Hospital til en ny skole, sagde hun.

Læs også: COWI: ”Vi kan levere et katalog af stærke klimaanbefalinger”

Medarbejderne ved det

Fra Tivoli fortalte Director of Commercial Operations & Development Laura Lund Olsen, at forlystelseshaven i København har været i gang med grøn omstilling bæredygtighed i over 20 år. Forankret i topledelsen og båret af medarbejderne.

- Medarbejderne står ved maskinerne (forlystelserne, red). De ved, hvad der skal til og kender leverandørerne. Det virker. I dag har vi for eksempel kun én procent af vores affald, der ikke genbruges, sagde hun.

IBM Danmark ApS. havde medbragt et flot og meget detaljeret diagram.

- Det skal man, når man er fra it-branchen, forklarede forsknings- og innovationsdirektør Anders Quitzau klimamødets deltagere. Inden han fortalte om IBMs Flexplatform, der er en markedsplatform, der kan hjælpe med at regulere al det grønne strøm, blandt andre Siemens skal bruge.

- Her bruger vi blandt andet IOT (Internet of Things, red), blockchain og machine learning. Vi vil kunne spare 67 mia. kr. inden 2050, sagde han.

Klimamødets deltagere nåede også et kig ind i klimaet tilstand med meteorolog Jesper Theilgaard, inden eftermiddagen sluttede med at sætte ord på, hvad der er det primære fokus for  virksomhedsledere fra it, service, rådgivning og turisme, når det kommer til reduktion af egen CO2-udledning i år.

Mange ord dukkede op, men ”transport, energioptimering, adfærdsændring og partnerskaber” trådte frem, som de mest markante. 

Se også: DI's site for arbejdet med klimapartnerskaberne 

Følg klima hos DI

Regeringen og dansk erhvervsliv har indgået 13 klimapartnerskaber. Vi præsenterer dig for hvert enkelt partnerskab, og følger udviklingen.

Læs mere om klimapartnerskaberne

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Karen Witt Olsen
Skrevet af:

Karen Witt Olsen

Kirsten Alkjærsig

Kirsten Alkjærsig

Fagleder

  • Direkte +45 3377 3569
  • Mobil +45 2465 8422
  • E-mail kna@di.dk

Relateret indhold