Sandahl: OK-forhandlinger skal fastholde Danmarks konkurrencekraft
Lars Sandahl Sørensen har for første gang taget hul på fornyelsen af industriens overenskomster som adm. direktør for Dansk Industri. Han lægger vægt på, at resultatet skal sikre danske virksomheders og dermed Danmarks konkurrenceevne.
Dansk Industri (DI) og CO-industri indledte onsdag i Industriens Hus forhandlingerne af OK2020 med adm. direktør i DI, Lars Sandahl Sørensen og viceadm. direktør Kim Graugaard på den ene side og formand for CO-industri Claus Jensen og næstformand Mads Andersen på den anden side.
Forhandlingerne af Industriens Overenskomst og Industriens Funktionæroverenskomst fungerer som gennembrudsoverenskomster på mindstelønsområdet, og overenskomsterne dækker godt 6.000 virksomheder og 260.000 medarbejdere.
Adm. direktør i DI, Lars Sandahl Sørensen, lagde ud med at byde velkommen til de – for hans vedkommende første – overenskomstforhandlinger for DI. Ifølge ham består opgaven i høj grad i at lave aftaler, der kan sikre konkurrencen – og dermed også en blød landing for dansk økonomi, som kan gå mere usikre og svære tider i møde.
- Det kræver en god og ansvarlig aftale, som fastholder vores konkurrencekraft i Danmark. Det håber jeg, vi kan finde nogle løsninger på i den kommende tid, sagde Lars Sandahl Sørensen.
Læs også: Virksomheder gør DI klar til OK2020
Større usikkerhed, men gode muligheder
Formand for CO-industri Claus Jensen håber, at der med årets forhandlinger kan komme en større lønstigning til lønmodtagerne.
- Vi kommer til at kæmpe for, at lønmodtagerne får en andel af den merværdi, virksomhederne de seneste år har fået, sagde Claus Jensen.
Lars Sandahl Sørensen lagde vægt på, at det går godt for virksomhederne, men at usikkerheden er større, end den har været de sidste mange år.
- Derfor er vi meget optaget af, at danske virksomheder og danske medarbejdere står godt i konkurrencen med udlandet. Lykkes vi med det, er der gode udviklingsmuligheder for os alle sammen. Hvis vi ikke lykkes med en god aftale, er de eneste, der bliver glade, vores konkurrenter i udlandet, sagde Lars Sandahl Sørensen.
Fakta
Fakta om OK2020
- Hvis DI og CO-industri formår at indgå en aftale, vil forhandlingerne om de øvrige mindstebetalingsoverenskomster i gang. Gennembrudsforhandlingerne på normallønsområdet foregår mellem DI og 3F Transport, der er parter i den såkaldte Fællesoverenskomst.
- De nuværende overenskomster udløber 1. marts, medmindre der ikke er lavet en aftale til den tid. Ved et sammenbrud i forhandlingerne fremsætter forligsmanden en mæglingsforslag og har mulighed for at udsætte konfliktvarsel to gange 14 dage, hvis der undervejs sker nye fremskridt i forhandlingerne.
- Når aftalerne er på plads og godkendt af arbejdsgivere og lønmodtagere, træder de i kraft med tilbagevirkende kraft fra 1. marts.
Hold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.