Kim Knudsen er tillidsmand på fiskemelsfabrikken FF Skagen i Hanstholm, hvor han har været ansat i otte år. Han er en af de 16 medarbejdere, der er begyndt på procesoperatøruddannelsen.

Foto: Scanpix
29.01.20 DIB Nyheder

Ufaglærte skal i skole, når der mangler fisk i Nordjylland

16 medarbejdere på FF Skagen skal nu uddanne sig - i stedet for at gå hjemme – i perioder uden fisk på fabrikken Hanstholm. Formålet er fastholdelse og mere effektiv drift på sigt, siger produktionsdirektøren.

Om sommeren vrimler det med surfere ud for Hanstholm Fiskemelsfabrik, der ligger helt ned til vandet.

I december fører den kraftige vesterhavsvind lugten af saltvand op til fabrikken, der er en del af FF Skagen-koncernen.  Vinden og vandet er her også stadig, men surferne er stort set væk, og produktionen af fiskemel er lukket ned.

- Fiskekvoterne er de sidste par år blevet mindre. Fabrikken i Hanstholm får færre fisk ind i vinterhalvåret, og vi har derfor besluttet at flytte hele produktionen til vores fabrik i Skagen i den periode, siger produktionsdirektør Lars Uldal.

Læs også: Undervisningsminister: DM i Skills er Danmarks fremtid

Prøver noget nyt

Normalt kommer der årligt helt op til 200.000 ton fisk igennem fabrikkens kæmpe maskiner, der koger, presser og tørrer fisken til proteinholdigt mel og samtidig separerer fiskeolien.

Selvom om maskinerne lige nu står stille på Hansholm Fiskemelsfabrik, skærer den stærke lugt af fisk tydeligt igennem den ellers friske decemberluft.

Og her er gang i noget helt nyt.

I lukkeperioden fra november til februar har fabrikken valgt at sende 16 produktionsmedarbejdere på skole i stedet for at sende dem hjem.

- Vi forsøger at vende en dårlig situation til noget positivt i fremtiden ved at uddanne vores medarbejdere til procesoperatører. På den måde håber vi at effektivisere driften og holde på medarbejderne, siger Lars Uldal.

Alternativet er at sende dem hjem. Så er det ikke sikkert, vi har dem, når vi starter produktionen op igen. Lars Uldal, produktionsdirektør, FF Skagen

En investering i fremtiden

Uddannelsen til procesoperatør er bygget op, så fiskemelsfabrikkens medarbejdere får teoriundervisning på erhvervsskolen EUC Lillebælt i Fredericia, når produktionen holder lukket. De har deres praktik på fabrikken i perioderne med produktion.

- Her og nu bruger vi penge på, at vores ufaglærte kan blive uddannet. Alternativet er at sende dem hjem. Så er det ikke sikkert, vi har dem, når vi starter produktionen op igen, siger Lars Uldal.

I et af fabrikkens kontrolrum sidder tillidsmand Kim Knudsen. Han ser god mening i at udnytte lavperioderne – og er selv i gang med procesoperatøruddannelsen, som begyndte i november 2019.

- Fisken kommer jo hovedsageligt fra Østersøen i vinterperioden, og derfra er det nemmere at sende fangsten til Skagen. Derfor er det en god periode at sende os på uddannelse, da der ikke er så meget at lave her, siger han.

Læs også: En overset dansk erhvervssucces: Hvordan kornsække blev en milliardforretning

” Det er altid godt at blive klogere og udfordre”

Inden medarbejderne skal på skole igen, er de i gang med at vedligeholde fabrikkens maskiner. Selvom der ingen fisk er i øjeblikket, er lugten af fisk inde i selve produktionen endnu stærkere og vidner om, at der i driftsperioderne kører mere end 1.000 tons fisk igennem i døgndrift.

Morten Bjerre arbejder som centrifugemand på fiskemelsfabrikken og separerer olie fra fisken, inden den tørres og formales til fint, brunligt fiskemel. Han er en af de 16 ufaglærte, der nu er i gang med procesoperatøruddannelsen.

- Det er altid godt at blive klogere og udfordre sig selv. Det åbner måske op for nogle andre muligheder her i firmaet, så vi kan arbejde med et bredere område, siger han.

Læs også: ”Vi skifter ikke bare 1.600 lastbiler ud”

Uddannelse med 

I fabrikkens lagerhal tårner fire bjerge fiskemel på hver fem meter sig op. Lugten her er anderledes tør og støvet, fordi næsten alt vand er fjernet fra fisken.

Den lugt slipper Jimmi Guldhammer for. Han er forpladsmand og tager imod al fisk, der transporteres fra Hanstholm Havn til fabrikken, tager prøver af fisken og registrerer den. Han glæder sig over at få flere kompetencer som procesoperatør.

- Det er fedt at få mere indsigt i alle processerne. Det gælder både her, og hvis man på et tidspunkt skal videre. Jeg er jo stadig en ung mand, så det er en god mulighed at have en uddannelse med, siger han.

Læs også: Industriproduktionen falder i syv ud af tolv brancher

Fakta

FF Skagen A/S i Hanstholm

- Er en del af koncernen FF Skagen A/S

- Producerer fiskemel og fiskeolie til blandt andet svindefoder og lakseopdræt.

- Fiskemelet er udvundet af blandt andet blåhvilling, tobis og brisling.

- Adm. direktør Johannes Palsson.

- FF Skagen koncernen omsatte i 2019 for tre milliarder.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Jonatan Steengaard
Skrevet af:

Jonatan Steengaard

Lone Folmer Berthelsen

Lone Folmer Berthelsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 4818
  • Mobil +45 4032 0943
  • E-mail lofb@di.dk

Relateret indhold