20.01.20 DIB Nyheder

Usikkerhed præger stadig verdensøkonomien

Nye tal: Verdensøkonomien er langsomt ved at stabilisere sig. Den Internationale Valutafond nedjusterer forventningerne til væksten fra 3,4 til 3,3 procent i år.

Den Internationale Valutafond (IMF) nedjusterer sine forventninger til væksten i verdensøkonomien fra 3,4 procent til 3,3 pct. i 2020. Til næste år venter IMF en vækst på 3,4 pct.

- IMF nedjusterer desværre endnu engang forventningerne til væksten. Verdensøkonomien er langsomt ved at stabilisere sig, men bedringen kommer i et langsomt tempo, så derfor må vi indstille os på fortsat lav vækst i 2020. Særligt væksten i euroområdet og Japan forbliver lav i de kommende år, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

- Jeg er især bekymret for den lavvækst, som har ramt tysk økonomi. Vi har en stor eksport til Tyskland, og vores mange underleverancer til tysk erhvervsliv er ramt af faldende produktion og ordreindgang i tysk erhvervsliv, siger Allan Sørensen.

- Usikkerheden har længe hængt tungt over verdensøkonomien og svækket investeringerne og verdenshandlen. Det er især handelskrig, klimaforandringer, geopolitiske spændinger og det langstrakte brexitforløb, der har øget usikkerheden. På det seneste er usikkerheden taget en smule af, men det har ikke været nok til at løfte fremgangen i verdensøkonomien, siger Allan Sørensen.

- Efter at have bekriget hinanden med ekstra told, skrev USA og Kina forleden under på første del af en handelsaftale. Derfor eskalerer handelskrigen næppe yderligere, men aftalen løser ikke de grundlæggende udfordringer i samhandlen. Det er i virkeligheden mest en købsaftale, som forpligter kineserne til at købe flere amerikanske varer, siger Allan Sørensen.

- Det ligger nu fast, at Storbritannien udtræder af EU den 31. januar. Men der er stadig stor usikkerhed om næste skridt, som handler om at få afklaret de fremtidige handelsrelationer mellem EU og Storbritannien, siger Allan Sørensen.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold