Der er stort behov for at kvalificere medarbejdere i forhold til almene kompetencer som læsning, skrivning, regning og it, siger underdirektør Lone Folmer Berthelsen, DI.

07.10.20 DIB Nyheder

Ærgerlige virksomheder mister uvildig rådgiver

Uden den uafhængige og uvildige rådgiver Netværkslokomotivet havde medarbejderne i entreprenørvirksomheden Svend Erik Lind A/S næppe fået efteruddannelse. De og andre virksomheder ærgrer sig over, at Netværkslokomotivet står til at lukke, fordi satspuljemidler ikke bliver forlænget.

Anlægsgartner og kloakmester Svend Erik Lind A/S arbejder med små og store opgaver inden for bl.a. kloakering, brolægning mv. Virksomheden har 38 medarbejdere, og  mange af dem har modtaget efteruddannelse i blandt andet dansk, matematik og it.

Medejer Tonny Jakobsen har sat efteruddannelsesarbejdet i gang i virksomheden i tæt samarbejde med Netværkslokomotivet. Det er et gratis tilbud om vejledning og motivering til opkvalificering af medarbejdere, som har svært ved at læse, skrive, regne og bruge it og engelsk.

- Det var guld værd for os, at Netværkslokomotivet tog udgangspunkt i vores situation og ikke på forhånd forsøgte at sælge os kurser. Vi ville aldrig kunne have den samme dialog med en uddannelsesudbyder, og uden Netværkslokomotivet havde vi næppe fået sat efteruddannelsen i gang, siger Tonny Jakobsen.

Læs også: Ufaglærte bliver faglærte hos Dansk Retursystem

Hvis uddannelsesinstitutionerne henvender sig til os, fornemmer vi, at det handler om at ”sælge” uddannelser, som de har på ”lager”. Fabriksdirektør Peder Nygaard , VOLA A/S

Altafgørende ikke at møde en sælger

I Horsens har flere af DI’s medlemmer gode erfaringer med samarbejdet med Netværkslokomotivet. Blandt dem er VOLA A/S, der designer og producerer armaturer. Her har ca. 100 medarbejdere fået efteruddannelse i blandt andet dansk og matematik.

Fabriksdirektør Peder Nygaard peger på, hvordan Netværkslokomotivets uafhængige og uvildige konsulenter har bibragt ledelse og tillidsrepræsentanter viden om mulighederne for almen kvalificering.

- Det har for os været altafgørende, at vi ikke har stået over for en sælger. Det betyder, at vi i vores eget tempo og med respekt for de processer, vi har i virksomheden, har kunnet kvalificere vores behov for efteruddannelse, siger Peder Nygaard.

Han fortsætter:

- Vores samarbejde med Netværkslokomotivet har taget udgangspunkt i vores situation, og hvad der er bedst for os. Hvis uddannelsesinstitutionerne henvender sig til os, fornemmer vi, at det handler om at ”sælge” uddannelser, som de har på ”lager”.

Læs også: 4. generations smed: ”Vi lever af vores medarbejdere”

DI ærgrer sig

Men virksomhederne og medarbejderne i Horsens kommer måske til at undvære Netværkslokomotivet fremover. Initiativet står nemlig til at skulle lukke, fordi satspuljemidlerne, der finansier det, ikke ser ud til at blive forlænget i den kommende finanslov.

- Her er endelig et tilbud, som virker. Det vil være en stor skam, hvis der ikke kan findes midler til at finansiere det. Særligt under en regering, som taler om det store behov for at få kvalificere medarbejdere i forhold til almene kompetencer som læsning, skrivning, regning og it, siger underdirektør Lone Folmer Berthelsen, DI.

DI lægger stor vægt på, at virksomhederne kan få uvildig information om efteruddannelse.

- Hvis virksomhederne skal medvirke til at styrke efteruddannelse af medarbejdere, er der brug for, at de kan få adgang til uvildig information og rådgivning på virksomhederne. Derfor er det ikke godt nok, hvis indsatsen med at informere om disse tilbud placeres hos udbydere, som har et isoleret fokus på at gennemføre kurser på området, eller hos eVejledningen, som ikke kan stå på gulvet i virksomhederne, siger Lone Folmer Berthelsen.

Læs mere om efteruddannelse fra DI

Fakta

Netværkslokomotivet

  • hjælper med at motivere medarbejderne og
  • bidrager med løbende sparring, vejledning og rådgivning for at løfte medarbejdernes grundlæggende almene færdigheder
  • hjælper virksomheden med at finde det rette uddannelsessted
  • fortæller om mulighederne for økonomisk støtte og/eller vikardækning.
    Læs mere om Netværkslokomotivet.
Inge Steen Mikkelsen

Inge Steen Mikkelsen

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3851
  • Mobil +45 2949 4613
  • E-mail inm@di.dk

Relateret indhold