14.10.20 DIB Nyheder

Brexit: Fire centrale spørgsmål og DI’s svar

Dansk Industri får mange spørgsmål fra virksomhederne om fremtiden efter Brexit. Nedenfor kan de se de fire hyppigste spørgsmål og svarene fra DI’s eksperter.

Spørgsmål: Hvad bliver toldsatserne, når man skal im- og eksportere til UK?

- Hvorvidt der kommer toldsatser på im- og eksport til Storbritannien afhænger af, om der indgås en handelsaftale mellem EU og Storbritannien. Såfremt no-deal brexit bliver en realitet, vil EU og Storbritanniens WTO-toldsatser træde i kraft. Disse findes i de britiske toldmyndigheders database, hvor man skal søge på toldkoden for sin vare.

Spørgsmål: Vil man fortsat kunne sælge CE-mærkede produkter på det britiske marked?

- Pr. 1. januar 2021 vil Storbritanniens UKCA-mærke træde i stedet for EU’s CE-mærke for produkter, der afsættes på det britiske marked. Fremover skal varer dermed testes op mod Storbritanniens særskilte produktkrav og eventuelt tredjepart skal være baseret i Storbritannien.

- De fleste af de produktkategorier, hvor EU har harmoniserede produktkrav, kan frem til den 1. januar 2022 afsættes på det britiske marked med CE-mærket. Det forudsætter, at EU’s harmoniseringskrav forbliver de samme i perioden. Du kan finde oversigten over, hvilket produktkategorier, der er omfattet af undtagelsen: oversigt

Sp. Vil man fortsat kunne have britiske statsborgere ansat i Danmark?

- De medarbejdere, der har bosat sig og taget arbejde i Danmark inden 1. januar 2021, kan fortsat opholde sig og arbejde i Danmark på grundlæggende samme vilkår som før. Medarbejderne skal dog sørge for at søge om et særligt opholdsdokument, og det skal ske senest inden udgangen af 2021.

- Medarbejdere, der kommer til Danmark efter den 31. december 2020, skal som udgangspunkt have en arbejdstilladelse til at arbejde i Danmark. Der gælder dog visse undtagelser hertil, f.eks. montage af tekniske anlæg med en varighed under 90 dage.”

Spørgsmål: Kan man overføre persondata til UK?

- Vilkårene for at overføre persondata til Storbritannien afhænger af, om EU anser Storbritannien for at være et sikkert tredjeland. Det kræver, at EU vedtager en tilstrækkelighedserklæring (på engelsk ”adequacy decision”) i forhold til Storbritannien.

- Hvis EU ikke vurderer, at Storbritannien lever op til kravene for sikre tredjelande, kan man stadig overføre persondata til Storbritannien via standardkontrakter (på engelsk ”Standarder Contractual Clauses”) og Binding Corporate Rules.

Kun for medlemmer: Se DI's Brexit Webinar. 

Læs også: Har du spørgsmål til Brexit: Kontakt DI’s eksperter

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Bertil Egger Beck

Bertil Egger Beck

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 4695
  • Mobil +32476172748
  • E-mail beeb@di.dk

Relateret indhold