Projektet Byggeriets Blockchain har potentiale til at give den danske byggebranche et solidt skub ind i fremtiden.

Foto: DI
03.11.20 DIB Nyheder

DI: Blockchain-projekt skal komme alle aktører til gode

Dansk Industri er ankerorganisation på projektet Byggeriets Blockchain. Industriens Fond støtter det økonomisk. Det er der gode grunde til.

Projektet Byggeriets Blockchain har potentiale til at give den danske byggebranche et solidt skub ind i fremtiden. Fordelene er store og åbenlyse.

Det mener seniorchefkonsulent i DI Byg Søren Cajus. Dansk Industri er ankerorganisation på projektet, der har fået 6,6 mio. kr. i støtte af Industriens Fond og løber til slutningen af 2021. Søren Cajus peger på, at etableringen af en ny teknologi og datastandard for byggeriet vil udgøre et boost for branchen – på flere måder.

– DI Byg arbejder for at løfte produktiviteten og bæredygtigheden i byggeriet. Vi tror på, at det her projekt kan være med til at bidrage til netop det, siger han og tilføjer:

– I dag er er det sådan, at virksomhederne har svært ved at samarbejde på kryds og tværs af værdi­kæden. Det skyldes blandt andet, at de ikke har adgang til samme data. Det forsøger vi at ændre. Vi kalder det branchens digitale superlim.

Perspektiverne er store. Ikke bare for branchen i Danmark. Der er også potentiale udadtil.

– Vi tror på, at hvis vi bliver bedre til at dele data og får digitaliseret branchen, så kan vi løfte produktiviteten. Det vil indledende været en gevinst herhjemme. Men på sigt kan det også betyde, at vi kan skabe konkurrencefordele, der gør, at vi kan eksportere vores digitale løsninger – eller vinde flere opgaver i udlandet, siger han. 

Fakta

BLOCKCHAIN I PRAKSIS: EN PALLE VARER

Blockchain er en underliggende teknologi, som en slutbruger ikke vil kunne se. Det kan for eksempel sammen med trådløse tracking-­teknologier muliggøre følgende eksempel:  

ENTREPRENØREN på et byggeri bestiller en palle med materialer leveret til et specifikt tidspunkt og sted. Det er en klimafølsom vare, der ikke kan tåle regn. Sagen bliver krypteret og får et nummer. Alle involverede parter får adgang til de oplysninger, der er relevante for dem.

LEVERANDØREN bestiller pallen med varen fra en producent og modtager den efterfølgende. Entreprenøren justerer pludselig tidsplanen med en uge pga. dårligt vejr. Det ved alle øjeblikkeligt. Varen forbliver på leverandørens tørre lager og venter på afskibning. 

TRANSPORTØREN afhenter pallen. En ulykke betyder, varen bliver ødelagt. Vognmanden melder det ind, og leverandøren bestiller straks en ny vare. Entreprenøren ved med det samme, at montagen er udskudt to dage. Når den nye vare er klar, bliver den afhentet af transportøren.

MONTØREN modtager pallen med den nye vare. Den ankommer på præcis på det tidspunkt og sted, som er ønsket. Den kan monteres øjeblikkeligt og der er ingen spildtid. Entreprenøren tjekker og validerer straks montørens arbejde, der automatisk modtager betaling.

BYGHERREN kan se, at entreprenøren har bestilt, modtaget og monteret endnu et vigtigt element i byggeriet. Dermed kan bygherren se, at entreprenøren gør sit for at undgå spildtid og følge byggeriet tæt – og at tidsplanen og budgettet holder.

Kilde: HD Lab, Solar, Dansk Industri

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Søren Cajus

Søren Cajus

Chef for Dansk Byggeindustri

  • Direkte +45 3377 3913
  • Mobil +45 2851 1969
  • E-mail scp@di.dk

Relateret indhold