09.10.20 DIB Nyheder

DI: Dansk eksport er stadig ramt af modvind

August-tal viser fald i eksporten, især medicinalindustrien er ramt.

Eksporten faldt med 1,4 pct. i august. De seneste tre måneder har dog samlet budt på en fremgang i eksporten på 2,0 pct. Det fremgår af nye tal fra Danmarks Statistik.

- Dansk eksport er stadig ramt af modvind. Eksporten falder for anden måned i træk, og kan ikke helt slippe fri af coronakrisen. Der er fremgang i udlandet igen, men vi har desværre ikke omsat det til øget eksport i de seneste måneder, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

- Tilbagegangen i august skyldes især et stort fald i eksporten af medicin. Medicinaleksporten kan godt komme i nogle ryk, derfor håber vi, at der kommer mere fart på eksporten af medicin i de kommende måneder. Set over det seneste år er det eksporten af medicin og fødevarer der har haft fremgang, mens den øvrige eksport er faldet, siger Allan Sørensen.

Regeringen og bredt flertal i Folketinget blev i går enige om 27 nye initiativer der skal sætte skub i dansk eksport.

- Eksporten har det stadig svært, og virksomhederne har brug for al den hjælp, de kan få. Det er positivt, at folketinget er blevet enige om initiativer, der skal støtte eksporten. Vi har brug for øget eksport, hvis vi for alvor skal have gang i væksten i dansk økonomi, siger Allan Sørensen.

- Eksporten står til en historisk stor nedtur i 2020. Der kommer desværre til at gå lang endnu, før eksporten er tilbage på samme niveau som før coronakrisen, siger Allan Sørensen.

Eksporten til Tyskland er i 2020 reduceret med 16 procent, Storbritannien med 24,3 procent og Sverige med 6,4 procent.

- Eksporten til vores store nærmarkeder har været hårdt ramt af coronakrisen. Vi har heldigvis haft fremgang i salget til både Kina og USA, hvilket har kompenseret for en meget svag efterspørgsel i Europa, siger Allan Sørensen.

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret