29.10.20 DIB Nyheder

Erhvervslivet er optimistisk trods stigende smittetal

Nye tal fra Danmarks Statistiks konjunkturbarometre viser, at den samlede erhvervstillid stiger fra 86,9 i september til 89,0 i oktober. En værdi på 100 angiver gennemsnittet for perioden 1990 til 2018. Værdier under 100 signalerer, at stemningen i danske virksomheder er dårligere i forhold til en normal måned.

- Virksomhedernes humør tager endnu et skridt i den positive retning i oktober, men vi skal være forsigtige med at bruge det som et kompas for retningen i dansk økonomi. Virksomhedernes vurderinger er hovedsageligt indsamlet i midten af oktober, og tallene fanger derved ikke indvirkningen af de nyeste restriktioner fra i fredags eller de seneste restriktioner i udlandet, siger underdirektør Morten Granzau, Dansk Industri (DI).

Dansk erhvervsliv står derfor fortsat på et gyngende fundament af usikkerhed, og det kan sætte den økonomiske fremgang i stå igen, vurderer DI.

- Noget af usikkerheden kan undgås ved en klar køreplan for, hvornår restriktioner indtræder og fjernes, siger Morten Granzau. 

Den øgede optimisme i dansk erhvervsliv skal ses i lyset af, at de enkelte brancher er ramt vidt forskelligt. Detailhandel er i fremgang, mens serviceerhvervene fortsat er langt fra niveauet før covid-19. 

- Når nogle brancher er delvist lukket, er det vigtigt, at andre brancher kan holde hjulene i dansk økonomi i gang. Fx er muligheden for at kunne gennemføre erhvervsrejser afgørende for vores eksportvirksomheder. DI har foreslået, at der indføres et coronapas, som med en negativ test giver erhvervsrejsende adgang til alle lande i det indre marked i EU. Uden erhvervsrejser har mange virksomheder svært ved at afsætte deres produkter og holde kundekontakten ved lige, siger Morten Granzau.

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold