Ensretning af restriktioner mod coronasmitten, vil gøre det mere enkelt at rejse inden for EU, forudser Billund Lufthavns adm. direktør, Jan Hessellund.

Foto: Getty Images
13.10.20 DIB Nyheder

EU-lande opfordrer til fælles coronakriterier ved rejser

EU’s udenrigsministre finder nu fælles fodslag for corona-restriktioner for rejser. Det vil gøre det mere sikkert at rejse i EU til gavn for luftfartsbranchen, de rejsende og hele erhvervslivet, mener Billund Lufthavn og DI.

Vilkår for udlandsrejser under coronakrisen kan blive mere smidig, hvis EU’s medlemslande følger opfordringen fra EU’s ministerråd, der blev vedtaget tirsdag. Det vurderer DI Transports branchedirektør Michael Svane efter at EU’s udenrigsministre tirsdag er blevet enige om fælles anbefalinger for restriktioner.

-  Det er meget fornuftigt og klogt med fælles retningslinjer EU, så medlemslandene håndterer udfordringer med smittetryk, indrejserestriktioner osv. ens. Det gør det nemmere og mere sikkert at rejse i EU, hvilket vil gavne både erhvervsrejsende og turister, siger Michael Svane.

Han  betragter aftalen som et skridt i den rigtige retning – om end det ikke ligefrem er syvmileskridt.

Opfordringen fra EU’s udenrigsministre betyder, at medlemslande hver uge skal indsende data om coronasmitten i det enkelte land til det europæiske center for forebyggelse af sygdomme (ECDC). På basis af de oplysninger opdeler centret lande og regioner efter fire farver afhængigt af smittens omfang. Og medlemslandende kan derefter tilrettelægge deres rejserestriktioner.

Læs mere om ECDC’s mapping af coronasmitte her. 

Billund Lufthavn: Mere smidige rejser 

I Billund Lufthavn håber adm. direktør Jan Hessellund, at EU-landende følger opfordringen.

- Det vil både være til gavn for luftfarten og de virksomheder som lever af eksport. Luftfartsbranchen er af natur grænseoverskridende, så derfor oplever vi barriere for de rejsende hver eneste dag som følge af forskellige coronaregler fra de enkelte lande, siger han.

I dag er grænsepolitiet i lufthavnene nødt til at tjekke coronabetingelserne for alle de rejsendes lande, før man lader folk rejse ind i landet. Samme udfordring er der for de udrejsende, forklarer Jan Hessellund.

- Det skaber usikkerhed hele vejen rundt og får ultimativt nogle til helt at fravælge at rejse, siger han.

Jan Hessellund håber nu, at alle EU-lande følger opfordringen, for ellers vil det ikke hjælpe ret meget.

- Men hvis opfordringen omsættes til handling kan vi en mere smidig rejse, hvor man i stil med security-tjek kan lade alle rejsende fra EU komme ind, fordi de er screenet på forhånd, siger han.

Hvis opfordringen omsættes til handling kan vi en mere smidig rejse, hvor man i stil med security-tjek kan lade alle rejsende fra EU komme ind, fordi de er screenet på forhånd. Jan Hessellund, adm. direktør, Billund Lufthavn

DI: Kan styrke smittesporing

Michael Svane ser også EU-opfordringen som en mulighed for at styrke smittesporing via test både ved ankomst og afrejse. Det kan skåne tusindvis af mennesker for karantæner, og giver sikkerhed for såvel de rejsende som luftfartsselskaberne.

- Det skal være sundt og trygt at rejse og derfor er gennemsigtige kriterier og ikke mindst en fælles europæisk tilgang nødvendig for at vi kan få gang i rejserne, herunder ikke mindst for de erhvervsrejsende, siger Michael Svane.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Michael Svane

Michael Svane

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 4652
  • Mobil +45 4036 1348
  • E-mail misv@di.dk

Relateret indhold