Alle vores projekter har nogle ret omfattende kontrakter. Men faktisk oplever vi, at i de projekter, hvor der er skabt en god relation, der er relationen ofte stærkere end selve kontrakten. Der ligger en anden forpligtelse i den gode relation – og den erkendelse, tror jeg, kan bringe byggebranchen rigtig langt, siger Palle Bjerre Rasmussen, direktør for NCC Building.

Foto: NCC Building
05.10.20 DIB Nyheder

NCC Building: ”Færre konflikter og uenigheder i byggebranchen er på vej”

En ny æra med færre konflikter og mere samarbejde. Det er ifølge Palle Bjerre Rasmussen, direktør for NCC Building udsigterne for byggebranchen. Det kan komme hele samfundet til gavn, mener han.

”Byggebranchen har traditionelt set været en branche, der har været meget hierarkisk opdelt. Der var en bygherre, som skulle have løst en opgave. Rådgiveren fik lavet en fin tegning, og gik så til entreprenørerne og spurgte:  ’Hvem kan lave det hér billigst?’

Palle Bjerre Rasmussen gestikulerer ivrigt, mens han taler. Vi sidder i et rummeligt mødelokale i NCC’s hovedkontor i Gladsaxe, hvor Palle Bjerre Rasmussen både er landedirektør og leder af virksomhedens byggeenhed, NCC Building.

- Da jeg startede ude på byggepladserne i 1988, var det ham, der råbte højest, som bestemte.  Men byggebranchen har ændret sig meget gennem årene, og lige nu står vi midt i en større kulturændring. Vi ser en tydelig tendens til, at den måde, man starter et byggeprojekt på, er i opbrud, fortæller Palle Bjerre Rasmussen.

- I stedet for kun at konkurrere på prisen, så konkurrerer entreprenørerne på deres kompetencer. Det åbner op for et mere ligeværdigt samarbejde, det er værdiskabende og gør, at vi som entreprenører kan komme meget tidligere ind i projekterne og i højere grad blive en rådgivende partner for bygherren. Den traditionelle entreprenør er ved at være fortid, og det mærker vi tydeligt i NCC, fortæller Palle Bjerre Rasmussen. 

Læs også: Tømrermester: Min type virksomhed er ved at uddø

NCC er alle steder

NCC er en virksomhed, du ikke kan komme uden om i det danske samfund. Som der står på NCC’s hjemmeside:  ’Du møder NCC hver dag – direkte og indirekte’ – for med en omsætning på 41 mia. kroner om året i de fire nordiske lande er NCC lidt af en mastodont i bygge- og anlægsbranchen.

- Vi synes jo selv, at vi sætter et stort aftryk på Danmark. Både fordi vi har været her i over 100 år, og fordi vi er til stede i en stor del af værdikæden. Samtidig kan vi trække på en endnu større nordisk organisation, hvor vi har adgang til både viden og ressourcer, siger Palle Bjerre Rasmussen. 

Han fortsætter:  

- I praksis betyder vores forretningsmodel, at vi kan følge et byggeprojekt helt til dørs – fra levering af råstoffer, gennem alle faser af udvikling og produktion til et færdigt projekt. Det er denne proces, vi hele tiden arbejder på at styrke og hvor vi forsøger at adskille os fra andre i markedet.

Man siger, at byggeriet er et spejl af samfundsøkonomien. Hvad ser du selv, når du kigger i spejlet?

- Jeg er fortrøstningsfuld, for selvom vi lige nu står midt i corona-krisen, så ER der grundlæggende en god samfundsøkonomi i Danmark. Hvis vi kigger på vores forretning, så kan vi faktisk ikke se corona-krisen i vores tal. Men det handler også om, at der er et rigtig langt ’aftræk’ på de store, komplekse projekter, som vi er en del af. Så vi får ikke en ordre ind i dag, som skal levere i morgen, siger han.

Læs også: Forsinkede særtransporter koster millioner

Plexiglasrude i skurvognen

Men hverdagen hos NCC er præget af forholdsregler.

- Nu sidder vi jo lige hér med en fin afstand her imellem os – men hvis vi havde siddet i et skur ude på byggepladsen, så var der blevet sat en plexiglasrude op imellem os. Vores projekter er så store, at man ofte arbejder rigtig mange folk sammen ude på byggepladserne, så vi er nødt til at tage mange forholdsregler for ikke at udsætte hinanden for smitte. Som virksomhed ser vi os selv sådan, at vi bidrager til samfundet, og derfor føler vi også et ansvar for at holde hjulene i gang, siger Palle Bjerre Rasmussen.

- Og jeg oplever også, at vores branche holder sig i gang, med et ’corona-åg’ lagt ud over det hele. Jeg synes, det er en fornøjelse at komme ud på en byggeplads og mærke energien og gejsten og se tingene vokse op, i bogstavelig forstand. Og jeg tror, at vi er ved at finde nogle nye måder at arbejde på, der kan holde længere end i en kort krisetid.

Læs også: Computerspil fra Rambøll skal bremse coronasmitte på byggepladser

Fokus på det gode slutprodukt

En ny æra præget af samarbejde i stedet for konflikt er på vej i byggebranchen, mener Palle Bjerre Rasmussen.

- Tidsånden spiller ind, men det handler også om, at når man kigger ’koldt og kynisk’ på alle de store byggeprojekter, der har været fyldt med konflikter og uenigheder – for ikke at tale om budget - og tidsoverskridelser, så bør man også tænke: Det hér kan vi gøre bedre. For der er jo meget mere energi i at arbejde sammen mod et fælles mål.

Den nye samarbejdsform giver NCC mulighed for at blive tidligere involveret i de store, komplekse projekter, fortsætter han.

- Og det styrker selvfølgelig vores egen forretning – men den styrker også måden, projekterne bliver afviklet på. Når alle de gode kompetencer lægges sammen, kommer der et langt større fokus på at levere et godt slutprodukt – men også på, at man har en proces undervejs, der ikke er så konfliktfyldt, som i den traditionelle model.  

Læs også: DI: Spar tid og penge ved at indgå forlig

Åbent samarbejde omkring ny ø ved Nordhavn

Som et aktuelt eksempel på et åbent samarbejde nævner Palle Bjerre Rasmussen det store byggeprojekt ’Kronløbsøen’ ved Nordhavn – her etableres en ny ø med parkeringskælder i fire etager under vandoverfladen og lejligheder.

- NCC er som entreprenør blevet inddraget tidligt og er med til at udvikle projektet sammen med de interessenter, der er i projektet. Vi tilføjer jo en helt ny ø til danmarkskortet, ø nummer 432. Det er ikke noget, der sker hver dag og det begejstrer os at få en udfordring af denne kaliber. Vores folk elsker at få lov til at øse af deres erfaringer, forklarer Palle Bjerre Rasmussen. 

Hvad giver det dig på det professionelle og personlige plan at være med i sådan en proces?

- Jeg synes nærmest, det er trist, at man ikke er begyndt at arbejde på denne her måde for mange år siden. Jeg ser en langt større værdi i at arbejde åbent og transparent for at finde de rigtige løsninger. Så for mig personligt er der en kæmpe tilfredsstillelse i, at mange af de store investorer er begyndt at tænke mere samfundsmæssigt og socialt bæredygtigt. Det passer rigtig fint til den måde, jeg og vi i NCC arbejder på – og der er jo også god samfundsøkonomi i det.  

Nu er Dansk Byggeri og Dansk Industri jo blevet lagt sammen. Hvad tænker du om det?

- Grundlæggende synes jeg, at det er en rigtig god idé, og på vegne af NCC har jeg store forventninger i forhold til samarbejdet med virksomheder i andre brancher. Det kunne være i forhold til digitalisering – hvor der er nogle virksomheder, der er længere fremme, end vi er. Eller bæredygtighed, hvor der også er mange fælles interesser på tværs af brancher.

Har du selv nogle mærkesager, du vil trække med ind i Dansk Industri?

- Jeg er meget optaget af, hvordan vi kan skabe relationer, der understøtter den gode udvikling i branchen. Der er store synergier at hente, hvis man tør have en større åbenhed og drøfte projekter og strategier. Det betyder selvfølgelig ikke, at man skal sælge ud af alle sine gode ideer, smiler Palle Bjerre Rasmussen.

- Men man skal turde give lidt, for at kunne få noget igen. At lave en anden form for kontrakt og italesætte en ny form for samarbejde. Og så skal man tro på, at de nye relationer kan bære projekterne igennem, siger han.

Og tilføjer eftertænksomt.

- Alle vores projekter har nogle ret omfattende kontrakter. Men faktisk oplever vi, at i de projekter, hvor der er skabt en god relation, der er relationen ofte stærkere end selve kontrakten. Der ligger en anden forpligtelse i den gode relation – og den erkendelse, tror jeg, kan bringe byggebranchen rigtig langt.

Læs også: Byggeriformand: ”Mine problemer har de andre også”

Fakta

Palle Bjerre Rasmussen og NCC 

Palle Bjerre Rasmussen er dansk direktør for NCC Building Nordics, der er en af de fem forretningsområder i NCC.

Han er uddannet bygningsingeniør fra Ingeniørhøjskolen i Aarhus i 1988 suppleret med ledelsesmoduler på IMD, og rollen som leder i NCC har været en stor del af hans karriere. Han har blandt andet været afdelings- og regionschef og ansvarlig for NCC's byggeaktiviteter i Vestdanmark.

I alt har NCC omkring 15.000 ansatte og en omsætning på 41 mia. kr. om året i de fire nordiske lande. Aktuelt arbejder NCC blandt andet på at bygge det nye supersygehus i Nordsjælland, på den kunstige ø Kronløbsøen ved Nordhavn og i det nye område omkring Papirøen, der kommer til at hedde Christiansholm.

Peter Stenholm

Peter Stenholm

Vicedirektør

  • Direkte +45 7216 0102
  • Mobil +45 4117 4736
  • E-mail pss@di.dk

Relateret indhold