Tidligere udviklingsminister og undergeneralsekretær i FN og stifter af Warfair.org, Christian Friis Bach

Foto: Warfair.org
19.10.20 DIB Nyheder

”Først blev jeg smidt ud af min bank”

Efter 35 år i Nordjyske Bank, hvor min onkel endda har været bankdirektør, fik jeg besked om, at de ikke ville have mig som kunde mere, skriver tidligere udviklingsminister og undergeneralsekretær i FN Christian Friis Bach, der med stiftelsen af virksomheden warfair.org vil handle med lande som Afghanistan, Somalia og Yemen.

Det startede med, at jeg blev smidt ud af min bank. Efter 35 år i Nordjyske Bank, hvor min onkel endda har været bankdirektør, fik jeg besked om, at de ikke ville have mig som kunde mere.

Årsagen var, at jeg havde bedt om en konto til vores nye virksomhed. Da de spurgte, hvad vi skulle lave, svarede jeg, at vi ville handle med lande som Afghanistan, Somalia og Yemen. Så blev jeg smidt ud.

Handel er et af de vigtigste bidrag, vi kan give til lande i konflikt. Et massivt fald i prisen på kaffe, som størstedelen af befolkningen i Rwanda levede af, bidrog til de spændinger, der førte til folkedrabet i 1994. Den globale finansielle krise i 2007-9 bidrog til den arbejdsløshed og utilfredshed, der udløste de arabiske opstande og konflikter i Egypten, Libyen, Syrien og Yemen. Hvis ikke der efter en konflikt hurtigt skabes arbejdspladser og indkomst, viser forskning, at landet ofte falder tilbage i en ny konflikt. Derfor er handel afgørende.

Jeg kan sådan set godt forstå Nordjyske Bank. Men heldigvis endte Danske Bank med at sige ja til at åbne en konto efter grundige samtaler. De var heller ikke glade for at skulle overføre penge til lande i konflikt, men ville gerne bakke op og bidrage til handel med konfliktramte lande for at skabe indkomst, jobs og fred. Mange tak for det!

Produkter med kraft og smag

Ideen til at starte en virksomhed for at handle med konfliktramte lande kom fra rejser i Afghanistan, Burkina Faso, DR Congo, Somalia, Sudan, Sydsudan og Yemen. Her har jeg oplevet, hvordan befolkningen i lande ramt af krig og kaos straffes to gange. Første gang af krigens uhyggelige ødelæggelser. Anden gang fordi ingen tør eller vil handle med dem. Selv om de stadig står tidligt op om morgenen for at arbejde, så, høste eller producere, har de ikke en chance. Vi tør ikke handle med lande ramt af krig og konflikt.

I mange år har jeg derfor sagt, at jeg en dag ville importere granatæbler fra Afghanistan. De producerer verdens bedste granatæbler i det sydlige Afghanistan. Jeg har smagt dem, når jeg besøgte de danske soldater i Helmand og på ambassaden i Kabul. De fås ikke bedre. Og som en ven i reklamebranchen sagde det, så er det en nem kampagne at lave: Køb granatæbler fra Afghanistan – og bidrag til at skabe fred.

Det er ikke det eneste, de er gode til i Afghanistan. Før krigene ødelagde landet, var Afghanistan verdenskendt for sine unikke nødder, mandler, pinjekerner og tørrede frugter. De laver noget af det bedste safran i verden. Og den bedste lakridsrod, man kan få. De næringsfattige, højtliggende og halvtørre bjergområder ved kanten af Himalaya giver produkterne smag og kraft. Men vi køber dem ikke, fordi vi ikke tør.

Skal møde internationale standarder

I Yemen producerer de noget af verdens bedste kaffe. I de ørkenagtige bjergområder findes kaffetræerne i små oaser, der hvor vandet samler sig. De er ikke fremavlede, men 5-6 meter høje træer der er udviklet lokalt gennem tusinder af år. Det er ikke tilfældigt, at havnebyen Mokka var det første sted i verden, hvorfra kaffe blev eksporteret. Men eksporten er faldet markant som følge af krigen. Det rammer kaffebønderne og virksomhederne i Yemen, hvor 20 ud af 28 millioner mennesker er afhængige af nødhjælp.

I Somalia har krigen mod terror-organisationen Al-Shabab skabt ufattelige lidelser. Men landet var engang en af verdens største eksportører af sesamfrø. Og det er rigtig god og velsmagende sesam. Det har vi Valsemøllens ord for. De er gået positivt ind i projektet, og har været med til at teste og smage de prøver, vi har fået hjem. Næste skridt er at få certificeret virksomheden i Mogadishu, så de kan møde de internationale fødevarestandarder. Det er vi i fuld gang med. Vi håber, vi kan få Sesam fra Somalia til Danmark om et halvt år.

Alt har været besværligt

Det er under ét år siden, vi startede, og alt har været besværligt. Men vi har nu aftaler om at importere 9 forskellige produkter fra Afghanistan og Yemen til Danmark. Og flere kvalitetsprodukter er på vej. Det kan godt lade sig gøre. Tak til Coffee Collective, Karlsens Krydderier, Sowco/Guru Snack, Basis Nuts, Valsemøllen og Little Sun, fordi I tør og vil være med. Håber andre også vil bakke op.

Det kræver nemlig mod fra danske virksomheder. Det er ikke nemt, og der er stor mistillid. Som en af de store danske supermarkedskæder skrev til os: ”Hvordan sikrer vi, at der ikke er noget kriminelt/kartel/mafia/terror indblandet i det? Vi skal være 100% sikre i vores sag, før vi tør ændre i vores udvalg.”

Derfor er Due-Diligence helt centralt, hvis man vil handle med lande i krig. Vi laver landeanalyser, sender spørgeskemaer ud, laver inspektioner, gennemfører interviews med lokale som kender virksomhederne, tjekker hos myndighederne, søger grundigt på internettet, og har etableret både en klagemekanisme og en etisk komité. Det hele er åbent tilgængeligt på vores hjemmeside. Det er nødvendigt for at skabe tillid.

Maskiner stadig pakket ind i plastik

Det er ikke alle virksomheder, vi screener, der klarer den. Da vi spurgte en virksomhed i Afghanistan, om de var ISO certificerede, svarede de ”nej, men vi kan jo blot låne et certifikat fra en anden virksomhed”. Den virksomhed valgte vi fra. Vi fik sesam vareprøver hjem, fra en virksomhed i Somalia, men der var sten i. Den virksomhed klarede den heller ikke.

Det har været endnu mere svært, da vi ikke har kunnet besøge virksomhederne under COVID-19 krisen. I stedet har vi lavet video-inspektioner. På en virksomhed i det nordlige Afghanistan, gik vi rundt på en skrattende Zoom forbindelse sammen med de ansatte. På et tidspunkt gik vi forbi en bygning, som de sagde var laboratoriet. Da vi spurgte, om vi måtte se det, tilstod de straks og ærligt: ”Det virker ikke”. Indenfor stod maskinerne stadig i plastik. De havde fået dem gennem et bistandsprojekt, men havde ikke fået træning i at bruge dem. Det forsøger vi nu at hjælpe dem med at få.

Transporten har også været både dyr og besværlig og endnu mere på grund af COVID-19, som har ramt landene hårdt og lukket en række fragtruter. Vi sendte over hundred e-mails og beskeder for at få en sending med 280 kilo nødder, mandler og lakrids ud af Kabul.

Det er derfor det mest bøvlede og besværlige, vi nogensinde har lavet. Og selv om warfair er en virksomhed, er vi alle stadig frivillige. Men når det lykkes, er dét, det hele værd.

Handel skaber fremgang og håb og bidrager til fred

Den kaffe vi importerede fra Yemen, kommer fra et bjergområde i det nordlige Yemen, hvor krigen raser og bomberne har skabt store ødelæggelser. Da vores gode partner-virksomhed, The Yemen Journey, første gang kom ud til den landmand, vi ville købe kaffe fra, spurgte han straks, om ”de var endnu en NGO, der ville lave et projekt”. Da de svarede, at de kom for at købe hans kaffe, ændrede samtalen sig helt. Mens bistand kan skabe afhængighed og virke uværdigt, skaber handel værdighed, stolthed og selvstændighed. Det giver arbejdspladser og indkomst. Han var stolt af den kaffe, han lavede, og blev endnu mere stolt, da han forstod, den skulle til Europa.

Allerede i dag, undrer det mig, at vi ikke har gjort det før – trods milliarder i bistandshjælp og tilstedeværelsen af en række danske og internationale NGOer. Vi har ikke fået én krone i støtte, men på få måneder er det lykkedes at skabe en omsætning og dermed indkomst i lande ramt af konflikt på 280.000 kroner. Der er aftalt leverancer for yderligere godt en halv million kroner inden for det næste halve år. Vi håber, vi kan nå en årlig omsætning på 10 millioner kroner i landene indenfor de næste to år.

For mennesker i en krig og i en akut krise er der intet, der er mere værdigt, end at respektere dét de kan, købe de produkter de laver, skaffe dem et arbejde og en indkomst. Det skaber fremgang. Det skaber håb. Det bidrager til fred. Og det kan godt lade sig gøre.

Læs også: Rasmus Prehn vil skaffe risikovillig kapital til Afrikaeventyrere

DI Debat

Her kommer medlemmer til orde med synspunkter om vigtige emner for deres virksomhed.

Debatindlæg kan blive bragt her i magasinet, i DI Business’ daglige nyhedsbrev og på di.dk

Vi forbeholder os retten til at udvælge og beskære indlæg i forhold til pladshensyn og relevans. Du kan sende dit indlæg til redaktør Uffe Hansen på ufha@di.dk eller ringe på 3377 3888 for yderligere info.

Synspunkter på DI Debat er ikke nødvendigvis udtryk for DI’s holdning.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Marie Gad

Marie Gad

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3789
  • Mobil +45 2949 4447
  • E-mail msh@di.dk

Relateret indhold