I 2006 blev byggefirmaet Wils A/S stiftet. I dag er digitalisering blevet en del af virksomhedens identitet.

Foto: Anders Bach
03.11.20 DIB Nyheder

Håndværker skaber succes med digital værktøjskasse

En artikel i Mester Tidende for 10 år siden sendte Thomas Wils på en digital rejse. Det har medvirket til at femdoble medarbejderantallet til 100 ansatte.

På Søtorvet i Silkeborg arbejder murere fra Wils A/S på virksomhedens hidtil største murerentreprise. 640.000 mursten skal stables og med tiden blive til en ny bydel i Silkeborg.

To kraner tårner sig op, lyden af hammerslag mod sten skærer igennem efterårsluften, og mursten bliver bygget op omkring de betongrå vægge. Det ligner til forveksling mange andre byggepladser.

Men bag facaden bruger Wils A/S en række digitale værktøjer, der i løbet af de sidste 10 år har været med til at skabe vækst og overblik i byggefirmaet.

Virksomhedens digitalisering begyndte for 10 år siden, da administrerende direktør, Thomas Wils, læste en artikel i entreprenør- og håndværkeravisen Mester Tidende. Artiklen handlede om digitale værktøjer i byggebranchen, og den inspirerede Thomas Wils til at begynde en digitalisering af virksomheden.

– Det første værktøj, vi begyndte at bruge, var et computerprogram, der erstattede ugesedlerne, hvor mine medarbejdere registrerede tid og materialer. Det gav overblik over, hvilke udgifter vi havde hver uge, uden at jeg skulle sidde og skrive en masse tal ind i et regneark, fortæller han.

Læs også: Digitale værktøjer viser en vej ud af coronakrisen

Fokus på det vigtigste

Programmet blev startskuddet til en digital rejse.

– Jeg finder ud af, at det her er fedt. Det giver mig noget luft, og det giver mig mulighed for at fokusere på det, der jo egentlig er de vigtige ting i vores forretning, siger den adm. direktør.

Siden er der kommet flere digitale værktøjer til, som hjælper virksomheden med at beregne tilbud, daglig administration og sagsstyring samt kvalitetssikring.

Mange af værktøjerne har Wils A/S taget i brug efter et samarbejde med softwarevirksomheden EG.

Læs også: Byggeriet tester digitalt superlim

Jeg tror, det værste for unge mennesker er at komme ind i en organisation, hvor alting foregår som for 10 år siden, Thomas Wils, adm. direktør i Wils A/S.

Mindre administration og flere unge talenter

Udover luft og mulighed for at fokusere på kerneforretningen, har digitaliseringen også givet mulighed for at tage flere og større opgaver. Det har blandt andet betydet, at Wils A/S fra 2012 til 2018 gik fra 20 til cirka 100 medarbejdere.

– Når administrationsbyrden på en opgave er tung, er det vigtigt for mig, at jeg kan have hånd om tingene fra start til slut. Den mulighed giver de digitale værktøjer mig. Der er selvfølgelig stadig risiko for, at opgaver går dårligt, men nu kender jeg altid opgavens faktiske situation, siger Thomas Wils.

Han vurderer desuden, at de digitale værktøjer er med til at gøre det nemmere for virksomheden at tiltrække nye talenter.

– Når din virksomhed har cirka 100 ansatte, og du laver et rimeligt økonomisk resultat, og samtidig vinder en pris for at være Danmarks mest it-modne virksomhed, så er min oplevelse, at det er nemmere at tiltrække dygtige medarbejdere, siger Thomas Wils.

Ifølge ham er det vigtigt at give sine medarbejdere muligheden for at udnytte deres potentiale.

– Jeg tror, det værste for unge mennesker er at komme ind i en meget konservativ organisation, hvor alting foregår som for 10 år siden. For så har de ikke mulighed for at udnytte deres potentiale. De er jo ekstremt dygtige til at sætte sig ind i nye programmer og arbejde med dem, siger Thomas Wils.

Læs også: Digital undervisning et hit under corona

Vigtigst at det er sjovt

Digitaliseringen har ikke været billig, men hvis Wils A/S stadig benyttede sig af mere manuelle systemer ville virksomheden ikke være, hvor den er i dag.

Digitaliseringen giver større overblik og mere tid – og tid er lig med penge.

– Det er altid vigtigt at tjene penge. Vi skal have brød på bordet og smør på brødet. Men for mig er det endnu vigtigere, at det er sjovt, og det er det først, når jeg føler, at jeg arbejder professionelt. Det gør jeg ikke ved at sidde og skrive tal ind i et Excel-ark, siger Thomas Wils.

Læs også: Er du sikker på nettet - nyt værktøj tester på få sekunder

Fordele under coronakrisen

Da coronavirus lukkede verden ned, oplevede mange virksomheder fordelene ved digitale værktøjer, når medarbejderne var sendt hjem. I Wils A/S var virksomhedens mange digitale løsninger og erfaringer en stor hjælp.

– Meget af vores papirarbejde er blevet digitaliseret, så de ansatte ikke skal til at køre ud på kontoret, for at aflevere ugesedler, tegninger og så videre. Derudover har vi haft møder over Microsoft Teams. Her har tilbuds­leder og projektleder kunnet gennemgå et projekt sammen, og det har givet et supergodt overblik, siger han.

Læs også: Ny direktør for DI Digital

Tip: Start med små skridt

Her er Thomas Wils’ bedste råd til at få hul på at bruge digitale værktøjer: - Kig op fra skrivebordet, og find ud af, hvad andre virksomheder gør, og hvad der skal til for at få luft, så du kan udvikle din forretning. Din virksomhed skal ikke nødvendigvis vokse ind i himlen, så start med de små skridt inden for digitalisering, så du får mere tid med dine medarbejdere og bedre styr på din forretning.

Wils A/S

- Grundlagt i 2006 af Thomas Wils

- Udfører tømrerarbejde, murerarbejde, total- og hovedentreprise

- Har omkring 100 ansatte

- Beliggende i Silkeborg

- Har vundet fem Gazelle­priser og er kåret som landets mest it-modne håndværkervirksomhed to gange

Peter Henningsen Hansen
Skrevet af:

Peter Henningsen Hansen

Lars Frelle-Petersen

Lars Frelle-Petersen

Medlemsdirektør

  • Direkte +45 3377 3606
  • Mobil +45 4097 4462
  • E-mail lfp@di.dk

Relateret indhold