Historisk billede fra før corona satte voldsomme begrænsninger på rejseaktiviterne..

Foto: Getty
22.10.20 DIB Nyheder

Her er nyttig virksomhedsinformation til orange verdenskort

Udbredt smittespredning i stort set hele verden har ført til skærpede rejsevejledninger. DI har samlet en række nyttige links til virksomheders håndtering af udfordringer i den forbindelse.

Udenrigsministeriet har tilføjet Cypern, Letland, Tyskland (Slesvig-Holsten undtaget) og blandt andet region Skåne til listen over lande, hvortil alle ikke-nødvendige rejser frarådes som følge af COVID19-pandemien. Det betyder, at verdenskortet på ny er blevet farvet næsten helt orange. Eneste undtagelser er Norge, Grækenland og 8 ud af 21 regioner i Sverige, hvor gul farve fortsat blot henstiller til ”stor forsigtighed.”

De nye rejsevejledninger besværliggør de i forvejen meget begrænsede rejsemuligheder. Det gælder ikke mindst i forhold til Danmarks store samhandelspartner Tyskland.

- Det er stærkt bekymrende, at stort set hele verdenskortet nu er orange. Og det øger i den grad behovet for, at Danmark og resten af Europa arbejder sammen om at håndtere smitten – og finde løsninger for rejser og handel mellem landene, siger branchedirektør Michael Svane, DI Transport.

Læs også: Slut med ømme skuldre og ventetid i lufthavnen: Dansk firma fjerner kø ved security

Indfør lyntest og corona-pas

Udenrigsministeriets rejsevejledninger er henvendt til fritidsrejsende. Erhvervsrejser er altså fortsat betegnet som nødvendige rejser, hvis virksomheden vurderer det.

- Det er også fuldstændig afgørende for, at vi kan blive ved med at holde gang i dansk eksport, der i forvejen er hårdt ramt af den usikkerhed, der hænger som en sort sky over alle vores markeder, siger Michael Svane.

Han opfordrer regeringen til at arbejde for øget koordination af rejseregimerne, så der ikke er vidt forskellige regler og vilkår fra EU-land til EU-land.

- Både Danmark og resten af EU-landene bør frem for restriktioner i højere grad bruge lyn-test i forbindelse med flyrejser. Med et negativt testresultat kan man så rejse uhindret med et gensidigt anerkendt corona-pas i hånden, siger Michael Svane.

Læs også: Digitale værktøjer viser en vej ud af coronakrisen

 

Nyttige links:

Udrejse fra Danmark:

Indgang til Udenrigsministeriets rejsevejledninger: https://um.dk/

Udenrigsministeriets site for erhvervsrejser: https://um.dk/da/rejse-og-ophold/rejse-til-udlandet/rejseraad-til-erhvervsrejser/

 

Indrejse i Danmark:

Politiets corona-site: https://coronasmitte.dk/rejser-ind-i-danmark 

Politiets coronasmitte.dk er f.eks. meget nyttigt, når man skal have forretningsmæssigt besøg af folk fra karantæneramte lande.

Personalejuridiske spørgsmål i forbindelse med rejser:

DIs site for personalejuridiske spørgsmål: https://www.danskindustri.dk/vi-radgiver-dig-ny/personale/personalejura/arkiv/nyhedsarkiv/2020/3/faq-arbejde-over-lukkede-granser/

Tyskland

Generelt - FAQ:

https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/faq-reisen-1735032

Hvis man på sitet trykker på linket ”Coronavirus in Deutchland” kommer man til forsiden, hvoraf de helt overordnede ting og politikændringer fremgår.

Mere detaljerede oplysninger om indrejse i Tyskland fra Danmark, karantænekrav mm., kan findes på de tyske ambassaders site, her for den tyske ambassade i København:

https://kopenhagen.diplo.de/dk-de/-/2318568?openAccordionId=item-2398180-4-panel

 

Det tyske Bundespolizei udmønter reglerne. Derfor kan deres FAQ også være værdifuld:

https://www.bundespolizei.de/Web/DE/04Aktuelles/01Meldungen/2020/03/200317_faq.html

Delstaterne: ansvaret for dele af det generelle regelsæt ligger i de enkelte delstater. Derfor bør man tjekke om reglerne afviger, hvis man står overfor en rejse til en konkret delstat. Link til oversigtssite over delstaters sites:

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Per Henriksen

Per Henriksen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 4672
  • Mobil +45 4041 3701
  • E-mail pehe@di.dk

Relateret indhold