Krystalkuglen er lidt uklar på grund af coronavirus.

30.10.20 DIB Nyheder

Ny prognose: Europæiske nedlukninger sætter dansk eksport under stort pres

DI frygter i ny prognose, at en reel 2. bølge af corona, der fører til væsentlige nedlukninger i udlandet, vil ramme eksporten, inden den rigtig er kommet op i omdrejninger igen. I 2020 er der udsigt til et fald i dansk eksport på 13 procent, vurderer DI.

”Hvis der er tre ting, der kendetegner økonomien i denne tid, er det usikkerhed, usikkerhed og usikkerhed. På få uger er stort set alle vores vigtigste markeder blevet ramt af en voldsom smitteudvikling – og nye restriktioner. Og det har åbenlyse konsekvenser for en eksportnation som Danmark, der lever af at kunne sælge vores ideer og produkter til resten af verden.”

Sådan siger adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, DI. Han bakkes op af DI’s nyudgivne økonomiske prognose ”Nye nedlukninger i Europa sætter eksporten under stort pres.”

Den skønner, at dansk vækst i 2021 blot vil lande på 1,4 procent – primært som følge af flere og længerevarende nedlukninger i udlandet på grund af coronavirus. Dermed vil der ved udgangen af næste år fortsat være et stykke vej tilbage til niveauet, inden corona ramte os.

- Vi frygter en udvikling, hvor eksporten udvikler sig som et ”W”. Så der med andre ord for anden gang er udsigt til et nyt fald i eksporten. Den helt store opgave for Danmark – for virksomheder, politikere og hele resten af samfundet – er at sørge for, vi for alt i verden holder gang i virksomhederne herhjemme – og gang i eksporten, siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: Sandahl til regeringen: Stop hastetiltag og start forhandlinger om langsigtet coronaplan

 

Vi skal kæmpe os tilbage til de næsten 3 millioner arbejdspladser, vi oplevede, før coronakrisen ramte Lars Sandahl Sørensen, Adm. direktør

Største fald i eksporten siden 1966

Prognosen skal ses i lyset af, at Danmark i 2020 forventeligt står over for det største fald i eksporten siden 1966. 13 pct alene i 2020.

- Det betyder, at vi skal have en helt anden opmærksomhed på, hvordan vi sikrer nye ordrer og vækst – og værner om den, vi har. Virksomhederne skal kæmpe benhårdt for at vinde ordrerne og arbejdspladserne hjem til Danmark. Derfor kan eksempelvis lavere skatter og afgifter, der styrker virksomhedernes konkurrenceevne gøre en afgørende forskel netop nu – ligesom højere skatter og afgifter vil gøre det endnu sværere at vinde ordrer i en historisk vanskelig og usikker tid, siger direktøren.

Læs også: Sandahl: ”Retssikkerhed ved ejerskifte er åbenlyst urimelig”

Ingen nye private job i 2021

Det er - ifølge direktøren – ikke mindst afgørende for at sikre de  mange arbejdspladser, som er og har været under hårdt pres af både restriktioner herhjemme og faldet i eksporten.

- Over 280.000 danske lønmodtagere har været omfattet af lønkompensation. Og hjælpen har i den grad været med til at begrænse tabet af job, så der nu er udsigt til, at beskæftigelsen blot falder med 22.000 i 2020. Det er voldsomt for alle de mennesker og virksomheder, der rammes, men det er heldigvis langt bedre end frygtet. Og det vidner om, at hjælpepakkerne har virket til at sikre danske job, siger Lars Sandahl Sørensen.

Men ifølge prognosen vil beskæftigelsesfremgangen udvikle sig meget langsomt i 2021. DI forventer kun 6.000 nye job – og ingen nye private jobs i hele 2021.

- Det er et meget konkret udtryk for, at økonomien kun langsomt ser ud til at komme i omdrejninger igen. Og at vi skal kæmpe os tilbage til de næsten 3 millioner arbejdspladser, vi oplevede, før coronakrisen ramte, siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: Ny DI-opgørelse: 13 mia. kr. i skatte- og afgiftsstigninger truer danske virksomheder

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold