"Vi lægger som et af de første lande i verden op til at sætte tal på, hvor meget de grønne indkøb skal bidrage til at nedbringe Danmarks samlede udledninger, siger finansminister Nicolai Wammen

Foto: Morten Fauerby
29.10.20 DIB Nyheder

Offentlige indkøb skal sætte fart i grøn omstilling

Regeringen har fremlagt en samlet strategi for, hvordan den offentlige sektors 380 milliarder kroner store indkøb kan bidrage til at gøre Danmark grønnere. DI byder strategien velkommen.

Med ny strategi forslår regeringen bl.a., at offentlige køretøjer skal være grønne i 2030. Målet er at nedbringe CO2-udledningen og skubbe på den grønne omstilling.

Finansminister Nicolai Wammen siger i en pressemeddelelse:

- For første gang i danmarkshistorien lancerer regeringen nu en samlet strategi for grønne offentlige indkøb. Det gør vi, fordi vi i fremtiden skal være endnu bedre til at have klima, miljø og bæredygtighed for øje, når vi køber ind. Det er en stor økonomisk muskel på et trecifret milliardbeløb, som vi aktiverer for at sætte yderligere fart på den grønne omstilling. Og vi lægger som et af de første lande i verden op til at sætte tal på, hvor meget de grønne indkøb skal bidrage til at nedbringe Danmarks samlede udledninger.

Dansk Industri byder regeringens nye strategi for grønne offentlige indkøb velkommen.

- Med dagens udspil tager regeringen fat på at indfri det grønne potentiale i den offentlige sektor. Det er vigtigt, at det offentlige viser vejen til den grønne omstilling, og grønne indkøb er et skridt i den rigtige retning. Her ligger en effektfuld bæredygtig løftestang til en årlig værdi af 380 mia. kr., siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri (DI).

Læs også: DI: Aftale om hjælpepakker giver tiltrængt hjælp – og vil lukke et alvorligt hul i redningsnettet

Skaber overblik over klimabelastende aktiviteter

Regeringen indfører som del af udspillet en såkaldt baseline for den offentlige sektors klimaaftryk. Dermed skaber regeringen for første gang et overblik over de mest klimabelastende aktiviteter i den offentlige sektor.

- Den nye baseline-måling markerer starten på en faktabaseret tilgang til klimaarbejdet i den offentlige sektor. Et naturligt næste skridt i arbejdet er, at udspillet allerede nu - og ikke ultimo 2021, som regeringen foreslår - bliver fulgt op med en konkret målsætning for klimaindsatsen i kommuner, regioner og stat. Det skal skabe en entydig retning og forpligtelse for aktørerne i den offentlige sektor. DI har tidligere foreslået, at 80 procent af de offentlige indkøb sker bæredygtigt, siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: Sidste TV-duel før USA-valg: Her skal virksomhederne følge med

Indstillet på, at det kan blive dyrere

Med strategien følger ikke særskilt finansiering af initiativerne. Mange grønne tiltag i den offentlige sektor kan gennemføres direkte i dag.

- Nye bæredygtige løsninger i den offentlige sektor vil nogle steder føre til højere priser i indkøbet. Det er positivt, at regeringen er indstillet på, at grønne indkøb kan blive dyrere, eksempelvis inden for kollektiv trafik og byggeri – i hvert fald på kort sigt, siger Lars Sandahl Sørensen.

Han mener, at de økonomiske udfordringer er overstigelige.

- For at realisere de grønne ambitioner må regeringen, kommunalbestyrelser og regionsråd prioritere skattekronerne og effektivisere opgaveløsningen. Og offentlige indkøbere bør kigge på totalomkostninger i hele et produkts levetid og ikke blot den rå indkøbspris, afslutter Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: Dansk undergrund har plads til 1.000 års CO2-udledning

Følg klima hos DI

Regeringen og dansk erhvervsliv har indgået 13 klimapartnerskaber. Vi præsenterer dig for hvert enkelt partnerskab, og følger udviklingen.

Læs mere om klimapartnerskaberne

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Jakob Scharff

Jakob Scharff

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3996
  • Mobil +45 2112 9423
  • E-mail jasc@di.dk

Relateret indhold