Martin Søgaard direktør for Idealcombi A/S

Foto: Idealcombi A/S
14.10.20 DIB Nyheder

’Pludselig stod der vinduer hobet op i alle hjørner af fabrikken’

Med en stor eksport til det engelske marked kom der sved på panden hos den danske vinduesproducent Idealcombi i Thy, da Storbritannien i foråret valgte at lukke alle byggepladser ned i over en måned på grund af corona. Nu er Idealcombi’s vinduer igen på vej over Den Engelske Kanal, men Brexit og en mulig ny corona opblussen lurer i horisonten.

Danmarks bedste vinduer bliver udviklet i stiv kuling fra vest, lyder det fra Martin Søgaard, der sammen med sin fætter Mikael driver den familieejede virksomhed Idealcombi fra hovedsædet i Hurup ved Thy.

Idealcombi blev grundlagt i 1973, hvor brødrene Henning og Bent Søgaard lavede de første vinduer i deres forældres lade. I dag har fabrikken i Hurup et samlet areal på 100.000 m2 og en facade, der er 850 meter lang.

- Når folk kommer på besøg her på vores fabrik, siger de altid: ’Hold da op – hvordan skal vi finde rundt her?’ Men jeg tænker ikke så meget over, at virksomheden er så stor – for Idealcombi har langsomt vokset sig større, lige siden jeg var barn. Jeg er flasket op med vinduesproduktion, og for mig er duften af træ og savsmuld lig med duften af hjem, siger Martin Søgaard.

Læs også: ”Færre konflikter og uenigheder i byggebranchen er på vej”

Eksport til England stod stille

Idealcombi har i mange år solgt en væsentlig del af sin produktion til udlandet og har Storbritannien som sit største eksportmarked. Derfor ramte det også virksomheden ekstra hårdt, da corona i foråret 2020 gjorde sit indtog.

- Vi har været på det engelske marked i 18 år og har også et kontor i London. Så der er ingen tvivl om, at det trak tænder ud for os, da corona ramte England. For mens vi herhjemme holdt hjulene i gang i byggebranchen, gik man i England ind og lukkede stort set alle landets byggepladser, fortæller Martin Søgaard.

- Pludselig stod vi med en stor mængde varer, vi ikke kunne komme af med. Vi plejer at sende vinduerne afsted over vandet, men fragtskibene ville ikke aftage vores varer, så til sidst stod der vinduer hobet op i alle hjørner her på fabrikken. Vores produktion til det engelske marked stod stille i fem-seks uger, fortæller Martin Søgaard.

Læs også: Har du spørgsmål til Brexit: Kontakt DI’s eksperter

Hjerte, forpligtelse og ansvar

I dag er eksporten til det engelske marked i fuld gang igen, og fabrikken i Hurup summer af aktivitet.  

- Trenden har i mange år været, at man skulle flytte sin produktion til Østeuropa, men vi har taget et aktivt valg om ikke at flytte ud af landet. Det kræver en vis portion vestjysk stædighed, og vi har også en stærk bevidsthed om, at der følger noget hjerte, forpligtelse og ansvar med, når man er en virksomhed af vores størrelse. Der er omkring 3000 indbyggere i Hurup, og med vores 500 ansatte, så fylder vi meget i lokalsamfundet, siger Martin Søgaard.

Hvilke udfordringer giver jeres geografiske placering jer?

- Ja, det er jo på godt og ondt at have vores hovedsæde her i Thy. Vi har nogle loyale medarbejdere med en lang anciennitet, men indimellem kan det godt være en udfordring at rekruttere produktions- eller projektledere. For der ER langt til alt, men jeg tænker mest, at det er en mental afstand. Og den teknologiske udvikling har også gjort, at vi har vores geografi mindre imod os, end vi har haft tidligere.

Hvad er det, der fascinerer dig ved vinduesproduktion?

-Stoltheden over at være en lokal, familieejet virksomhed betyder meget. Når man køber et vindue hos os, så køber men noget kram – for her i Thy har vi selv et behov for, at vores vinduer kan holde blæst og regn ude, siger Martin Søgaard med et grin. Og tilføjer:

- Vi er de eneste, der producerer med det, vi kalder Idealcore, der er et PUR-skum, som er med til at isolere vinduet og også forhindrer, at der opstår en ’våd zone’ i vindueskarmen. Så vi mener, at vi har lavet fremtidens vindue, der både er tæt og har en lang levetid, siger han.

- Og så var vi de første, der begyndte at producere vinduer med fingerskaring – det gjorde vi allerede i 1980’erne. Det betyder, at vi tager knasterne ud af træet for at forbedre træets kvalitet, og det  overskydende træ bruger vi så til rumopvarmning her på fabrikken, så der er også en tanke omkring bæredygtighed i det. Og som virksomhed er vi også FSC-certificeret, siger Martin Søgaard.  

Hvordan er det at drive virksomhed sammen med din fætter?

- Vi har nærmest været som søskende lige siden vi var børn. Så vi har en tillid til hinanden, som vi slet ikke tænker over. Så man kan sige, at der hverken er knaster i vores vinduer eller i vores forhold.

Brexit og corona – en udfordrende cocktail

Men selv uden knaster kigger vinduesproducenten fra Thy ind i en udfordrende tid. Med både Brexit og en mulig ny corona-krise lurende i horisonten er der nok at tænke på.

- England er et af de lande, der har været hårdest ramt af corona. Og når man lægger Brexit oveni – ja, så er der meget, jeg godt kunne have ønsket mig anderledes. Men det er man jo ikke herre over, siger Martin Søgaard. Og uddyber:

-Vi prøver at forberede os så godt, vi kan på Brexit. Men det er svært at lave flerårige strategiplaner for det engelske eksportmarked, når vi ikke ved, hvilken vej vinden blæser. Hvis vi får ’en hård Brexit’, hvor der både kommer told på varerne, og hvor valutaen falder, så vil det ramme os hårdt på konkurrenceevnen.

Nu er Dansk Industri og Dansk Byggeri blevet lagt sammen. Hvilke tanker gør du dig om det?

- Nu skal vi jo lige lande på begge ben først, siger Martin Søgaard med jysk sindighed.

- Men hvis jeg kigger på Idealcombi som virksomhed, så er Dansk Industri et rigtig godt sted for os at komme hen. Vi har været godt tilfredse med Dansk Byggeri, så det er jo ikke det. Men når man står med en sammenlægning, så kigger man jo også på de nye muligheder, det giver.

Læs også: Brexit: Fire centrale spørgsmål og DI’s svar

Sparring omkring eksport og Brexit

Som eksportvirksomhed mener han, at Idealcombi får nogle nye muligheder for sparring.

- I Dansk Byggeri er der ikke særlig meget fokus på eksport, for de danske murere og tømrere kigger jo mest på hjemmemarkedet. Så vi får noget, som vi ikke har haft før. Dansk Industri har jo et helt andet setup, både når det handler om eksport, og når det handler om at begå sig i retning af EU’s lovgivninger, siger Martin Søgaard.

Hvordan tænker du, at DI kan hjælpe jer i forhold til Brexit?

- Ja, der kommer jo nok ikke nogen og redder mig her, siger Martin Søgaard.

- Men jeg tror, at Dansk Industri kan være en stor støtte på den politiske front – for der er jo rigtig mange virksomheder i Danmark, der vil komme under pres, hvis vi ender med ’en hård Brexit’. Det vil få store konsekvenser for den samlede danske eksport, og her et det rigtig godt at have et stærkt politisk talerør.

Og jeg tror helt generelt, at Idealcombi som medlem af Dansk Industri kan få en god rådgivning i forhold til vores eksport. Også, hvis vi på et tidspunkt kommer til at stå i en situation, hvor vi skal ud og afsøge nye eksportmarkeder, lyder det fra Martin Søgaard i Hurup.

Læs også: Nu er der hjælp på vej til dansk eksport

Fakta

Idealcombi 

Danmarks største vinduesproducent med en 100.000 m2 fabrik i Hurup ved Thy. Idealcombi blev grundlagt i 1973 og virksomheden har specialiseret sig i at forbedre holdbarhed, isolering, vedligeholdelse og design gennem nye materialer og produktionsmetoder.

Som de eneste i verden producerer Idealcombi facadevinduer med Idealcore, der er en karm med termisk PUR. Idealcore er udviklet på fabrikken i Thy, hvor den også fremstilles.

Læs mere: Idealcombi 

Peter Stenholm

Peter Stenholm

Vicedirektør

  • Direkte +45 7216 0102
  • Mobil +45 4117 4736
  • E-mail pss@di.dk

Relateret indhold