Peer Leth, adm. direktør for Troldtekt fik  på DIs topmøde overrakt DI-prisen 2020 af HKH kronprinsesse Mary

09.10.20 DIB Nyheder

Prisvinder: ”Fælles mål om bæredygtig fremtid i byggebranchen er nødvendige”

Årets vinder af DI-prisen mener, at sammenlægningen mellem DI og Dansk Byggeri giver mulighed for at tage et fælles ansvar på tværs af værdikæden, så byggebranchen kan få nogle fælles mål og standarder til gavn for miljøet og klimaet.

- Det, jeg nok er allermest stolt af, er den transformation, vi har været igennem som virksomhed, hvor vi er blevet en langt mere transparent virksomhed. Vi har givet vores kunder og samarbejdspartnere fuldt indblik i, hvad der ligger bag vores produkt og vores virksomhed, vores indvirkning på miljøet og vores sociale ansvar.

Sådan siger Peer Leth, adm. direktør for Troldtekt, der for ganske nylig blev vinder af DI Prisen 2020

Hos Troldtekt er vi 135 medarbejdere og sagt på godt jysk: ”Der er ikke langt fra tanke til handling”, så her kan man hurtigt, hvis man har lysten og evnen, sætte sit aftryk på virksomhedens udvikling. Peer Leth, adm. direktør for Troldtekt

Danskejet og dansk produktion er Troldtekts DNA

Den familieejede og visionære virksomhed blev etableret i 1855, og kan derfor ifølge Peer Leth betragtes som en ældre dame. Virksomheden producerer akustiklofter baseret på naturlige råvarer og de typiske byggerier, der leveres til, er blandt andet offentlige og kommunale byggerier som skoler og undervisning, plejesektoren, institutioner, firmadomiciler samt privatboligmarkedet, hvor der er høje krav til akustik. Siden 1935 har byggematerialeproducenten udelukkende haft produktion i Danmark og har oplevet massiv vækst især de seneste 10 år.

- Vi er jo en danskejet og familieejet virksomhed og det, mener vi, er en kæmpe force. Vi har valgt at sige, at vores DNA er dansk, og vi baserer hele produktionen på danske råvarer. Hvis man tænker ud af boksen og tænker automatisering på et helt nyt niveau og udnytter robotteknologien, så kan man fastholde produktion i Danmark.

- Den vækstrejse, vi har været på de sidste 10 år, har været massiv. Når vi præsterer, som vi gør, så viser vi også hinanden i Troldtekt, at den retning og det paradigmeskifte, vi tog, var det rigtige.

Den indstilling har båret frugt blandt Troldtekts 135 medarbejdere, der har taget rejsen til sig og bakket op omkring den – og dét har givet en fællesskabsfølelse i den jyske virksomhed. Desuden har transformationen givet pote i forhold til at tiltrække kompetente og motiverede medarbejdere:

- Vi oplever, at kandidaterne har et ønske om at identificere sig med den virksomhed, de arbejder for og derfor er vores profil med CSR, bæredygtighed og miljø et vigtigt element. Og så oplever vi, at det er vigtigt, at de kan sætte et præg på virksomheden. Hos Troldtekt er vi 135 medarbejdere og sagt på godt jysk: ”Der er ikke langt fra tanke til handling”, så her kan man hurtigt, hvis man har lysten og evnen, sætte sit aftryk på virksomhedens udvikling.

Læs også: Ti tips til det bedste arbejdsfællesskab under corona

Halveret rejseudgifter som resultat af COVID-19 perioden

Troldtekts danske DNA blev også en fordel, da COVID-19 meldte sin ankomst og verden lukkede ned. Her viste det sig nemlig, at der var en forsyningssikkerhed i at have lokalproduktion og lokale råvarer. Derudover viste de nye digitale værktøjer sig at være til stor hjælp under krisen, hvor Troldtekt blev tvunget ud i at holde digitale møder med deres eksportpartnere:

- Det har ikke været skidt det hele – det har virkelig vist sig, at de her nye værktøjer har haft en positiv effekt. Vi er meget bevidste om, at vi ikke kan erstatte de fysiske møder 100%, men vi kan i hvert fald halvere vores rejseaktiviteter. Der er både en miljømæssig fordel og en omkostningsfordel ved det.

Læs også: Nu er der hjælp på vej til dansk eksport

Sammenlægning med Dansk Byggeri er logisk

For Peer Leth virker det logisk, at man får flere led i værdikæden sammen i samme hus, så man bedre kan forene kræfterne og koordinere tingene:

- Nu har vi et fælles ansvar på tværs af værdikæden blandt forskellige aktører, men også en fælles interesse i at gøre noget og få nogle fælles mål og standarder, der er til gavn for miljøet – det er der, jeg ser en kæmpe mulighed, vi ikke har haft tidligere.

- Hvis vi ikke selv går foran og finder løsninger på vores branches CO2-udledning, så ender vi med, at der kommer noget firkantet lovgivning, der bliver trukket ned over hovedet på os, som vi ikke har mulighed for at påvirke. Så jeg synes, det er vigtigt, at byggesektoren som helhed tager det ansvar på sig og sætter en retning og viser politikkerne, at vi godt selv kan løse byggesektorens ønske om markant reduceret C02-udslip - et langt stykke ad vejen.

Hvad vil din anbefaling være til Dansk Byggeris medlemmer?

- Brug DI’s hjemmeside i høj grad: få inspiration derfra, brug den personalejuridiske service. Mange af Dansk Byggeris medlemmer er typisk mindre og mellemstore virksomheder, som har brug for anbefalinger omkring personalejura og ikke mindst hele COVID-19 situationen. Jeg synes, der er nogle brugbare services til SMV’erne, som de får adgang til på et højt fagligt niveau.

Det vægter meget i vores snakke med vores medarbejderrepræsentanter at sige, at vi følger Dansk Industris anbefalinger. Det falder i god tråd med det ansvar, vi bør leve op til som ansvarlig virksomhed i Danmark.

Peer Leth fortæller desuden, at DI’s ekspertise på eksportområdet er blevet brugt i forhold til flere af Troldtekts primære eksportmarkeder.

Læs også: Nipper: Målbar klimabelastning bliver afgørende for dansk eksport

Fakta

Troldtekt

Troldtekt blev grundlagt som byggematerialegrossist i 1855 og har siden 1935 haft egen produktion i Troldhede. Siden 2006 er byggematerialeproducenten blevet drevet af Peer Leth, Administrerende Direktør.

Troldtekt har vundet adskillige priser, var nomineret til bl.a. Danish Design Award 2020 og er stadig i spil til SDG Tech Awards 2020. 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Elly Kjems Hove

Elly Kjems Hove

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3575
  • Mobil +45 2949 4500
  • E-mail ekh@di.dk

Relateret indhold