Sidste TV-duel før USA-valg: Her skal virksomhederne følge med
I nat kl. 03.00 dansk tid tørner præsident Donald Trump og demokraternes kandidat Joe Biden sammen i den sidste TV-duel før valget. Særligt et debattema har betydning for danske virksomheder – nemlig de to kandidaters syn på klimaudfordringen og den grønne omstilling.
Når Donald Trump og Joe Biden i nat skal mødes til den sidste TV-duel inden valget, er den grønne omstilling et af hovedemnerne. Og her er for alvor et tema, hvor de to kandidaters synspunkter er vidt forskellige. Det kan også få betydning for de danske virksomheder, fortæller chefen for DI’s USA-kontor Louis Funder.
- Skal man pege på det område, hvor de to kandidater står allerlængst fra hinanden, så er det nok på hele diskussionen om, hvordan klimaudfordringerne skal håndteres. Her står de milevidt fra hinanden. Det er klart, at det også har stor betydning for danske virksomheder, da vi er førende i verden på den grønne omstilling, siger Louis Funder.
Læs også: Valg i USA – hvad rager det egentlig danske virksomheder?
Biden er grøn – Trump er sort
Så hvordan adskiller de to kandidaters syn sig fra hinanden?
Ligesom op til det forrige valg ønsker Trump at holde hånden under kul- og olieindustrien. Han har derfor også afvist at indføre skatteincitamenter eller investere med det formål at fremme grøn energi.
Joe Biden ønsker omvendt at foretage massive statslige investeringer i grøn energi, energieffektivitet og grøn infrastruktur på svimlende 1,7 billioner amerikanske dollar over de kommende 10 år. Dertil kommer, at han ønsker at bygge 60.000 vindmøller og frem mod 2030 har som mål, at alle nye bygninger skal være klimaneutrale, at offentlige bygninger som skoler og hospitaler skal renoveres med henblik på at blive mere energieffektive og 2 millioner husstande skal undgå sammen forvandling.
- Bundlinjen er, at Biden har en klart grønnere og mere offensiv dagsorden, når det kommer til den grønne omstilling end Donald Trump har, siger Louis Funder og tilføjer:
- I Bidens strategi ligger der også et stort potentiale for danske virksomheder, der blandt andet vil kunne hjælpe med at bygge de ønskede vindmøller og energirenovere de amerikanske bygninger. De virksomheder, der håber på en grøn retning for det amerikanske samfund, bør dog ikke bare følge præsidentvalget, men også Senatsvalget den 3. november. Det er mindst ligeså afgørende, at demokraterne får politisk handlerum til at føre de ambitiøse planer ud i livet, som at de sidder på præsidentposten.
Grøn omstilling fortsætter uanset hvad
DI’s chef i USA minder dog også om, at uanset hvem, der vinder præsidentvalget, så vil der opstå muligheder på den grønne dagsorden i de kommende år. Det skyldes, at store dele af klimaomstillingen sker på delstatsligt eller byniveau.
- De seneste år har virkelig lært os, at delstaterne og byerne kan rykke massivt på den grønne dagsorden. Det har vi blandt andet set i New York, hvor flere danske virksomheder har haft succes med at tilbyde deres løsninger, siger Louis Funder.
Hold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.