Tømrermester Jan Hansen

18.11.20 DIB Nyheder

”Corona-krisen begynder at trække tænder ud”

Tømrermester Jan Hansen i Skive klarede første halvleg af corona-krisen med skindet på næsten. Men nu er uroen begyndt at melde sig i den lille tømrervirksomhed, der har sat alle sejl til for at sikre en fyldt ordrebog. For hvordan vil vinteren forløbe, og vil der fortsat komme ordrer fra private kunder?

-Jeg har en forventning om, at vi går ind i en periode med stilstand her i løbet af vinteren, så lige nu bruger jeg en del tid på at lave nye tilbud og på at kigge lidt fremad.

Sådan siger Jan Hansen, der er tømrermester i Skive og anden generation i virksomheden Jan Hansen ApS.

-Min far startede virksomheden i 1982, og jeg kom med for otte år siden – og for to år siden overtog jeg så forretningen. Vi er en lille virksomhed med to ansatte og mig selv. Vi arbejder meget lokalt, og vi laver alt, hvad der findes af tømrerarbejde – lige fra udskiftning af vinduer til nybyggeri, fortæller Jan Hansen.  

Hvad er du mest stolt af ved din virksomhed?

-Ja, nu er vi jo jyder, lyder det lunt fra Jan Hansen.

-Men hvis jeg skal sige noget, jeg er stolt af, så synes jeg egentlig, at det at yde en god service og at få en god tilbagemelding fra kunderne – det gør mig stolt.  Og så er jeg også stolt af, at vi indtil nu er sluppet forholdsvis billigt igennem corona-krisen. Det hjalp os rigtig meget, at anlægsloftet blev løftet, for vi var heldige at vinde en opgave for kommunen, hvor vi skulle udskifte 700 tagplader på en skole. Det var med til at holde os gående med arbejde i et godt stykke tid, siger Jan Hansen.

Kan du mærke forskel på situationen nu, i forhold til da corona ramte i foråret?

-Ja, jeg er begyndt at kunne mærke en større tilbageholdenhed hos vores private kunder. Folk har sikkert fået lavet de nye køkkener, de skulle bruge, i løbet af foråret - og jeg tror også, at der er en usikkerhed hos mange mennesker lige nu i forhold til hele situationen. Og det har selvfølgelig også en betydning for os, siger Jan Hansen.

Læs også: Godt år for VELUX – men direktør ønsker mere energirenovering

Jeg er begyndt at kunne mærke en større tilbageholdenhed hos vores private kunder. Folk har sikkert fået lavet de nye køkkener, de skulle bruge. Jan Hansen, tømrermester i Skive

Dansk Byggeri er omdrejningspunktet for lokale virksomheder

Han fortæller, at der er mange små tømrervirksomheder som hans i Skive og omegn.

-Det er ikke sådan, at vi små virksomheder har et særligt netværk, men vi mødes indimellem i Dansk Byggeri til generalforsamling eller til andre møder. Dansk Byggeri har medvirket til, at jeg har lært de andre virksomheder at kende, og vi har en god dialog imellem os. Lige nu er corona-situationen det første, vi taler om, når vi møder hinanden, siger Jan Hansen og fortsætter:

-’Hvor meget har du i ordrebogen?’ Det er det, vi spørger hinanden om, når vi mødes. Og jeg synes godt nok, at corona-krisen begynder at trække tænder ud. Jeg har lige været ude og købe mundbind til ’hele banden’, for hvis vi skal ud i en offentlig bygning, skal vi jo have det på, mens vi arbejder. Men det skal nu nok gå – for mig handler det mest om at sørge for, at vi hele tiden har noget at lave her i tømrerfirmaet, siger Jan Hansen.

Læs også: Håndværkerfradrag populært vest for Storebælt

Far er klar med staldtips om branchearbejdet

Hos tømrermester Jan Hansen i Skive er det dog ikke kun ordrebogen, der bliver talt om i værkstedet. For Jan Hansen får ofte selskab af sin far, Niels Hansen, der i dag er gået på pension i firmaet – men stadig er aktiv i branchearbejdet i Dansk Byggeri.

-Min far kommer tit forbi herude på værkstedet. Han har sit eget skrivebord lige over for mit, så vi sidder ofte og drøfter nogle ting hen over skrivebordet – og vi har også diskuteret både fordele og ulemper ved, at Dansk Byggeri nu er blevet en del af Dansk Industri, siger Jan Hansen.  

Hvad kan en virksomhed som din bruge sammenlægningen af Dansk Byggeri og Dansk Industri til?

-Ja, nu har jeg jo lidt insider-viden, fordi min far har været formand for Dansk Byggeri i her i Midt-og Vestjylland. I dag er han næstformand, så han har stadig fingeren på pulsen – og det giver nogle spændende snakke her i værkstedet, siger Jan Hansen. Og tilføjer: 

- Både min far og jeg er grundlæggende positivt stemt over for sammenlægningen af Dansk Byggeri og Dansk Industri. Vi har talt om, at det kan bidrage med noget positivt at være en del af større organisation – især når der skal lægges pres på regeringerne. Men jeg har også tænkt lidt på, om det ender med at blive for stor en organisation i forhold til sådan en lille virksomhed som min, siger Jan Hansen.

- Så jeg kan godt se nogle fordele, men jeg kan også se nogle ulemper. Og for at undgå, at de små virksomheder bliver glemt, tror jeg det kunne være en fordel at dele aktiviteterne lidt op. De store virksomheder har en interesse i andre ting end os, vi er for eksempel ikke særlig interesserede i eksport eller Brexit. Men hele corona-situationen er jo noget, der i høj grad berører os, så her kunne vi rigtig godt tænke os noget sparring fra Dansk Industri. Og så ellers få målrettet nogle aktiviteter til mindre virksomheder som vores, siger Jan Hansen.  

Tænker du selv på at gå ind i branchearbejdet?

-Ja, jeg er blevet opfordret til at træde ind i træsektionen for Dansk Byggeri. Der står jeg på valg næste gang, så jeg er lige så stille begyndt at komme med i bestyrelserne rundt omkring. Men jeg har selv været lidt tilbageholdende med at gå for meget ind i branchearbejdet, for det er stadigvæk min fars domæne. Så generationsskiftet skal komme lige så stille, når tiden er til det. Sådan er det i firmaet, og sådan er det i bestyrelsesarbejdet. Men mon ikke min far har nogle gode staldtips fra bestyrelsesarbejdet, som jeg kan bygge videre på, når turen kommer til mig, lyder det fra Jan Hansen. 

Læs også: Ny i DI’s hovedbestyrelse: ”Vi er forpligtet til at uddanne fremtidens dygtige snedkere”

Fakta

Jan Hansen er ejer af tømrerfirmaet Jan Hansen ApS i Skive. Virksomhedens hjemmeside er lige nu under konstruktion.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Peter Stenholm

Peter Stenholm

Vicedirektør

  • Direkte +45 7216 0102
  • Mobil +45 4117 4736
  • E-mail pss@di.dk

Relateret indhold