Danske Lifeline Robotics har udviklet en robot, der kan teste mennesker for corona. Her kan du se en 2 min. video (på engelsk) af, hvordan den virker.

11.11.20 DIB Nyheder

Dansk robot kan coronateste mennesker - men vejen til godkendelse er svær

Sundhedsteknologi er et marked i vækst over hele verden, og danske virksomheder udvikler mange nye løsninger. Vejen til at få testet og godkendt de nye løsninger er til gengæld kompliceret. Det skal der gøres noget ved, mener både Dansk Industri og Lifeline Robotics, der har udviklet en pode-robot.

Kriser har normalt ikke mange lyspunkter, men et af de få plusser er, at de ofte medfører nye, banebrydende løsninger. Det gælder også for coronakrisen, som allerede har fået mange danske virksomheder og iværksættere til at tænke kreativt.

En af dem er Lifeline Robotics, der simpelthen blev grundlagt under forårets nedlukning, fordi kredsen bag havde fået en rigtig god idé.

- Allerede i marts måned begyndte vi at tale om, hvordan man kunne automatisere prøvetagningen i forbindelse med covid-19-testningen. De tanker delte vi med professor i robotteknologi Rajeeth Savarimuthu fra Syddansk Universitet (SDU). Han havde selv havde tænkt i samme baner, men havde fået afslag på finansiering, fortæller Søren Stig, der er adm. direktør i Lifeline Robotics og en af virksomhedens tre grundlæggere.

Problemet med den første finansiering blev heldigvis hurtigt løst, da der nu var flere engagerede parter samlet – blandt andre medstifter Esben Østergaard, som allerede stod bag virksomheden Universal Robots.

På bare 48 timer lykkedes det at finde 2 mio. kroner, der gjorde det muligt at sætte et professionelt team af robotforskere i sving med at arbejde med en løsning.

Derfra gik arbejdet stærkt, og på rekordtid stod Lifeline Robotics med en færdig prototype, der både kan forberede en test og foretage selve podningen, så den blot skal indleveres til laboratoriet.

Myndighederne og sundhedsvæsenet kunne godt være hurtigere og bedre til at hjælpe danske virksomheder med at afprøve og dokumentere de nye løsninger, der kan gøre en forskel globalt. Adm. direktør i Lifeline Robotics Søren Stig

Læs også: Corona sætter gang i virksomhedernes IT-investeringer

En løsning med store perspektiver

Lægefaglig direktør Kim Brixen fra Odense Universitetshospital har fulgt udviklingen af robotten tæt.

- Der er et meget stort potentiale i at automatisere covid-testningen. For tiden laves der ca. 70.000 test om dagen i Danmark, og selv om vi nu har fået uddannet blandt andre studerende til at pode, er der stadig mange sygeplejersker og læger involveret i arbejdet. Dette personale må vi aktuelt tage andre steder fra – og det belaster driften af de normale sygehusfunktioner, siger han.

Kim Brixen ser også et vigtigt potentiale for robotten i forhold til testning på steder som lufthavne og store arbejdspladser, hvor det ellers kan være svært at stille med den fornødne kapacitet. Og han ser også mulige perspektiver, der rækker ud over den nuværende corona-situation.

- Den massive teststrategi har betydet, at vi har kunnet holde samfundet åbent. Og ser man på omkostningen ved at teste i forhold til et større antal indlæggelser, tror jeg, at regnestykket er positivt. Derfor mener jeg også, det kan være relevant at se nærmere på, hvordan vi forholder os til for eksempel influenzaepidemierne. Her kunne en ny teststrategi måske også medvirke til at begrænse de tilbagevendende epidemier, siger den lægefaglig direktør Kim Brixen fra Odense Universitetshospital.

Lifeline Robotics’ mål er, at pode-robotten også skal kunne foretage den sidste del af testen, så brugeren kan få svar på stedet. Robotterne er nemlig lette at transportere og vil nemt kunne stilles op – også ved store arbejdspladser som for eksempel slagterier, hvor mange mennesker kan have behov for at blive testet på kort tid.

- Robotten er netop nu ved at blive testet i samarbejde med Region Syddanmark og Odense Universitetshospital, så vi kan få den godkendt og sat i produktion. Interessen for den er allerede høj i en lang række lande verden over, påpeger adm. direktør i Lifeline Robotics Søren Stig.

Læs også:National superklynge for life science og biotek

Godkendelsesprocessen er tung

Han mener, at processen med at udvikle robotten på mange måder har været et drømmeforløb: Stærke kompetencer inden for robotteknologi, lægefaglighed, iværksætteri og finansiering har suppleret hinanden og skabt en banebrydende løsning på et stort problem - på meget kort tid.

Men der er også steder, hvor det danske samfund kunne bakke bedre op om iværksættere og virksomheder med samfundsgavnlige projekter som dette.

- Der er selvfølgelig en række krav til dokumentation og godkendelser i forhold til et sundhedsteknologisk produkt som vores. Og det skal der også være. Men myndighederne og sundhedsvæsenet kunne godt være hurtigere og bedre til at hjælpe danske virksomheder med at afprøve og dokumentere de nye løsninger, der kan gøre en forskel globalt. Vi har heldigvis et godt samarbejde kørende nu, men det er faktisk en af de store barrierer for virksomheder som vores, at få disse privat-offentlige samarbejder hurtigt i gang og finansieret, siger adm. direktør i Lifeline Robotics.

Søren Stig håber, at Lifeline Robotics kan sætte en produktion af robotten i gang i januar – mindre end et år efter de første tanker blev tænkt.

Store perspektiver i sundhedsteknologi

Dansk Industri (DI) ser det sundhedsteknologiske område som et vigtigt område for danske virksomheder at satse på. Meget gerne i et endnu tættere samarbejde med sundhedssektoren.

- Der sker rigtig meget på det sundhedsteknologiske område for tiden, og det er et område i vækst over hele verden – også når man ser bort fra den aktuelle sundhedskrise. Derfor skal vi selvfølgelig bakke op om danske virksomheder, der udvikler nye sundhedsteknologiske løsninger, siger Peder Søgaard-Pedersen, som er chef for DI Life Science.

Han mener, at der fra politisk hold skal være større fokus på at hjælpe de nye løsninger på vej, især i forhold til de vigtige offentlig-private samarbejder om test og godkendelse af løsningerne.

- Sundhedsvæsenet kan jo selv høste store gevinster af samarbejderne, som kan bane vej for både besparelser, bedre behandlinger og bedre arbejdsmiljø for medarbejderne. Samfundsmæssigt kan vi derudover få gavn af de ekstra danske arbejdspladser og større eksportindtægter, som kan blive resultatet, når løsningerne bliver sat i produktion, siger Peder Søgaard-Pedersen, som er chef for DI Life Science.

DI forslår regeringen at investere i en digital omstillingsfond på 10 mia. kr., som skal løbe fra 2021-24. Den kan blandt andet sikre et stærkere offentlig-privat samarbejde om ny teknologi på sundhedsområdet.

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Skrevet af:

Lotte Ruby

Peder Søgaard-Pedersen

Peder Søgaard-Pedersen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3945
  • Mobil +45 2128 6755
  • E-mail peso@di.dk

Relateret indhold