Branchedirektør Jakob Scharff, DI Service frygter, at de op mod 2.500 danskere, der bor på bl.a. private krisecenter, går til genoptræning eller er anbragte børn- og unge, vil stå uden tag over hovedet, hvis social- og indenrigsministeren lykkedes med at forbyde overskud på det sociale område.

16.11.20 DIB Nyheder

DI: Politisk indgreb vil koste tilbud til Danmarks svageste

En undersøgelse fra DI viser, at tre ud af fire private aktører overvejer at trække sig, hvis social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) fjerner muligheden for at tjene penge på sociale tilbud. Kommunerne kommer til at mangle op mod 2.500 pladser, forudser branchedirektør Jakob Scharff, DI Service.

Forenede Care A/S’ adm. direktør Stine Louise Eising von Christierson står ikke alene, når hun forudser lukning af virksomhedens krisecentre, hvis regeringen strammer vilkårene for private virksomheder på det sociale område.

Læs artiklen: Forenede Care: Minister vil lukke private krise- og genoptræningscentre

En undersøgelse fra DI viser, at tre ud af fire private aktører overvejer at trække sig, hvis social- og indenrigsminister Astrid Krag fjerner muligheden for at tjene penge på sociale tilbud. DI’s analyse er baseret på svar fra 74 virksomheder, som er aktive på det sociale område.

– Hvis vilkårene for at drive virksomhed på socialområdet bliver forringet i den grad, risikerer kommunerne at mangle mellem 1.000 og 2.500 pladser til udsatte borgere. Der vil mangle aktører til at løse opgaver for mellem 700 mio. kr. og op til 2,4 mia. kr., siger Jakob Scharff, branchedirektør i DI Service, som også har ansvaret for offentlig-privat samarbejde.

Læs også: Frederikssunds borgmester: Det frie valg er vigtigt

Ja til opgør med brodne kar

Det kan i givet fald tvinge kommunerne til at finde ressourcerne andre steder for at have nok tilbud til udsatte borgere. Efter afsløring af enkelte virksomheders misbrug, vil Astrid Krag bremser private firmaer på det sociale område.

Hun vil blandt andet fjerne muligheden for at trække overskud ud, og ønsker i stedet at tilbud til de mest udsatte borgere bliver drevet af selvejende institutioner.

– Vi deler ministerens ambition om at gøre op med brodne kar, men løsningen er ikke at lukke en hel privat sektor. Vi ser et mix af offentlige, selvejende og private tilbud som den bedste måde at sikre de nødvendige investeringer og en specialisering på, siger Jakob Scharff.

Han påpeger samtidig, at driften af private sociale tilbud kun yderst sjældent giver et stort overskud. En DI-undersøgelse viser, at 8 ud af 10 sociale tilbud har en overskudsgrad på maksimalt fem procent. Mindre end tre procent af virksomhederne har en overskudsgrad på over 10 procent.

Læs også: Friplejehjem tilbyder sportsbar, orangeri og frisørsalon

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Jakob Scharff

Jakob Scharff

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3996
  • Mobil +45 2112 9423
  • E-mail jasc@di.dk

Relateret indhold