23.11.20 DIB Nyheder

Europæisk økonomi er kastet ud i ny nedtur

Nye tal: Humøret blandt de europæiske indkøbschefer falder til laveste niveau i seks måneder.

De europæiske indkøbschefers vurdering af den økonomiske situation i eurozonen faldt i november til indeks 45,1 mod 50,0 i oktober. Når indekset ligger under 50, signalerer det tilbagegang i økonomien.

- Europæisk økonomi er ramt af en ny nedtur. Indkøbscheferne venter tilbagegang i vintermånederne. Den europæiske genopretning er dermed kommet i problemer igen, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

- Der er traditionelt en meget tæt sammenhæng mellem indkøbschefernes vurderinger og væksten i økonomien. Indkøbschefernes lave forventninger er dermed et klart signal om økonomisk tilbagegang i de kommende måneder, siger Allan Sørensen.

- Det er flere coronasmittede og genindførsel af restriktioner, der har fået virksomhederne til at sænke forventningerne til de kommende måneder, siger Allan Sørensen.

- Restriktionerne og krav om social distance rammer især servicebranchen. Hoteller, restauranter og kulturlivet har meget svært ved at få kunder i butikken, og det rammer dem utrolig hårdt på omsætningen, siger Allan Sørensen.

Vurderingerne fra indkøbscheferne i industrien ligger på 53,6, mens vurderingerne i servicesektoren er på 41,3.

- Industrien ser heldigvis noget mere lyst på tilværelsen. Industrivirksomhederne er ikke ramt lige så hårdt af restriktioner, og kan forhåbentlig holde gang i hjulene. De tyske industrivirksomheder er stadig i godt humør. Det er utrolig vigtigt for dansk eksport, da vi har mange underleverancer til tysk erhvervsliv, siger Allan Sørensen.

- Generelt er indkøbschefernes vurderinger ikke rar læsning for danske eksportvirksomheder. Vi håber, at der snart kommer styr på coronasituationen, så vi kan få økonomien tilbage på skinner igen, siger Allan Sørensen.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret