Dansk Industri har åbnet kontor i Kenyas hovedstad Nairobi. Herfra skal indsatsen styrkes med at hjælpe virksomheder i gang på kontinentet.

Foto: Klaus Lehn Christensen
01.12.20 DIB Nyheder

DI udvider hjælp til virksomheder i Afrika

Dansk Industri har åbnet områdekontor for Østafrika i Kenyas hovedstad Nairobi. Det skal blandt andet hjælpe dansk eksport i gang. Læs her områdechef Klaus Lehn Christensens dagbog fra opstarten og se videointerviews med DI's medlemmer.

10. september, møde på Den danske Ambassade

Et nyt team bestående af chef for Eksportrådet i Kenya, Karina Bech, sektorrådgiver for Miljø & Cirkulær Økonomi, Thomas Emil Jensen, samt maritim sektorrådgiver Nina Randrup Rasmussen tog imod mig på terrassen, så mødet efter coronaprotokol kunne foregå udendørs. På agendaen var blandt andet udvidelse af det strategiske sektorsamarbejde på Affald og Cirkulær Økonomi mellem Udenrigsministeriet, DI, og DI’s søsterorganisation Kenya Association of Manufacturers (KAM).

Kenya vedtog primo 2020 en ambitiøs plastikplan, som kommer til at gennemsyre affaldsbehandling i landet, og som introducerer cirkulær økonomi som en fast tilgang til bæredygtig udvikling. Med den nye Danmark-Kenya 2021 – 2025 strategiske rammeaftale bliver både det udviklingspolitiske og kommercielle fokus udvidet fra dansk side, især med sigte på vand­infrastruktur, affaldsbehandling samt landbrug og fødevarer.

16. september, medlemsmøde

Jeg havde sat Country Manager Mariam Njoroge fra det danske konsulenthus Quercus Group i stævne for at diskutere, hvordan en konsulentvirksomhed med speciale i bæredygtighed og cluster-opbygning har klaret sig igennem coronakrisen i Østafrika, samt hvordan de ser på fremtiden. Mariam forklarede, hvordan corona-krisen har igangsat en digital transformation af Kenyas erhvervsliv, hvilket kan hjælpe Kenya med at sætte ekstra skub på den bæredygtige udvikling.

Quercus Group ser gode eksportmuligheder for danske virksomheder inden for sektorer som affald, vand, digitalisering af landbrug og fødevarer, samt inden for Kenyas stærke indsats på Verdensmålene.

Læs også: 3 skarpe - Derfor er DI i Afrika

Se interview med Country Manager Mariam Njoroge fra det danske konsulenthus Quercus Group.

Sarah Stendorf Meier

17. september, bestyrelses-seminar

DI har bistået KAM i mere end 15 år, hvilket har bidraget til, at KAM nu står som den stærkeste erhvervsorganisation i Østafrika. Ved den smukke sø Elementeita, 120 km nordvest for Nairobi, med zebraer som baggrundstapet, havde KAM inviteret sin bestyrelse til seminar for at evaluere selve bestyrelsen samt for at lægge strategien for 2021.

Genstart efter coronakrisen samt handel og eksport fyldte meget. Den kenyanske fremstillings­industris primære eksportmarkeder baseret på volumen er EU, USA og Kina. Men de kenyanske virksomheder er lige så interesserede i at øge afsætning på de østafrikanske nærmarkeder, som har været plaget af årelange og uforudsigelige toldkrige.

24. september, møde med departementchef

Nairobi-floden er notorisk kendt for at være meget forurenet. Det offentlig-private initiativ Kenya Nordic Green Hub, som DI medstiftede i 2018, har udarbejdet et forstudie for oprensning af floden. Studiet spiller ind i eksisterende lokale initiativer og har vakt det kenyanske Miljøministeries interesse, og med departementchef Kiptoo i spidsen nedsættes nu en nordisk-kenyansk arbejdsgruppe.

25. september

DI’s søsterorganisation KAM buldrer derudaf på bæredygtighedsdagsordenen, og 25. september lancerede de Center for Green Growth and Climate Change. Centerets primære mission er at servicere KAMs medlemmer inden for træning i energieffektivisering og klimatilpasning, konkurrencedygtighed på det grønne område samt eksportparathed.

29. september, medlemsmøde

Investeringsvirksomheden Frontier Energy har opereret i Østafrika siden 2011, og har med 45 projekter inden for hydro, geothermi, vind- og solenergi generet 750MW. For Partner Daniel Schleyer Schultz, der bor i Nairobi, så forretningsudsigterne dystre ud i marts med meldinger fra deres østafrikanske kunder, ofte energiselskaber, om at energiproduktionsniveau skulle sænkes i takt med mindre forbrug.

Seks måneder senere kan Frontier Energy konstatere, at det heldigvis ikke var tilfældet. En af de primære årsager er at de østafrikanske lande, ikke mindst Kenya og Rwanda, har etableret meget ambitiøse forsyningsplaner i forhold til vedvarende energikilder, og gearer deres elnetværk og udbudspolitik derefter.

Se interview med partner Daniel Schleyer Schultz fra Frontier Energy

Sarah Stendorf Meier

30. september, interview med KAM

Jeg satte Phyllis Wakiaga, CEO for KAM, i stævne for at tage temperaturen på ledelsesniveau hos Kenyas primære erhvervsorganisation.

Den kenyanske fremstillingsindustri er på mange måder blevet disruptet af coronakrisen. Blandt deres medlemmer var det især manglen på råmaterialer, der skabte det første chok, berettede Phyllis. Dette behov har skabt innovation ift. at sikre forsyningskæder, samt pres for at ophæve toldbarrierer mellem nabolande i Østafrika.

Derudover fornemmer KAM, at deres medlemmer har sat turbo på industrialisering 4.0 med digitale løsninger. På eksportområdet ser KAM også frem mod en kommende EU-Afrika strategisk samarbejds­aftale.

Se interview med DI’s søsterorganisation Kenya Association of Manufacturers (KAM).

Sarah Stendorf Meier

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Klaus Lehn Christensen

Klaus Lehn Christensen

Regional Manager East Africa

  • Direkte +45 3377 4548
  • Mobil +254 0791440701
  • E-mail kllc@di.dk

Relateret indhold