09.11.20 DIB Nyheder

Godt år for VELUX – men direktør ønsker mere energirenovering

VELUX har haft et godt år, der fik ekstra krydderi til årets Sustain Awards, hvor de modtog prisen for Årets Omstilling. Men direktør Per Mikael Åkesson opfordrer til, at Danmark holder gang i byggeriet. Blandt andet med øget fokus på energirenovering.

- Jeg har været ansat i VELUX i snart 21 år og derfor vil jeg kunne nævne mange ting, jeg er stolt over. For mig handler det grundlæggende om, at jeg arbejder for en virksomhed, der tager et stort samfundsansvar, fortæller Per Mikael Åkesson, direktør for VELUX i Norden. 

VELUX blev grundlagt i 1941 af Villum Kann Rasmussen og firmanavnet er en forkortelse for Ventilation (VE) og Lys (LUX). Virksomhedens hovedprodukter er ovenlysvinduer og derudover sælger de solafskærmning og smart home-produkter.

- Mine kolleger og jeg taler oftest ikke om vores produkter, men i højere grad om den positive effekt vores produkter bidrager med. Det, vi tilbyder samfundet og vores kunder, er dagslys og frisk luft, der i samspil giver et godt indeklima. Det er afgørende for at kunne opholde sig i sunde boliger og have optimale forhold på jobbet, eller når vi studerer. Alt i alt en sundere måde at leve på.

VELUX har siden 2007 nedbragt deres CO2-udledning med 47 %. Og med implementeringen af nye initiativer er målet mod 2030 at blive 100 % CO2-neutral som virksomhed, samt nedbringe CO2-udslippet i værdikæden med 50 % og være 100 % livstids-CO2-neutrale i 2041.

Vores bæredygtighedsstrategi er ikke blot flotte ord og varm luft. Det er en ambitiøs og reel strategi med mange konkrete initiativer og aktiviteter. Per Mikael Åkesson, direktør for VELUX

- Jeg synes, det er et stærkt budskab. Det viser med al tydelighed det ansvar, vi som mønstervirksomhed vælger at tage i et årti, som kaldes for ”handlingens årti”, fortæller Per Mikael Åkesson med stolthed og entusiasme i stemmen.

Strategien blev anerkendt til årets Sustain Awards, der blev afholdt i oktober for at hylde virksomheder og virksomhedsledere, der går i front i forhold til bæredygtighed. VELUX vandt prisen for Årets Omstilling for deres initiativ Lifetime Carbon Neutral, som sætter en ny standard for virksomheders ansvar for deres historiske CO2-udledninger.

- Vores bæredygtighedsstrategi er ikke blot flotte ord og varm luft. Det er en ambitiøs og reel strategi med mange konkrete initiativer og aktiviteter. Da jeg først blev præsenteret for strategien, følte jeg en enorm stolthed over, at vi går forrest i kampen om at redde vores planet.

En bæredygtig og effektiv byggebranche

- Jeg sidder med i netværk og fora, hvor vi diskuterer, hvordan vi effektiviserer byggebranchen for bl.a. at nedbringe det spild, der opstår igennem værdikæden. Når man taler om effektivisering, så kan man bruge bæredygtighed som retningsgiver. For mig er visionen at skabe et bæredygtigt byggeri, målet er effektivisering og værktøjet er digitalisering og øget samarbejde på tværs af værdistrukturen. Vi skal kigge på helheden.

Per Mikael Åkesson er af den overbevisning, at man skal lade sig inspirere af den frivillige bæredygtighedsklasse, som er et praktisk værktøj, der kan hjælpe den enkelte bygherre på vej mod et mere bæredygtigt byggeri.

- Måske bør vi endda få den frivillige bæredygtighedsklasse indført i vores bygningsreglement. Alt skal dog gøres balanceret. Hvis man bare tvinger ting igennem, kan det have relativt store økonomiske konsekvenser, fortæller Per Mikael Åkesson og fortsætter:

- Det her er et tema, som vi alle skal bruge meget mere tid på at drøfte, så vi forstår, hvordan vi skal  samarbejde på tværs af værdistrukturer for at skabe de optimale forudsætninger for en hurtigere grøn omstilling til et mere bæredygtigt og effektivt byggeri.

Danmark og byggebranchen tilbage på sporet efter COVID-19

For VELUX har 2020 været et godt år. Men det betyder ikke, at der ikke er behov for indsatser for at holde hjulene i gang i byggeriet:

- Det er vigtigt, at vi relativt hurtigt får implementeret en lang række byggepolitiske incitamentsordninger og strukturer, der kan sikre, at vi kan holde hjulene i gang i byggeriet.

Ifølge Per Mikael Åkesson bør der blandt andet ske en stigning i antallet af energirenoveringsprojekter:

- Energirenovering står meget højt på min ønskeliste. Hvis vi går ind i en periode med lavkonjunktur, vil nybyggeri aftage i de kommende år, og så er energirenovering et rigtigt godt sted at rette sit fokus imod. Det vil også bidrage til at nedbringe Danmarks samlede CO2-udledning.

- Derudover ser jeg gerne, at der indføres et markant højere fradragsbeløb på boligjobordningen, i stil med det man har i Sverige, så vi kan få aktiveret de danske boligejere til at renovere og investere langsigtet i deres boliger. Det vil hjælpe til at få et mere stabilt boligmarked i en usikker tid.

Sidst men ikke mindst, mener Per Mikael Åkesson, at der skal afsættes tilstrækkeligt mange ressourcer til den grønne omstilling og det langsigtede bæredygtige byggeri.

Fakta

VELUX blev grundlagt i 1941 af Villum Kann Rasmussen, fordi han havde en idé om at omdanne ubenyttede mørke lofter til lyse beboelige rum fyldt med dagslys og frisk luft. VELUX er nu en af verdens mest kendte leverandører af byggematerialer med produktions- og salgsaktiviteter i mere end 40 lande. Senest har VELUX modtaget prisen Årets Omstilling for initiativet Lifetime Carbon Neutral.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Elly Kjems Hove

Elly Kjems Hove

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3575
  • Mobil +45 2949 4500
  • E-mail ekh@di.dk

Relateret indhold