10.11.20 DIB Nyheder

Grønt lys i et mørkt bilmarked

Nye tal: I oktober blev der indregistreret 18 pct. færre nye biler i forhold til salgsniveauet for samme periode sidste år, viser tal fra Danmarks Statistik. Langvarige afgiftsforhandlinger presser bilsalget i knæ, og faldet skyldes stor usikkerhed i markedet, vurderer DI’s direktør for Bilbranchen.

Henover sommeren er bilsalget bølget frem og tilbage, og er nu desværre sat i bakgear. Salget af nye biler til erhverv og private kunder er ramt lige hårdt i oktober.

- Faldet i oktober skyldes især den store usikkerhed, der præger markedet som konsekvens af forhandlingerne om nye bilafgifter, der nu har stået på i snart to måneder, siger Thomas Møller Sørensen, direktør for Bilbranchen i Dansk Industri.

Der blev i oktober indregistreret 2.720 nye el- og pluginhybridbiler. Det er 263 pct. flere end i oktober 2019. Tallet dækker over en salgsfremgang på 234 pct. og 286 pct. for henholdsvis rene elbiler og plugin-hybridbiler.

- Imens det samlede bilsalg er sat til tælling, galoperer salget af el- og pluginhybridbiler afsted. Knap hver femte nye personbil i oktober var en el- eller pluginhybridbil, siger Thomas Møller Sørensen.

Salget af de grønne biler fordeler sig nu på 33 bilmærker, hvilket er næsten dobbelt op i forhold til oktober sidste år, hvor der kun var 17 forskellige mærker med opladelige biler.

- 2020 har været et gennembrudsår for grønne biler. Forbrugertrenden har været den samme i det seneste år, men der er sket et skred på udbudssiden. Dagens tal viser, at der nu er næsten 50 nye bilmodeller på ren el- eller pluginhybrid-teknologi. Kunderne til el- og plug-in hybridbiler har dermed aldrig før haft så mange valgmuligheder, siger Thomas Møller Sørensen.

Selvom branchedirektøren glæder sig over de flotte salgstal for de grønne biler, er han endnu ikke overbevist om, at de kan fortsætte i de kommende år. Det vil først og fremmest kræve en langsigtet aftale om bilafgifterne i Danmark.

- Der er behov for at tænke langsigtet. Derfor er det ikke nok med en aftale for næste år. Der er brug for en grøn og langsigtet aftale henover midten i dansk politik, der kan stå mange år frem. Det vil sikre fortsatte investeringer i grøn teknologi blandt både forbrugere og virksomheder i branchen, siger Thomas Møller Sørensen.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Thomas Møller Sørensen

Thomas Møller Sørensen

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3383
  • Mobil +45 2684 3014
  • E-mail tms@di.dk

Relateret indhold