Søndag d. 11. oktober 2020 kunne adm. direktør Stine Louise Eising von Christierson første gang byde velkommen på Forende Care A/S' krisecenter i Bjæverskov ved Køge. Her er plads til seks voldsudsatte kvinder og deres børn.

Foto: Thomas Arnbo
16.11.20 DIB Nyheder

Forenede Care: Minister vil lukke private krise- og genoptræningscentre

Forenede Care må nedlægge både sit velfungerende neurorehabiliteringscenter og sit nye kvindekrisecenter, hvis social- og indenrigsminister Astrid Krag forbyder private virksomheder på socialområdet.

– Vores største styrke er, at vi altid har borgeren i centrum. Vi siger, at alt kan lade sig gøre. Og det mener vi.

Adm. direktør for Forenede Care A/S Stine Louise Eising von Christierson medgiver, at det lyder lidt reklameagtigt. Men hun mener det – ikke desto mindre.

– Uanset om en beboer vil i zoologisk have, se kraner på havnen eller spise sushi hver torsdag, gør vi det. Fordi vi prioriterer borgernes ret til selv at bestemme og fordi, når beboerne er glade, er vi glade, siger hun.

Læs også: DI: Politisk indgreb vil koste tilbud til Danmarks svageste

Hvorfor – når det nu virker?

Og glade er de, fortæller Forende Cares adm. direktør.

Både beboere, pårørende og medarbejdere på koncernens plejecentre, privathospital, neuro­rehabiliteringscenter, det nye kvindekrisecenter – og kommunerne, der sender borgerne derhen.

Stine Louise Eising von Christierson er tydelig frustreret, for hun oplever, at social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) vil af med hendes virksomhed.

– Når nu mange er glade, er det utrolig svært for mig at forstå, hvorfor ministeren vil lukke os private virksomheder på socialområdet og omdanne os til selvejende institutioner, siger Stine Louise Eising von Christierson.

Men det vil social- og indenrigsministeren, ifølge Forenede Care-chefen.

Læs også: Sagen kort - Minister: Private sociale tilbud skal lukkes

Bomben

Stine Louise Eising von Christierson henviser til Astrid Krags udmelding fra slutningen af september, hvor social- og indenrigsministeren lancerede, at hun og regeringen vil fjerne muligheden for, at private kan tjene penge på sociale tilbud.

– Det her handler om at få sat en stopper for, at udsatte borgere er sociale hæveautomater for private firmaer, der trækker velfærdskroner ud, sagde Astrid Krag til Ekstra Bladet 24. september 2020.

Udtalelsen kom i kølvandet på en række kritiske artikler i Ekstra Bladet om en såkaldt ”børnehjemsbaron”.

Ministerens lancerede i samme ombæring et nyt udspil, hvor private tilbud på det sociale område fremover skal drives som selvejende institutioner, som for eksempel friskoler. Budskabet har Astrid Krag siden gentaget blandt andet i tv-programmet Debatten på DR2 den
1. oktober 2020.

– Den udmelding er en veritabel bombe under min virksomhed. Hvis ministeren kommer igennem med sit forslag, må jeg lukke både neurorehabiliteringscenteret og det nyåbnede kvindekrisecenter i den form, de har i dag, siger Stine Louise Eising von Christierson.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) har ikke ønsket at svare på kritikken fra Forenede Care. Ministeren har heller ikke ønsket at svare på spørgsmål om, hvordan hun konkret forestiller sig, at private virksomheder kan omdannes til selvejende institutioner.

Al udvikling er gået i stå. Vi har måtte trække hårdt i investeringshåndbremsen og sætte de millioner af kroner, vi havde i pipelinen på det sociale område - blandt andet til flere kvindekrisecentre - på pause. Stine Louise Eising von Christierson, adm. direktør for Forenede Care

Investeringshåndbremsen er trukket

Forenede Cares adm. direktør føler, at hun padler i dødvande. For nok er hendes virksomhed lille bitte på socialområdet, hvor private aktører – ifølge de seneste tal fra Social- og Indenrigsministeriet – står bag mere end 700 sociale tilbud med i alt op mod 2.500 pladser.

Men ambitioner er store. Lige nu er de desværre bare parkeret.

– Al udvikling er gået i stå. Vi har måttet trække hårdt i investeringshåndbremsen og sætte de millioner af kroner, vi havde i pipelinen på det sociale område – blandt andet til flere kvindekrisecentre – på pause. Det er brandærgerligt, siger Stine Louise Eising von Christierson.

Læs også: Friplejehjem tilbyder sportsbar, orangeri og frisørsalon

Usikker fremtid for udstatte

Hun peger på, at en anden og meget bekymrende konsekvens af ministerens forslag er, at de mest sårbare borgere risikerer at miste deres frie valg.

Forenede Cares adm. direktør forklarer, at mange kommuner ikke selv kan stå for de højt specialiserede tilbud, Forenede Care tilbyder – for eksempel i form af genoptræning af hjerneskadede – fordi borgergrundlaget i den enkelte kommune er for lille.

– Her kan de private virkelig tilbyde en god løsning, fordi vi samarbejder på tværs af kommunerne. Hvis det stopper, hvor skal de her udsatte mennesker så sendes hen? spørger Stine Louise Eising von Christierson.

Ifølge Forenede Cares adm. direktør blæser svaret foreløbigt i vinden. Og det skaber usikkerhed.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) har heller ikke ønsket at svare på, hvad der eventuelt skal ske med de udsatte borgere, der lige nu benytter sig af sociale tilbud fra private aktører.

Læs også: Frederikssunds borgmester: Det frie valg er vigtigt

700 SOCIALE TILBUD I FARE

Ifølge de seneste tal fra Social- og Indenrigsministeriet fra i år udgør private tilbud hver 10. kvindekrisecenter, hver 10. botilbud til voksne og hver femte anbringelsessted til børn og unge. Tilsammen står der private aktører bag mere end 700 sociale tilbud og i alt op mod 2.500 pladser i Danmark.

FORENEDE CARE

Familieejet dansk omsorgsselskab

Driver et neurorehabiliterings- og tre plejecentre, et privathospital og et kvindekrisecenter

Hovedkontor i Søborg

350 medarbejdere

Omsætning 2019: 138 mio. kr. – overskud 4,3 mio. kr. efter skat

En del af Forenede Koncernen A/S, der er en af Nordens største service- & omsorgskoncerner.

Stine Louise Eising von Christier-son

Adm. direktør siden 2016

Tidl. bl.a. direktør og ejer af Stabil Pleje ApS samt områdeleder af privat hjemmepleje Estrid

Bestyrelsesformand for Dansk Sundhed og Velfærd.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Karen Witt Olsen
Skrevet af:

Karen Witt Olsen

Jakob Scharff

Jakob Scharff

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3996
  • Mobil +45 2112 9423
  • E-mail jasc@di.dk

Relateret indhold