20.11.20 DIB Nyheder

Mulig vaccine lysner ikke forbrugernes grå humør

Nye tal: Forbrugernes forventninger til den økonomiske situation er stadig mudret, viser en ny måling foretaget af Danmarks Statistik blandt 1.500 danskere.

Forbrugertillidsindikatoren går svagt tilbage fra et nettotal på minus 6,2 i oktober til minus 7,6 i november. Målingen vidner om, at de danske forbrugeres lave forventninger til den økonomiske fremtid nok varer ved så længe, at coronavirus har tag i europæisk økonomi.

Det er vigtigt at holde sig for øje, at spørgeundersøgelsen er foretaget både før og efter, at medicinalselskaberne Pfizer og BioNTech præsenterede de gode resultater i fase 3-forsøg af deres vaccinekandidat mod COVID-19. Det er nyheder, som kan have øget forventningerne blandt de sidste svar.

- Stigende smittetal i Europa og nye nedlukninger trækker forbrugernes humør ned, mens gode vaccinenyhederne kan have løftet deres vurdering af dansk økonomi. Forbrugerne ser heldigvis stadig lyst på deres egen privatøkonomi, siger Morten Granzau, underdirektør i DI.

Et flertal af forbrugerne er fortsat nervøse for, at ledigheden vil stige over det næste år. Det skal ses i lyset af, at faldet i antallet af tilmeldte ledige er stagneret i oktober og første del af november efter et samlet fald på over 25.000 personer i august og september.

- Forbrugerne tror på stigende ledighed, og det er en frygt, som desværre ikke er ubegrundet. I vores seneste prognose venter DI, at nye omfattende nedlukninger i Europa vil bringe eksporten i modvind og føre til stigende ledighed i Danmark i vintermånederne, siger Morten Granzau.  

Ud over selvsagt at holde smitten under kontrol er udbetalingen af tre ugers feriepenge et vigtigt redskab til at holde gang i hjulene over de næste hårde vintermåneder. Siden muligheden åbnede 29. september, har 2,2 millioner lønmodtagere søgt om udbetaling af knap 50 mia. kr. før skat.

- Feriepengene har allerede sparket salget op i detailhandlen, der er mindre påvirket af coronarestriktionerne. Med tilbudsdagene Black Friday og Cyber Monday rundt om hjørnet kan flere af feriepengene meget vel lande i detailbutikkernes kasseapparater og webshoppernes indkøbskurve, siger Morten Granzau.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold