Det lyder jo på myndighederne, som om det er coronasituationen er meget alvorligt. Derfor tager vi det selvfølgelig også meget alvorligt, siger Jan Smed, ejer af tømrer- og snedkervirksomheden Thy Mesterbyg og lokalformand for DI Dansk Byggeri Thy.

06.11.20 DIB Nyheder

Nordjysk tømrer i vildrede: Er vi service eller produktion?

Tømrermester Jan Smed aner ikke, hvilket ben han skal stå på for at følge de nyindførte coronarestriktioner i Nordjylland. Han ønsker sig klarere retningslinjer og meldinger om kompensationsmuligheder hurtigst muligt.

Telefonen har kimet hele formiddagen hos Jan Smed. Han er både ejer af tømrer- og snedkervirksomheden Thy Mesterbyg og lokalformand for DI Dansk Byggeri Thy.

- Det er meget kaotisk. Medlemmerne har ringet for at høre, hvad de må og ikke må, og jeg har faktisk ikke nogen svar at give dem. Er håndværkere kategoriseret som service- eller produktionsvirksomheder, og hvad betyder det for, om vi må passe vores arbejde. Det savner jeg klare svar på fra myndighederne, så jeg kan dårligt svare dem, siger Jan Smed.

Læs også: DI: Restriktioner i Nordjylland er historisk omfattende – nu skal virksomheder og borgere have hjælp

Der kan opstå den situation, at nogle holder aktiviteter i gang, mens andre lukker helt ned. Det vil give en situation, hvor de, der holder gang i aktiviteterne bliver stillet bedre end dem, der lukker ned. Jan Smed - ejer af tømrer- og snedkervirksomheden Thy Mesterbyg

Kommunen ved ikke mere

Heller ikke i Jan Smeds egen virksomhed ved tømrermesteren hvilket ben, han skal stå på.

- Jeg er sådan set rimelig privilegeret, for vi har lukket de sager, vi havde i andre kommuner. Men jeg ved ikke, om mine medarbejdere må møde på mandag eller ikke. Og jeg er også varsom med at sige, at de skal blive hjemme, for hvis jeg siger det selv, skal jeg måske betale løn for det, mens jeg ikke skal betale, hvis det er medarbejderne selv, der siger, de bliver hjemme, siger Jan Smed.

Han er i løbende kontakt med DI og kommunen for at få hjælp til forståelse af situationen.

- Vi har møde denne dag med kommunen, men det er mit indtryk, at de er ligeså frustrerede, som jeg er. De vil jo også gerne så meget gang i hjulene som muligt, men vi vil selvfølgelig også gøre, hvad vi kan for at begrænse udbredelsen af smitten. Det lyder jo på myndighederne, som om det er meget alvorligt, og derfor tager vi det selvfølgelig også meget alvorligt, siger tømrermesteren.

Hvad gør konkurrenterne?

Han påpeger, at de uklare regler også kan føre til, at der bliver taget forskellige tiltag fra virksomhed til virksomhed. Hvilket kan påvirke konkurrencesituationen.

- Der kan opstå den situation, at nogle holder aktiviteter i gang, mens andre lukker helt ned. Det vil give en situation, hvor de, der holder gang i aktiviteterne bliver stillet bedre end dem, der lukker ned. Vi har generelt et godt samarbejde i regionen, men det er endnu en grund til, at vi hurtigst muligt finder fælles fodslag, siger Jan Smed.

Han har foreløbig ikke fået voldsomt mange henvendelser fra privatkunder, der vil høre til, hvornår han kommer.

- Men der er nogle, der måske står med et åbent tag eller andet, der kan tage skade, hvis det skal stå for længe. Så også på det punkt er det vigtigt at afklare, hvad der betegnes som kritisk, og hvad der ikke gør, siger Jan Smed.

 

Fakta

Jan Smed er ejer af Thy Mesterbyg og formand for lokalforeningen Byg Thy. Han er netop trådt ud af bestyrelsen i Byg Nordjylland og trådt ind i bestyrelsen for Dansk Industri Thy/Mors.  

Læs mere på www.thymesterbyg.dk

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter Stenholm

Peter Stenholm

Vicedirektør

  • Direkte +45 7216 0102
  • Mobil +45 4117 4736
  • E-mail pss@di.dk

Relateret indhold