13.11.20 DIB Nyheder

Stor europæisk genopretning i tredje kvartal - men nye problemer venter forude

Nye tal: Tredje kvartal bød på højeste kvartalsvækst i EU’s historie, men nu truer høje smittetal med nye problemer vinteren over.

Eurolandendes samlede økonomi voksede med 12,6 procent i tredje kvartal. I hele EU var der en fremgang på 11,6 procent. Det viser nye tal fra Eurostat.

- Europæisk økonomi kom stærkt tilbage i tredje kvartal, med den højeste kvartalsvækst i EU’s historie. Genrejsningen er forløbet bedre end ventet hen over sommeren, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

Den høje vækst i tredje kvartal skal dog ses i lyset et endnu større tilbageslag i andet kvartal. Europæisk økonomi er samlet set 4,3 procent mindre end året før.

- Forårets nedlukninger kvalte meget af den økonomiske aktivitet, men i takt med genåbningen er økonomien begyndt at blomstre igen. De lande med den højeste vækst i tredje kvartal er samtidig dem, der var hårdest ramt af nedlukninger i andet kvartal, siger Allan Sørensen.

- Ingen lande i EU har dog indhentet alt det tabte. Samtlige europæiske økonomier er skrumpet over det seneste år. Værst ser det ud for Spanien og Storbritannien, siger Allan Sørensen.

- Den økonomiske genopretning er desværre allerede rendt ind i store udfordringer igen. Stigende smittetal og skærpede restriktioner truer med at slå genopretningen i stykker i fjerde kvartal, siger Allan Sørensen.

Dansk økonomi er skrumpet med 3,4 procent over det seneste år.

- Danmark har også lidt store økonomiske tab, men vi er indtil nu sluppet bedre igennem coronakrisen end mange andre lande. Danskerne har en relativ stærk privatøkonomi, og det har hjulpet os godt igennem krisen, siger Allan Sørensen.

- På trods af øget salg af medicin og fødevarer, så har eksporten haft store udfordringer. De mange nedlukninger i udlandet truer med at svække eksporten igen i vintermånederne, siger Allan Sørensen.

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold