Adm. direktør i Eventyrsport, Lars Sejer Sørensen, frygter, at den pakkeafgift, regeringen har foreslået, vil svække konkurrenceevnen blandt danske webshops.

Foto: Eventyrsport
23.11.20 DIB Nyheder

Webshop-ejer: Pakkeafgift vil koste arbejdspladser

Regeringens forslag om en afgift på pakker vil ramme danske webshops på konkurrenceevnen og koste arbejdspladser, mener adm. direktør i butikskæden Eventyrsport, Lars Sejer Sørensen.

Eventyrsport har 13 butikker i Danmark og en webshop, der står for cirka 30 procent af virksomhedens samlede omsætning. Derfor vil det ramme forretningen hårdt, hvis regeringens forslag om en pakkeafgift bliver en realitet.

I et opæg til en politisk aftale på postområdet, som Berlingske er kommet i besiddelse af, lægger regeringen op til en ny afgift på forsendelser af pakker.

Afgiften skal understøtte den underskudsramte brevomdeling i Danmark. Men adm. direktør i Eventyrsport, Lars Sejer Sørensen, mener, at afgiften vil være konkurrenceforvridende.

- Jeg forstår ikke, at regeringen kommer med et forslag, der vil hjælpe udenlandske webshops og skade dansk webhandel. Det er konkurrenceforvridende og det vil skade konkurrenceevnen og ramme danske arbejdspladser, siger han.

Læs også: DI-chef om pakkeafgift: Dyr og dårlig julepakke til erhvervslivet

Kinesiske webshops undgår afgift

I forslaget vil regeringen pålægge alle pakkeforsendelser under 20 kilo en afgift. Som udgangspunkt lægges der op til en afgift på 1 krone pr. pakke. Men det kan stige, hvis det ikke er tilstrækkeligt til at dække udgifterne til brevomdelingen.

Men selv en lille afgift vil volde stor skade på danske webshops, fortæller Lars Sejer Sørensen. For selv om afgiften også skal pålægges pakker fra udlandet, vil det i mange tilfælde ikke være muligt at sende regningen videre til de udenlandske virksomheder på grund af internationale postaftaler.

Det gælder især pakker fra Kina, som udgør en stor del af de udenlandske pakker, der distribueres i Danmark.

- Få kroners afgift på at sende en pakke vil skade konkurrenceevnen meget. Vores største konkurrenter er udenlandske webshops på det danske marked. Den her afgift vil stille os endnu dårligere i den konkurrence, siger han.

Læs også: Danske Fragtmænd: Pakkeafgift skævvrider konkurrence

Små og mellemstore webshops bliver ramt hårdest

Eventyrsport sender omkring 200.000 pakker ud til deres kunder i løbet af et år. Virksomheden ligger ifølge Lars Sejer Sørensen i feltet mellem lille og mellemstor virksomhed.

Han frygter, at netop den slags virksomheder vil blive ramt af pakkeafgiften.

- Det er skidt for små og mellemstore webshops. Specielt for små webshops er det slemt, fordi de i forvejen ligger i virkelig hård konkurrence. Der er en skov af webshops, som er mindre end Eventyrsports, og afgiften vil gøre endnu mere ondt på dem, siger den adm. direktør i Eventyrsport.

Ifølge ham er det ikke en mulighed for de danske webshops at hæve priserne, for at dække afgiften.

- Vi kan ikke bare hæve priserne på pakkerne for at betale afgiften. Det vil vores udenlandske konkurrenter ikke gøre, og så går kunderne til dem, fordi det er billigere, siger Lars Sejer Sørensen

Læs også: DI Handel: Nej tak til afgift på pakker

Faktaboks

Om Eventyrsport

- Antal ansatte: 240
- Hovedkontor: Tranbjerg, Århus.
- Grundlagt: 1996
- Fysiske butikker i Danmark: 13
- Sender cirka 200.000 pakker om året.
- Andel af omsætning fra e-handel: 30 procent.

DI mener:

Selvom den foreslåede pakkeafgift også pålægges udenlandske pakker, kan omkostningerne ikke sendes videre til kinesiske webshops. Det betyder i praksis, at de danske virksomheder i sidste ende også kommer til at hænge på de udgifter, der opkræves på pakker fra eksempelvis Kina.

De danske virksomheder har ikke brug for, at konkurrencen forvrides yderligere til fordel for de kinesiske webshops, og derfor er der brug for at finde finansieringen til befordringspligten ad andre veje end en pakkeafgift, siger branchedirektør Sidsel Dyrholm Holst, DI Handel.

Peter Henningsen Hansen
Skrevet af:

Peter Henningsen Hansen

Sidsel Dyrholm Holst

Sidsel Dyrholm Holst

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3773
  • Mobil +45 2949 4649
  • E-mail sdy@di.dk

Relateret indhold