15.12.20 DIB Nyheder

Advarsel: Sender du varer til UK via Holland eller Belgien – så vær opmærksom på nye registreringskrav

Mange danske virksomheder sender deres eksport til Storbritannien via hollandske havne. DI advarer om, at der fra nytår vil være nye krav om registrering i havnene. Målet er mindske ventetiderne for eksportører, når Storbritannien forlader det indre marked og toldunionen.

Er du en af de mange danske eksportvirksomheder, der sender varer til Storbritannien gennem de hollandske eller belgiske havn, skal du pudse læsebrillerne nu.

Fra nytår, hvor briterne forlader det indre marked og EU’s toldunion, skal du nemlig have en række nye formaliteter på plads, for at få de varer mest smidigt frem til deres destination. Det fremgår af en orienteringer fra både den hollandske og den belgiske ambassade, som Dansk Industri har modtaget.

- Hollænderne og belgierne vil gerne mindske både tid og ressourcer, som virksomhederne skal bruge på at få deres varer til Storbritannien, derfor har de udviklet et nyt online-system, der skal gøre det muligt for eksportører at få deres varer hurtigt til Storbritannien, fortæller europapolitisk chef Anders Ladefoged.

Hollændernes system går under navnet Portbase. Eksportører er forpligtiget til at registrere sig i systemet, men vil – såfremt alle formalia er i orden – hurtigt kunne få deres varer gennem de hollandske havne og videre til kunderne i Storbritannien. Som hollænderne skriver vil der efter et go i systemet være ”ingen fysiske check” og ”ingen forsinkelser” for eksportørerne.

Du kan registrere dig i hollændernes Portbase her.

I Belgien er det lidt mere kompliceret, der er nemlig forskel på, om du bruger havnen i Zeebrugge eller havnen i Antwerpen, sidstnævnte bruges dog ikke så ofte til transport til UK. 

I Zeebrugge skal du registreres her. Mens du i Antwerpen registreres her. 

DI er klar til at hjælpe dig

I DI hæfter man sig ved, at danske virksomheder er forpligtet til at registrere sig i både det hollandske og de belgiske systemer.

- Er du ikke registret eller har mangelfulde papirer, vil du fra nytår slet ikke få lov til at komme ind i færgeterminalen. Derfor vil jeg kraftigt opfordre til, at virksomhederne hurtigst muligt registrerer sig og sætter sig ind i de nye processer og krav, siger Anders Ladefoged.

Han tilføjer, at DI også kan være behjælpelige, hvis der opstår tvivl om, hvordan man griber situationen an. Du kan blandt andet tage kontakt til en af DI’s eksperter, som du kan finde her.

Fra de hollandske toldmyndigheder lyder forventningen, at eksporten fra Holland til Storbritannien vil stige med 33 procent fra nytår og at importen vil stige med 18 procent. Kombineret med de øgende dokumentationskrav, der følger af briternes farvel til det indre marked og toldunionen, forventer hollænderne at ansætte op mod 1.000 ekstra toldere i håb om at undgå lang ventetid. 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Bertil Egger Beck

Bertil Egger Beck

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 4695
  • Mobil +32476172748
  • E-mail beeb@di.dk

Relateret indhold