ERIK Arkitekter har overholdt alle deadlines under coronakrisen  takket være medarbejdernes indsats fra hjemmearbejdspladserne, fortæller adm. direktør Sine Juul Praastrup.

Foto: Erik Arkitekter
05.01.21 DIB Nyheder

Arkitektfirma: Coronakrisen har styrket vores fælles identitet

ERIK Arkitekter er skabt på en fusion af en række tegnestuer rundt i landet. Coronakrisens behov for hjemmearbejde og digital kontakt har hjulpet i arbejdet med at skabe en fælles identitet.

’Hej og velkommen til, nu skal jeg være der.’

Adm. direktør Sine Juul Praastrup rejser sig fra sin plads i det store åbne kontorlandskab hos ERIK Arkitekter. Vi er i et råt lokale i Kødbyen i København – en af de fem tegnestuer, der udgør ERIK Arkitekter. De andre ligger i Viborg, Aalborg og Aarhus – og for nylig er Odense også kommet til, fortæller direktøren.

-Vi har mange opgaver på Fyn og står blandt andet for renovering af det almene boligbyggeri Højstrupparken i Odense. Så det er fantastisk, at det kan lade sig gøre at åbne en ny tegnestue midt under coronakrisen, siger Sine Juul Praastrup.

Men hvordan skaber man et fællesskab mellem tegnestuer fem steder i landet – midt under coronakrisen?

 -Ja, det lyder som lidt af en udfordring. Men faktisk har coronakrisen sat speed på en udvikling, vi allerede var i gang med, siger hun.

Som et led i arbejdet med at skabe en fælles identitet har virksomheden haft fokus på samarbejde på tværs af lokaliteter.

-  Man kan jo sagtens sidde forskellige steder i landet og arbejde på den samme digitale model. Så da coronakrisen kom, blev vores tanker om krydsbemanding endnu mere relevante. Vi blev presset ud i at arbejde mere med digitale modeller på flere platforme, end vi har gjort før, og det har været med til at styrke vores fællesskab, siger hun.

Sine Juul Praastrup tilføjer, at hjemmearbejde har fungeret rigtig godt for ERIK Arkitekters medarbejdere.  

- Vi oplevede, at vores medarbejdere var super loyale og følte sig meget forpligtet til at løse de opgaver, de havde taget på sig. Så kan det godt være, at du lige sætter en vask over i løbet af dagen eller løber en tur, men så laver du bare det, du skal, lidt senere. Der var ikke nogen deadlines, der ikke blev overholdt.

Vi blev presset ud i at arbejde mere med digitale modeller på flere platforme, end vi har gjort før, og det har været med til at styrke vores fællesskab. Sine Juul Praastrup, adm. direktør, Erik Arkitekter om coronakrisen

Står på skuldrene af de gamle mestre

 ERIK Arkitekter har rødder tilbage til 1930’erne og er gennem årene vokset støt gennem opkøb. Firmaet fik sit navn i februar 2018 efter en fusion mellem fem arkitektfirmaer med hver deres profil. 

- Da vi skulle fusionere, kom der alle mulige bud på funky navne til firmaet. På et tidspunkt sagde en af vores jyske medarbejdere: ’Hvad med Erik?’ Og det navn passer rigtig godt til den fortælling, vi gerne vil skabe om os selv. Vi vil gerne være i øjenhøjde med vores samarbejdsrelationer og vores kunder. Og når du er i øjenhøjde, så er du også på fornavn. Ordentlighed en stærk værdi for os, og navnet Erik signalerer, at vi står på skuldrene af de gamle mestre, siger Sine Juul Praastrup.

Et af de oprindelige firmaer var Erik Møller Arkitekter. Erik Møller startede som arkitekt i Jylland sammen med Arne Jacobsen og har blandt været med til at lave Aarhus Rådhus.

- Blandt arkitekter er det nok at sige om rådhuset: ’Det er en Arne’. Vi har i ERIK en dybfølt kærlighed til den enkle, funktionelle og lavmælte hver - dags - arkitektur, og den æstetik der bor her, så nu vil vi gerne derhen, hvor folk siger om vores byggeri: ’Det er en Erik,’ smiler Sine Juul Praastrup. 

Bæredygtighed ind i kernen

I dag er en stor del af arkitektfirmaets forretning fokuseret på at transformere og renovere eksisterende byggeri. Som eksempler nævner Sine Juul Praastrup blandt andet restaurering af Marmorkirken og Kronborg – og renovering af almene boligbyggerier.

- Vi har en stor kærlighed til de vedvarende kvaliteter, der er i en stor del af den eksisterende bygningsmasse. Det allermest bæredygtige er jo at bruge de bygninger, vi allerede har, på den mest bæredygtige måde, siger hun og uddyber:

- Bæredygtighed er indlejret i den måde, vi tænker vores projekter på. Når vi arbejder med byggeri, så projektere vi i 3D, hvor vi med en lille algoritme for eksempel kan beregne, hvor stort et CO2-fodaftryk en valgt løsning giver. Vi vil gerne være med til at løfte dialogen med vores kunder ved at gøre det mere synligt, hvad det valgte løsninger har af konsekvens, og samtidigt foreslå alternativer til hvordan man kan nedbringe CO2-aftrykket. 

At tænke i helheden og den store fortælling er derfor også afgørende i stedet for kun at fokusere på den enkelte bygning. 

- Og denne måde at tænke på afspejler meget godt den brydningstid, arkitektbranchen står i lige nu. De store investorer er begyndt at gå meget strategisk til værks. Det handler om at sætte fokus på de bløde værdier – på at skabe liv mellem boligerne, slutter ERIK Arkitekternes adm. direktør. 

Fakta

  • ERIK Arkitekter så dagens lys i februar 2018 som en fusion mellem KPF Arkitekter, Brøgger Arkitekter, Formsprog, Erik Møller Arkitekter og SITE.
  • Sine Juul Praastrup er administrerende direktør og partner i ERIK Arkitekter og er samtidig næstformand for DI i Silkeborg-Viborg (siden 2017).
  • Hun er uddannet civilingeniør og har en Phd. i arkitektur og design og bor i Viborg.
  • ERIK Arkitekter har været medlem af Dansk Industri, siden Danske Ark blev lagt sammen med DI.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Skrevet af:

Camilla Wass

Peter Stenholm

Peter Stenholm

Vicedirektør

  • Direkte +45 7216 0102
  • Mobil +45 4117 4736
  • E-mail pss@di.dk

Relateret indhold