I en ny rundspørge foretaget af Dansk Industri til 354 virksomheder, der tilsammen repræsenter 62.000 danske lønmodtagere, svarer blot én procent, at de helt har valgt at droppe Storbritannien som marked.

09.12.20 DIB Nyheder

Ny analyse: Danske virksomheder klør på i Storbritannien trods politisk tovtrækkeri

Næsten ingen danske virksomheder har helt droppet Storbritannien som marked, selvom Brexit uundgåeligt gør det mere svært at handle med briterne, viser rundspørge. Det viser, at Storbritannien er et vigtigt marked, som danske virksomheder vil prioritere trods kommende handelsbarrierer, mener DI.

Usikkerhed og uendeligt politisk tovtrækkeri om Storbritanniens fremtidige handelsrelationer med EU, har ikke fået danske virksomheder til at klappe biksen sammen og droppe deres forretninger med briterne.  

I en ny rundspørge foretaget af Dansk Industri til 354 virksomheder, der tilsammen repræsenter 62.000 danske lønmodtagere, svarer blot én procent, at de helt har valgt at droppe Storbritannien som marked. Flertallet (69 procent) siger, at det ikke har haft nogen forretningsmæssig betydning, at Storbritannien har valgt at træde ud af EU. Og 27 procent af virksomhederne svarer tilmed, at de har foretaget investeringer for at fastholde deres position på det britiske marked. I opgørelsen er der vægtet for antallet af ansatte på virksomhederne.

Læs hele analysen her. 

Storbritannien er fortsat Danmarks fjerdestørste samhandelspartner

Europapolitisk chef i Dansk Industri (DI) Anders Ladefoged er glad for, at danske virksomheder kæmper for at fastholde deres position i Storbritannien.

– For det er et vigtigt marked. Men det bliver ikke uden omkostninger, for det bliver langt sværere for de fleste virksomheder at handle med briterne, når Storbritannien pr. 1. januar træder ud af EU’s indre marked og toldunion. Det understreger så meget desto mere vigtigheden af, at EU og Storbritannien i sidste ende bliver enige om en handelsaftale, siger europapolitisk chef i Dansk Industri (DI) Anders Ladefoged.

Han påpeger, at Storbritannien fortsat er Danmarks fjerdestørste samhandelspartner. Det seneste år er der – på trods af coronakrisen – blevet eksporteret for 94 mia. kr. til Storbritannien og importeret for 77 mia. kr.

Læs også: Gumlink og Unibake kører videre for fuld styrke i Storbritannien

Virksomheder dropper planer

Med til historien hører dog også, at der er 30 procent af virksomhederne, der har valgt at skrue ned for deres investeringer i Storbritannien og at 20 procent har udskudt planer, der retter sig mod landet.  

-  Det viser jo klart og tydeligt, at Brexit allerede har haft meget håndgribelige konsekvenserne for danske virksomheders aktiviteter i Storbritannien. Uden Brexit havde vi stået et andet sted, hvor virksomhederne med ro i sindet kunne have planlagt langt ud i fremtiden, siger DI-chef Anders Ladefoged.

Han opfordrer virksomhederne til at indrette sig på, at en ny virkelighed vil ramme, når Storbritannien fra nytår træder ud af EU’s indre marked og toldunion.

- Det er nu, at virksomhederne skal se deres forretninger efter i sømmene. Hvor er det, at deres aktiviteter og handel med Storbritannien kan blive påvirket. Og hvad kan de gøre for mindske forstyrrelserne, siger han.

Anders Ladefoged tilføjer, at DI’s eksperter står klar til at hjælpe virksomhederne med at blive klar til den nye virkelighed. Og at der på DI’s hjemmeside er masser af materiale, der kan være til hjælp i processen med at blive klar til Storbritanniens farvel til det indre marked og toldunionen.

Læs også: Har du spørgsmål til Brexit: Kontakt DI’s eksperter

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Anders Ladefoged

Anders Ladefoged

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3609
  • Mobil +32 491 569 209
  • E-mail al@di.dk

Relateret indhold