- Det er en historisk fejltagelse, som der bør rettes op på, inden den private ældrepleje eller andre private velfærdsløsninger står for tur, siger DI's adm. direktør Lars Sandahl Sørensen om regeringens beslutning om at sløjfe danskernes frie valg på børnehaveområdet.

Foto: Getty
07.12.20 DIB Nyheder

DI: Forbud mod private daginstitutioner er et fejlskud af dimensioner

Regeringens aftale om at afvikle private daginstitutioner - som en del af finanslov 2021 med rød blok - er nationalisering af endnu et velfærdsområde. Det går ud over forældrenes selvbestemmelse og i sidste ende børnene, siger DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen.

Regeringen har indgået aftale med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet om at afvikle private daginstitutioner. Aftalen, der er en del af Finansloven 2021, vil forbyde nyetablering af private daginstitutioner og forhindre, at der bliver trukket overskud ud af eksisterende private daginstitutioner.

Regeringen og støttepartierne er tilsyneladende i gang med at afvikle en række private velfærdsbrancher, advarer DI.

- Det er simpelthen et fejlskud af dimensioner, siger DI's adm. direktør Lars Sandahl Sørensen. 

Læs også: Forenede Care: Minister vil lukke private krise- og genoptræningscentre

Det giver ingen mening

Forbuddet mod private daginstitutioner kommer oven i igangværende forhandlinger mellem de samme partier om at forbyde overskud i private sociale tilbud som bosteder, behandlingssteder og krisecentre. 

- De private daginstitutionsledere og -medarbejdere består hovedsageligt af pædagogiske ildsjæle, der med visioner og engagement tager sig af en stor del af Danmarks børn. At forbyde de private institutioner giver ingen mening, siger han og fortsætter:

- Det går ud over forældrenes selvbestemmelse, det går ud over den geografiske og pædagogiske spredning af daginstitutionstilbuddene, og det går i sidste ende ud over børnene. I stedet for tiltrække investeringer og nye ideer, som kan være med til at løfte et område, som ligger os alle på sinde, er der med denne politiske aftale lagt an til nationalisering af endnu et velfærdsområde, siger adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, DI.

- Velfærdsstaten er en brændende platform, og det sidste vi har brug for af yderligere monopolisering på vores velfærd, for så risikerer vi, at udviklingen går i stå. Tværtimod har vi brug for revitalisere velfærdsstaten med styrket selvbestemmelse til borgerne, bedre offentlig-privat samarbejde og mere specialiserede tilbud, så vi ikke ender med at opdele danskerne i et a- og et b-hold, hvor mange borgere går glip af muligheden for at vælge et privat tilbud, siger DI-direktøren.

Læs også: Friplejehjem tilbyder sportsbar, orangeri og frisørsalon

Brug for entreprenørskab

Lars Sandahl Sørensen understreger, at han deler partiernes ambitioner om at hæve kvaliteten i daginstitutionerne.

- Problemet er, at daginstitutionsområdet ikke kun har brug for flere penge – det har også brug for entreprenørskab hos de pædagoger og andre, som har ideer om at gøre noget andet og til at udvikle den gode daginstitution. Børn og familier er ikke ens, og kvalitet kan ikke alene dikteres fra Christiansborg, siger Lars Sandahl Sørensen.

Som nævnt bygger aftalen om afvikling af private daginstitutioner oven på de fremskredne forhandlinger om at forbyde overskud i private sociale tilbud. Det sker med henvisning til nogle enkelte brodne kar på socialområdet, som har udnyttet systemet til at trække store overskud ud.

- Udnyttelsen af systemet på det sociale område skal naturligvis forhindres. Men det kan gøres uden at lukke ned for hele branchen. Det er simpelthen ude af proportioner, siger Lars Sandahl Sørensen.

- Aftalerne er et anslag mod den mosaik af private, selvejende og offentlige velfærdsløsninger, som understøtter og udfordrer hinanden. Et system der har fungeret i danske kommuner i årtier. At regeringen nu bryder dette princip bør ikke blot bekymre de private virksomheder - det bør bekymre alle danskere. Det er en historisk fejltagelse, som der bør rettes op på, inden den private ældrepleje eller andre private velfærdsløsninger står for tur, siger Lars Sandahl Sørensen.

Jakob Scharff

Jakob Scharff

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3996
  • Mobil +45 2112 9423
  • E-mail jasc@di.dk

Relateret indhold