21.12.20 DIB Nyheder

DI: Højt forbrug og stigende forbrugertillid – inden nedlukningen i sidste uge

Nye tal: De udbetalte feriepenge sikrede et højt forbrug i butikkerne i november. Men den nye nedlukning kan gå hårdt ud over dele af detailhandlen

Salget i butikkerne faldt med 3,1 procent i november men holder sig på et højt niveau, viser tal fra Danmarks Statistik.

- Detailhandlen faldt lidt i november men ligger stadig på et utrolig højt niveau. Udbetalingen af indefrosne feriepenge for mere end 50 milliarder kroner gav et gevaldigt løft i oktober, og derfor er det ikke overraskende med en lille tilbagegang i november, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

- Black Friday har gjort november til en vigtig måned for detailhandlen, men det er kun blevet bedre af udbetalingen af de mange feriepenge. Forbrugerne er afskåret fra at bruge penge på eksempelvis rejser, restauranter og oplevelser, og det har givet ekstra travlt i butikkernes kasseapparater, siger Allan Sørensen.

- En stor del af decembers julehandel er blevet punkteret af nedlukningen af storcentrene, udvalgsbutikker og strøgbutikker. Rigtig mange butikker skal lukke ned i den periode, hvor de normalt har den største omsætning, siger Allan Sørensen.

- Isenkræmmere, boghandlere, legetøjsbutikker og smykkeforretninger har mere end dobbelt så høj omsætning i december som i årets øvrige måneder. Julehandlen er altafgørende for succes og fiasko for disse butikker, og derfor gør nedlukningen ondt, siger Allan Sørensen.

Forbrugertilliden steg i december til -3,8 mod -7,6 måneden før.

- Danskerne humør steg i starten af december. De seneste tids stigende smittetal og nye skrappe nedlukninger kan dog have saboteret forbrugernes julehumør. Målingen af forbrugerens humør er indsamlet inden sidste uges markante nedlukning af store dele af det danske samfund, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

Forbrugerne ser forholdsvis lyst på familiens egen økonomiske situation men er meget mere bekymrede for Danmarks økonomiske situation. Bekymringen for dansk økonomi er dog aftaget.

- Vaccinerne er på vej, og derfor ser danskerne mindre sort på fremtiden. Vaccinerne er afgørende for at få låst samfundet op igen. Mange restriktioner vil dog bestå så længe smittetallene er høje og kun ganske få er blevet vaccineret, siger Allan Sørensen.

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold