10.12.20 DIB Nyheder

Dyrere nytårscigar og billigere julegaver

Nye tal: De danske forbrugerpriser steg i november med 0,5 procent på årsbasis. Det viser nye tal fra Danmarks statistik.

Det største bidrag til inflationen kommer fra prisstigninger på tobak. Uden tobak havde der været faldende forbrugerpriser over det seneste år.

- Nytårcigaren er steget i pris. Den øgede tobaksafgift har gjort det dyrere at være ryger. Uden tobak havde der været faldende forbrugerpriser over det seneste år, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

- Det er blevet billigere at købe både bløde og hårde julegaver i år. Sammen med udbetalingen af indefrosne feriepenge for 50 milliarder kroner er der lagt op til nogle pæne gaver under træet i et år, hvor julen ikke helt bliver som den plejer, siger Allan Sørensen.

Over det seneste år er priserne især faldet på benzin, elektricitet og tøj.

- Mange varer er faldet i pris, og derfor er inflationen utrolig lav. Den lave inflation betyder, at danskernes penge ikke mister købekraft i en tid hvor de ikke kan komme ud og bruge dem på rejser, restauranter og oplevelser, siger Allan Sørensen.

- Faldende oliepriser har gjort det billigere at tanke bilen, og det er den største årsag til den lave inflation. Coronakrisen har sendt olieprisen ned, da der bruges mindre brændstof til fly og biler. Den lave oliepris giver danskerne besparelser, men det er samtidig et udtryk for, at det stadig går skidt for verdensøkonomien, siger Allan Sørensen.

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold